Dodaj do ulubionych

kotlety sojowe

IP: 212.14.9.* 09.01.03, 11:37
Kotlety sojowe a la schabowe są pyszne. Chcę je podać na kolację jako danie
ciepłe. Ale jaką prostą surówkę. Wiem, że fajna jest z kapusty pekińskiej z
róznymi dodatkami. A może coś innego - chyba pikantnego, bo są dosyć mdłe?
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: kotlety sojowe 09.01.03, 11:42
      Może po prostu surówkę z kiszonej kapusty ze startą marchewką, jabłkiem i
      posiekaną cebulką + sosik: oliwa, troszkę soku z cytryny, czarny pieprz i
      trochę cukru albo miodu? Wychodzi kwaśno-słodka pychotka ;)

A swoją drogą, masz jakiś sprawdzony przepis na kotlety sojowe, żeby nie miały
      takiego "plastikowego" smaku?
      • Gość: Aga Re: kotlety sojowe IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 09.01.03, 12:10
        Ja też myślę, że do kotletów sojowych bardzo dobrze pasuje surówka z kiszonej
        kapusty. Często przyprawiam ją kminkiem, ale nie każdy lubi kminek :-)
        Żeby kotlety sojowe miały lepszy smak posypuję je różnymi przyprawami, oprócz
        pieprzu i soli daję też pieprz ziołowy, przyprawę do kurczaka lub do mięsa
        wieprzowego. Do jajka w którym panieruję kotlety dodaję zioła prowansalskie lub
        oregano.
        • agus7 Re: kotlety sojowe 09.01.03, 12:42
          Proponuję pyszną surówkę (którą chyba znalazłam tu na Forum):
          por (część biała) + winne jabłka (szara reneta np.) + orzechy włoskie + jogurt
          naturalny, odrobina musztardy, przyprawy (natka pietruszki, pieprz, troszkę
          soku z cytryny, szczypta soli i cukru)

albo:
          kiełki z zielonej soczewicy + ogórek kiszony + papryka świeża czerwona + oliwa
          z oliwek, zioła do sałatek, pieprz.

Ja robię wszelkie "wariacje na temat kotletów sojowych" i nigdy nie wychodza mi
          plastikowe (czy jak to ktos nazwal :))) Gotuję je w bulionie warzywnym, cześto
          dodaję czosnek i inne przyprawy przed panierowaniem, albo nie panieruję tylko
          smażę z cebulką otoczone tylko w mące, albo z dodatkiem serka żółtego i
          posypane pikantną przyprawą do grilla Kamis... możliwości jest naprawde wiele!
          • Gość: Aga Re: kotlety sojowe IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 09.01.03, 13:03
            Czy mogłabyś napisać dokładnie jak robisz kotlety sojowe z żółtym serem?
            Chciałabym kiedyś spróbować, ale nie wiem jak to zrobić.

Z góry dzięki
            • agus7 Re: kotlety sojowe 09.01.03, 13:14
              :))) robię zwyczajne ala schabowe, a pod koniec smażenia kładę po plasterku
              żółtego sera i posypuję przyprawą pikantną do grilla :))) osobiscie w kuchni
              preferuję prostotę...
              ale jadłam też i takie, które miały zapanierowany w środku ser żółty (ale to
              nie moje produkcja). Wtedy musiałabyś położyć po plasterku sera na każdy
              ugotowany kotlecik i tak zapanierować w jajku i bułce żeby to sie "trzymało".
              Pozdr.
              • Gość: Aga Re: kotlety sojowe IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 09.01.03, 13:52
                agus7 napisała:
                > :))) robię zwyczajne ala schabowe, a pod koniec smażenia kładę po plasterku
                > żółtego sera i posypuję przyprawą pikantną do grilla :))) osobiscie w kuchni
                > preferuję prostotę...

Też o tym myślałam... Muszę wypróbować.

> ale jadłam też i takie, które miały zapanierowany w środku ser żółty (ale to
                > nie moje produkcja). Wtedy musiałabyś położyć po plasterku sera na każdy
                > ugotowany kotlecik i tak zapanierować w jajku i bułce żeby to sie "trzymało".

Ten przepis wydaje mi się raczej niewykonalny. Nie wydaje mi się, żeby ser
                udało się tak zapanierować, a poza tym obawiam się, że w trakcie smażenia ser
                mógłby "przyklejać" się do patelni. Chyba nie jestem aż tak odważna żeby
                spróbować :-)))
                • Gość: m Re: kotlety sojowe IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 09.01.03, 15:11
                  charakterystyczny smak soi znika, gdy do duszenia poza czosnkiem i przyprawami
                  doda sie wina. ja nie robie schabowych, tylko taki eintopf z jarzynami i wino
                  bardzo podnosi jego smak. wazna jest tez sama soja, uwazam, ze najlepsza jest
                  firmy sante, a polgrunt do niczego.
                  • Gość: kaska Re: kotlety sojowe IP: *.tele2.pl 09.01.03, 20:34
                    ja sojowe lubie takie: gotuje je w wodzie z kostka, potem wrzucam na patelnie z
                    pomidorami i czosnkiem, pod koniec klade po plastrze mozzarelli. I tyle. Zadnej
                    panierki....
                • lady Re: kotlety sojowe 09.01.03, 19:47
                  Narzeczony robi mi takie z zapaniorowanym w środku serem - wychodzą
                  rewelacyjnie!
                  Ale nie pytajcie jak, bo do swoich sposobów to on się raczej nie chce
                  przyznać...

---------------------------------------
                  "każde wyjście jest wejściem gdzieś indziej..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka