Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 13:33 chodzi mi o to czy na biszkopt można dać jakąś mase/smietanke/krem do tortów itp i dopiero na to truskawki i zalać galaretką czy jak? i czym nasaczacie biszkopt? jak Wy robicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: biszkopt z truskawkami, mam pytanie... 11.06.06, 16:09 Moja teśiowa robiła to fantastycznie. Na upieczony i nasączowany wodą zmieszaną z olejkiem migdałowym biszkopt , nakładała masę budyniową, na to kładła truskawki, świeże lub mrożone(zimą), i to zalewała galaretka truskawkową, mniam. Chyba to w tym tygodniu zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: biszkopt z truskawkami, mam pytanie... 11.06.06, 18:35 Czy to truskawek pasuje olejek migdałowy ?????????? Dziwny zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: biszkopt z truskawkami, mam pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 19:01 Dla mnie wogole połaczenie ciasta i truskawek to barbarzynstwo. Truskawki powinno sie jesc solo.ewentualnie koktajle, z bita smietana.ale na biszkopcie? fuuuuj Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: biszkopt z truskawkami, mam pytanie... 11.06.06, 19:04 inne kraje, inne tradycje;) takie samo barbarzynstwo jak robienie kompotow, dzemow etc z truskawek;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina aniu;) 11.06.06, 19:01 witaj Aniu, powtorze Ci jak ja robie to ciastko, ktore opisalam Ci na tamtym watku: biszkopt (ja kupuje gotowy, jak masz czas to sobie wlasny upiecz) niski, nie nasaczam go, bo po paru godzinach w lodowce i tak nachodzi masa i robi sie mokry ( ale jak chcesz to nasacz go sobie czym chcesz: moze byc olejek o smaku smietankowym). krem: mascarpone, bita smietana, tyle samo co bitej normalnej smietany, sahnefest i cukier. wszystko ubic mixerem. poloz polowe kremu na biszkopt, poloz teraz na ten krem truskawki ( ja je kroje w plasterki, aby nie wystawaly z masy, ale zrob jak chcesz). na truskawki druga polowa kremu i na gore jeszcze raz truskawki. a na sama gore polewam galaretka. wstaw ciasto do lodowki, i podawaj na zimno. trzymaj ciasto w lodowce az sie skonczy tzn az go zjesz. na drugi dzien najpozniej: biszkopt jest mokry od masy. ale jezelisz chcesz go nasaczyc to sprobuj, nie wiem tylko czy na drugi dzien nie bedzie z niego papki. smacznego & pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: aniu;) 11.06.06, 19:14 Aniu, przepraszam, widze teraz po Twoim IP, ze Cie z kims innym pomylilam, temat byl ten sam. przepraszam bardzo;) ale przepis na ciastko jest dla Ciebie. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: biszkopt z truskawkami, mam pytanie... 11.06.06, 19:08 moja babcia na biszkopt robila krem z budyniu ucieranego z maslem(zawsze tak mowila, a ja nie bardzo potrafie to sobie wyobrazic), kladla truskawki, i potem zalewala galaretka. Odpowiedz Link Zgłoś