Dodaj do ulubionych

Jak zrobic dzem z platkow Rozy?

12.06.06, 23:59
witam i jak w temacie...
mam juz odpowiednia roze, tylko sasiadka zmarla i nie ma przepisu :/ a
pyszne bylo!
Obserwuj wątek
    • pinkink Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 00:02
      dakusia napisała:

> witam i jak w temacie...
      > mam juz odpowiednia roze, tylko sasiadka zmarla i nie ma przepisu :/ a
      > pyszne bylo!

Biala czesc platka trzeba urwac, bo gorzka. Ucierac w makutrze z cukrem
      skrapiajac troche cytryna. I to wszystko.
      Nie wiem, czy to pomoze ale tylko tyle wiem.
      • Gość: dakusia dziekuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 07:10
        to juz pomocne! A proporcje sa Ci znane? Ale chyba wezme na test moje kubeczki
        smakowe :)

LG
        • nchyb Re: dziekuje 13.06.06, 07:54
          u nas się brało tego cukru własnie na smaka. Im słodsze, tym lepsze... :-)

A dodatkowo była jeszcze wersja płatków w syropie cukrowym. Równie smaczne,
          chociaż więcej tam było syropu niż samych płatków...
          A z okolic Nicei rodzinka przysyła nam tamtejszy przysmak - płatki róż
          kandyzowane w cukrze, mniam, mniam...
    • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 08:04
      to jak juz sie zaczal watek to ja tez zapytam. bo nigdy nie robilam, a nawet
      nie widzialam jak sie robi dzemik z platkow, wiec ja bym chciala jak by mi ktos
      tak lopatologicznie:) jak te platki skad i w ogole')
      • Gość: pinkink Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? IP: *.oc.oc.cox.net 13.06.06, 08:51
        Poszukaj moze w starych ksiazkach kucharskich bo proporcji nie znam.
        To musi byc cierpliwie ucierane, najlepiej drewniana galka w glinianej makutrze.(!)
        Kiedy cukier sie ladnie rozetrze wszystko to laduje sie do sloiczkow i przykrywa
        papierkami nasaczonymi w spirytusie(?) czy jakims konserwancie co ma o tyle
        znaczenie, ze tej konfitury sie nie smazy zeby nie zgubic aromatu.

A potem hyc do paczkow!
        Przypominam o oberwaniu bialego brzezka w platku, bo inaczej bedzie gorzkie.
        • Gość: Emi Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? IP: 193.24.196.* 13.06.06, 09:07
          Czy te konfitury robi się z platków róży, czy też może kwiatów dzikiej róży?
          Pytam, bo jestem zielona w tym temacie, a tak ładnie zapachniało różami...
          Chyba też się skuszę i poszukam róż - tylko gdzie? W kwiaciarni trochę drogo...
          • pinkink Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 09:14
            kuchnia.verus.pl/przepis.php?NUMER=6890
            Zobacz tu.
            W tym przepisie jest wagowo tyle samo rozy co cukru.
            Roza jest taka z krzaczka specjalnego rodzaju. Chyba dzika, ciemnorozowa.
            Pachnie konfitura.))
            Na pewno nie jest z kwiaciarni.
            Wiem, ze w Polsce rosnie na poboczach, jest dosc charakterystyczna ale nie wiem
            jak ja opisac.
            Moze ktos pusci link z obrazkiem.
            • pinkink Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 09:18
              pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Brosen_rosa_rugosa2.jpg
              • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 09:41
                a takie glupie pytanie,ile tych biednych roz musze oskubac zeby w ogole dalo
                sie cos zrobic?:)
                • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 09:43
                  taa, pod latarnia najciemniej;)
                  kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5501061,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
                  • Gość: pinkink Proste. IP: *.oc.oc.cox.net 13.06.06, 09:47
                    Jesli chcesz sie trzymac 'mojego' przepisu, tzn. platki ucierane na surowo wtedy
                    tyle ile masz wagowo platkow tyle bierzesz cukru.
                    To juz od Ciebie zalezy ile tego natargasz.)))

• jagoda85 Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 18.06.06, 22:38
                    Robiłam wczoraj wg tego przepisu, niestety róża wyszła gorzka, mimo odcinania
                    białych końców.
        • jagoda85 Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 14.06.06, 20:06
          Niestety nikt mi tego nie powiedział i róża wyszła gorzkawa. Ratowałam to
          większą ilością cukru, ale niestety musiałam, (o zgrozo) przesmażyć. Wyszło ok.
          szkoda tylko, że nie na surowo. Następnym razem będę madrzejsza.
        • jagoda85 Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 14.06.06, 20:36
          W Krakowie bez problemów można kupić na placu. Właśnie w piatek sie wybieram.
          Mam tylko nadzieję, że zdążę i jeszcze kobieta będzie miała.
    • jo_lasi Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 10:55
      gdzie w W-wie można kupić te płatki?
    • wila2 Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 11:11
      u nas robie to sie robi tak:
      platki z rozy sa zbierane rano po rosie(zeby platki byly suche), obcinamy biala
      (troche twardawa) czesc i reszta jest ucierana z cytryna(a w latach 80-tych to
      byl kwasek cytrynowy) i o ile sie nie myle z odrobina cukru pudru;
      przewaznie po takich pracowitym poranku - niestety, nie bylo nawet szklanki
      utartych platkow, wiec to utarte mazidlo ladowalo w lodowce do nastepnego dnia,
      (do nastepnego ucierania) i jak juz mielismy przyzwoita ilosc (tak kolo 250ml)
      to mazidlo bylo smazone w cukrze, i tego cukru bralo sie tyle, ile bylo
      utartych platkow;
      nasza roza wyglada podobnie do tej w linku pinkink, ale nasza ma duzo wiecej
      platkow, jest pelna (ten sam kolor i ten sam srodek);
      co do zbierania roz, to najlepiej zerwac caly kwiat ipotem juz na siedzaco,
      zlozyc platki razem, oderwac je razem i obciac nozyczkami biale nasady,(a nie
      platek po platku),
      jezeli chodzi o zapach, to przypomina zapach rozy bulgarskiej (przywozilo sie
      to to z wakacji ze Zlotych Piaskow)

dakusia napisała:

> witam i jak w temacie...
      > mam juz odpowiednia roze, tylko sasiadka zmarla i nie ma przepisu :/ a
      > pyszne bylo!
      • pinkink Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 18:18
        I jeszcze jedna podpowiedz. Moze sie przyda przy szukaniu tej wlasciwej rozy.
        Ta odmiana rozy 'konfiturowej' nazywa sie faldzistolistna. Zwroccie uwage na
        zdjecie. W przeciwienstwie do gladkich listkow innych roz ta ma takie pomarszczone.
        To cecha charaktrystyczna.
    • qubraq Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 18:58
      Ja smazyłem platki róży psiej czyli dzikiej rosy rugosy albo rosa canis
      zbierane gdzieś na naszych łąkach pod Wilanowem - normalnie tak jak wisnie
      szklanki czy głóg szlachetny czyli królewski, po wyszumowaniu syropu wkladałem
      delikatnie płatek po płatku na powierzchnię lekko wrzącego syropu, jak sie
      zrobiła warstwa parucentymetrowa platków (ktore trzeba troche udukać w syropie
      bo nie chce sie utopić - chwile pogotowałem i potem gasiłem ogień a syrop
      zostawał do ostygniecia na kuchni nastepnego dnia znów wolne podgrzewanie do
      zagotowania i cześć - ogień precz! ... i tak przez pięc dni - u nas w domu
      dziecka to siostry gotowaly przez szesc dni a siodmego upajaly sie zapachem -
      ja nic nie dodaje ale wiem ze one cos dodadawły jakąs przyprawę może goździki
      może wanilię ... w kazdym razie moja konfitura 15 letnia ciagle jeszcze smakuje
      ludziom gdy sie ją wyłoży na talerzyk obok konfitury wiśniowej czy głogowej do
      herbaty ...
      Andrzej
    • dakusia o tutaj jest zdjecie rozy, z ktorej bede ten dzem 13.06.06, 19:01
      robila :)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=41693727
      mam nadzieje, ze sie uda!

LG
      • Gość: Emi Re: o tutaj jest zdjecie rozy, z ktorej bede ten IP: 193.24.196.* 13.06.06, 19:23
        Ale piękne te róże, szkoda je na konfitury.
        "Pamiętajcie o ogrodach"...
    • egraa Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 19:31
      Wg Marji Ochorowicz - Monatowej (ok.1930 r): ,,...obrać starannie każdy listek
      z białych końców i żółtych środków, zważyć ją a następnie sparzyć wrzącą wodą,
      aby z niej gorycz wyszła i odcedzić na sito. Gdy dobrze z wody osiąknie,
      skropić ją cytryną dla nabrania napowrót różowego koloru i kwaskowatego smaku,
      rozskubać listeczki palcami i wrzucić do gorącego, gęstego syropu, zrobionego z
      2 kg cukru licząc na 1/2 kg róży. (Jeśli róża ma być nie do jedzenia, lecz
      tylko do ciasta, można dać cukru tylko 1i1/2 kg lub 1 kg. Pozostawić w nim różę
      do następnego dnia, potrząsając parę razy naczyniem i mieszając łyżką, aby
      listki pojedynczo się rozdzieliły. Nazajutrz smażyć na wolnym ogniu, aż róża
      nabierze przezroczystosci, wyszumować i zimną złożyć do słoi." Mogę tez z tego
      samego źródła podac przepis na różę tartą do ciasta (na surowo) albo
      np ,,konfiturę z rabarbarum"
      • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 20:15
        hm, w tym twoim przepisie sa 2kg cukru, a w przepisie gazety na tyle samo rozy,
        sa 2 szklanki..
        ja nigdy nie potrafilam przeliczac,ale raczej w szkalnce 1kg cukru sie nie
        zmiesci;)
        • egraa Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 22:25
          tiaaaa... 2 szklanki to ok. 40 dkg. Ale zauważ, że to porządny, przedwojenny
          przepis, z czasów, kiedy jeszcze cukier nie szkodził, a krzepił ;)
          • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 13.06.06, 22:37
            no tak;) nie ma wyjscia, trzeba bedzie wsadzic palucha i smakowac;)
            • pinkink Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 14.06.06, 00:02
              Nie wiem, ale mi sie cos ten przepis z Gazety nie podoba. Jakos tandeta leci...
              Pewnie duzo plynu, malo rozy.
              Ten Qubraka brzmi pieknie. I ten z Monatowej.
              Gdybym robila teraz to tylko w ten sposob.
              • dobre_konto Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 14.06.06, 05:16
                Ja robię tak - moja śp. babcia robiła w makutrze, ale z czasem, z postępem, z
                osiągnięciami przeruciła się na niżej podany sposób z identycznym - świetnym
                skutkiem.
                A pączki z różą u babci były naj.
                U mnie teraz też tłusty czwartek tak pachnie:)

Bierzemy różę zbieraną rano (ale nie wiem, czemu) - z powodu braku własnego
                krzaka oraz mikrych ilości płatków z jednego zbierania kupuję na rynku kilka
                kobiałek - patrzymy, czy jest bez dna kwiatowego i szypułek, ja tam żadnego
                białego nie odrywam, i pchamy do maszynki do mięsa, przesypując obficie cukrem
                zwykłym na oko - dużo cukru. Płatki, cukier, płatki, cukier, wrr, wrrrrr,
                wrrrrrr. Prawidłowe proporcje poznać po tym, że nie lecą suche wióry ani też
                sam cukier (białe). Ma być ciemne, o konsystencji dżemiku, nie wiór. Gdzieś po
                drodze wciskamy cytrynę (albo kwasek).
                Jak zdusimy wszystko, mieszamy, ew. dosypując cukru.
                Upychamy w małe ładne słoiczki i koniec. Stawiamy w ciemnym chłodnym miejscu.
                Te do żużycia w ciągu 3 mcy nie potrzebują już niczego, te co mają zimować
                pasteryzujemy.
                Obwiązujemy ładnymi serwetkami z monogramem i trzymamy na okazję, gdy ktoś
                zadzwoni z błaganiem "masz jeszcze trochę tej twojej róóóżyyyyy..."

Można używac samej lub, np. do kruchych ciasteczek lub "klawiszy" - zmieszanej
                z powidłem.
                Polecam, wielokrotnie wypróbowałam.
                • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 14.06.06, 06:44
                  w maszynce do miesa.. hmm, od lat nie posiadam takiego uzadzenia, a obawiam sie
                  ze jak wrzuce do thermomixa to mi sie ciapka zrobi.. ale pomysl jest niezly:)
                • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 14.06.06, 10:38
                  ach jeszcze, skad jestes ze platki mozna kupic u ciebie? bo ja jakos nie
                  trafilam nigdy,ale moze musze poszukac..albo jechac do twojego miasta;)
                  • qubraq Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 14.06.06, 19:23
                    ilekobietamalat napisała:

> ach jeszcze, skad jestes ze platki mozna kupic u ciebie? bo ja jakos nie
                    > trafilam nigdy,ale moze musze poszukac..albo jechac do twojego miasta;)

dołączam sie z pytaniem : skąd jesteś????
                    Andrzej
    • Gość: kredka Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 20:53
      my robimy konfiturę z płatków róży i jabłek (startych na tarce)...jabłka trochę
      łagodzą bardzo intensywny smak róży a poza tym dżemu jest duuużo więcej :)
    • dobre_konto Re: ?!?!?! sąsiadka miała na imię Róża?!?!?! 14.06.06, 23:10
      Płatki róży na kobiałki kupuję w niedużym mieście w Małopolsce na targu. U nas
      ten targ rewelacyjny jest. Jest pytanie, jest odpowiedź:)
      Może można zamówić u kogoś, kto ma krzak?
      W termomiksie nie próbowałam, nie wiem, czy się nie zbiją w kulę, te suche
      płatki na początku, trzebaby coś wykombinować z przepisem, może posmażyć
      wykorzystując zdolny sprzęt?
      • ilekobietamalat Re: ?!?!?! sąsiadka miała na imię Róża?!?!?! 15.06.06, 12:25
        jutro objade okoliczne targi moze gdzies trafie. ja mam kilka krzakow przed
        domem, i u sasiadow;>> ale to za malo.
        jak narazie zrobilam sloiczek, ale sie strasznie umeczylam.
        jutro pokombinuje z thermomixem, moze sie uda;>
    • dakusia :) jak zabezpieczyc te sloiczki? 15.06.06, 23:35
      ja zrobilam tez dopiero dwa male sloiczki. Ale beda pysznym nadzieniem do
      paczkow!
      W jaki sposob zabezpieczacie sloiki? Spirytus na pergamin i zakrecac? Czy
      pasteryzowanie?

POzdrawiam
      • pinkink Re: :) jak zabezpieczyc te sloiczki? 15.06.06, 23:41
        dakusia napisała:

> ja zrobilam tez dopiero dwa male sloiczki. Ale beda pysznym nadzieniem do
        > paczkow!
        > W jaki sposob zabezpieczacie sloiki? Spirytus na pergamin i zakrecac? Czy
        > pasteryzowanie?
        >
        > POzdrawiam

Zdaje sie, ze tak. Poza tym trzymaj to raczej w chlodnym i ciemnym miejscu. Czy
        kolor sie zachowal, Dakusiu?
        • Gość: dakusia do pinkink -kolor sie zachowal. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 08:08
          Chociaz akuratnie ten kolor przypomina mi kolor cwikly, buraczkow :)
          Ucieranie w makutrze , to lepsze niz chodzenie na fitnes ... miesnie rak, tak
          bardzo ladnie sie wyrabiaja ;-) !!

pozdrawiam i dziekuje za tak wielki odzwew!

LG

p.s. moze na "ogrodach" uda mi sie wstawic fotke, z tym jak teraz moja roza
          wyglada... tylko nie wiem czy to przejdzie :)
          • pinkink Re: do pinkink -kolor sie zachowal. 16.06.06, 08:21
            Gość portalu: dakusia napisał(a):

> Chociaz akuratnie ten kolor przypomina mi kolor cwikly, buraczkow :)
            > Ucieranie w makutrze , to lepsze niz chodzenie na fitnes ... miesnie rak, tak
            > bardzo ladnie sie wyrabiaja ;-) !!
            >
            > pozdrawiam i dziekuje za tak wielki odzwew!
            >
            > LG
            >
            > p.s. moze na "ogrodach" uda mi sie wstawic fotke, z tym jak teraz moja roza
            > wyglada... tylko nie wiem czy to przejdzie :)

No, to znakomicie!
            Taki byc powinien
    • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 18.06.06, 16:41
      zrobilam narazie dwa rodzaje;)
      kilka sloiczkow ucieranych platkow(ale niestety wyszly gorzkie,i musialam
      przesmazyc:/) i z calych platkow, w syropie pycha do zucia;)
      jutro ide na pole(znalazlo sie ogromne pole roz, niedaleko domu mojej
      ciotki:)), i bede robic jeszcze raz ucierane,tym razem juz bez smazenia.. mam
      nadzieje:)
      to sie chcialam pochwalic:)
      • Gość: pinkink Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? IP: *.oc.oc.cox.net 18.06.06, 17:52
        A czy pamietalas, zeby oderwac biala czesc platke, te przy nasadzie, gdzie styka
        sie z trzonem kwiatu?
        Tam siedzi gorycz.
        • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 18.06.06, 17:57
          no wiec wlasnie dlatego wyszlo gorzkie;)obcinalam co wieksze,ale to byl kiepski
          pomysl;), ale jak przesmazylam to sie odratowalo, ale raczej bedzie tylko do
          herbaty,bo jest troszenke jeszcze cierpkie.
          za drugim razem juz bylo pycha:) a za trzecim to bedzie niebo:))
          • Gość: jollaa1 Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 18:10
            Może ktoś skorzysta z wersji uproszczonej,praktykuje drugi rok robienie
            konfitur mikserem,płatki miksuje w kielichu do koktajli z cukrem i sokiem z
            cytryny.Oczywiscie nożyczkami obcinam to białe zgrubienie.Przechowuje gotowe w
            lodówce.Mam tylko trzy małe krzaczki róż więc płatki zrywam sukcesywnie,obcinam
            i mrożę w plastikowym pudełku.Jak zbiorę moje plony to dopiero zabieram się
            jednorazowo za przetwórstwo.Wiem,wiem to wersja bardzo mało ortodoksyja,ale
            polecam.
            • ilekobietamalat Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 18.06.06, 18:58
              wlasnie moja mamusia dzis stwierdzila ze moze mikserem potraktowac te platki;)
              ale ja jakos nie jestem przkonana.
              probowalam odobine zrobic w thermomixie ale kiepsko wyszlo
              • Gość: dakusia ja tez probowalam mikserem ale jakos nie wygladalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 20:03
                jak powinno ( znaczy konsystencja nie byla taka jak konfitura rozana robiona
                przez sasiadke) wiec ucieralam w makutrze :)i od razu widok byl jaki powinnien
                byc!
                Wiec chyba tylko makutra, bo do maszynki do miesa to w ogole nie jestem
                przekonana ;-)

LG
                dakusia

• Gość: pinkink makutra vs. blender IP: *.oc.oc.cox.net 18.06.06, 20:10
                  Nie mam pojecia wiec nic nie doradze. Mikser a wlasciwie malakser tnie, blender,
                  tez jakos tam tlucze a drewniana galka z makutra trze...
                  Wazne, zeby byl efekt i zeby sie nie zamordowac przy okazji.))
                  Juz sam fakt robienia konfitury z roz jest dostatecznie egzotyczny/archaiczny
                  jak na dzisiejsze czasy.
                  Technologia muzealna jest dodatkowym acz nie niezbednym, jak sie okazuje,
                  dodatkiem.))
                  Pozdrawiam
                  p.
                • Gość: jollaa1 Re: ja tez probowalam mikserem ale jakos nie wygl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 09:42
                  Wygląd z miksera nie jest powalajacy,jednolita pulpa,gesta,aromat taki sam jak
                  ucierana w makutrze.Kolor też taki sam.Osobiście mi to nie przeszkadza ,a
                  ooszczędność czasu niesamowita.
      • jagoda85 Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 18.06.06, 22:27
        Jak robisz płatki róży w syropie? Podaj proszę przepis. Pozdrawiam.
        • pinkink Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 18.06.06, 22:53
          jagoda85 napisała:

> Jak robisz płatki róży w syropie? Podaj proszę przepis. Pozdrawiam.

Jesli sie do mnie zwracasz to moge Cie odeslac do przepisu Qubraq'a w tym
          watku.Mnie bardzo trafil do przekonania ale to iscie benedyktynska robota!

Ja nie robie i nie robilam ich nigdy. Znam zagadnienie czysto teoretycznie, bez
          empirii.))

Zapamietalam kiedys felieton pisany przez A.Malachowskiego na ten temat i to mi
          utkwilo w glowie.
          Nawet paczkow z roza nie jadam, bo nie lubie paczkow.(
          • jagoda85 Re: Jak zrobic dzem z platkow Rozy? 18.06.06, 23:17
            Przepraszam, ale coś się źle wkleiło, to było pytanie do ilekobietamalat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka