Gość: Matylda IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.06, 21:43 Co można zrobić z pszennej mąki z pełnego przemiału, może jakieś naleśniki albo placuszki lub kluseczki? Mam takiej trochę i chciałabym jakoś wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podyanty Re: Mąka z pełnego przemiału 12.06.06, 01:21 Wszystko. Ja czesto uzywam takiej maki do nalesnikow i ciasta na pizze. Jezeli jest z bardzo gubego przemialu mozesz zmieszac pol na pol ze zwykla maka. Odpowiedz Link Zgłoś
lakimi Re: Mąka z pełnego przemiału 13.06.06, 11:13 przed chwila jadlam gofry z takiej maki, sa swietnie! od jakiegos czasu uzywam tylko maki pp do wypiekow i makaronow z takiej maki wyprodukowanych. z poczatku smak potraw wydal mi sie dziwny, ale z czasem przyzwyczailam sie. podobnie jak pierwsza herbata bez cukru byla niesmaczna, a po kilku latach nie wyobrazam sobie wypicia jej nawet z odrobina cukru. przepis na gofry (w zgodzie z dieta montignaca): 2 szklanki maki pp 2 lyzeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 0% (ja dodaje nieco wiecej, gdy ciasto jest zbyt geste) 200 ml wody gazowanej 2 bialka wymieszac skladniki (bez bialek), ubic piane, dodac do masy, odstawic na kilka minut. rozgrzac gofrownice, nalozyc porcje ciasta, piec 6 min. na mojej gofrownicy wychodzi 6 szt gofrow, czasem 7. mozna plytki posmarowac odrobina oleju przed pierwszym pieczeniem. podawac na slodko lub slono. mozna mrozic. sadze, ze mozna byloby z tego przepisu usmazyc rowniez placuszki na patelni. smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: lakimi IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 13:16 Dziękuję za przepis. Właśnie chodzi mi o mąkę pp pod kątem diety Montignaca. Jeśli masz jakieś inne przepisy to bardzo o nie proszę. Jeśli stosujesz tę metodę to powiedz mi jak należy traktować glukozę, wolno jeść czy nie? W sklepach są różne soki i dżemy ale z syropem glukozowo - fruktozowym. Nie wiem czy się nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: lakimi 13.06.06, 14:44 Glukoza i syrop glukozowo-fruktozowy odpada. Sama fruktoza jest dozwolona. Są do kupienia dżemy Dietto produkowane przez Sante, te są z fruktozą i są dozwolone, tak samo jak bezcukrowe konfitury Materne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pysia Re: Mąka z pełnego przemiału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:33 Tu podałam www.sys21.de/viewtopic.php?t=14422 Odpowiedz Link Zgłoś