Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 22.01.03, 18:47 czy jecie w takiej postaci z pieczywem czy macie jakies przepisy na potrawy z wedzonych ryb - roznych ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: wedzone ryby IP: *.tele2.pl 22.01.03, 19:09 ja najb lubie wedzona rybe wymieszana z bialym, tlustym serem plus troche oliwy, czosnek i zielona pietruszka! Taka pasta. Pameitam, ze keidys nazywalo sie to awanturka ale zamiast sera byla bryndza. Ale to dotyczy glownie makreli i niekiedy lososia (w kawalku). Bo ejsli kupie kawalek wedzonego wegorza, to go pozeram w calosci;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: wedzone ryby IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 22.01.03, 19:20 Moja mama robi taką pastę (najczęściej z wędzonej makreli): obrana z ości makrela i serek topiony zmiksowane razem. Nie mogę sobie przypomnieć czy jest tam jeszcze jakiś składnik, ale chyba nie - ewentualnie szczypiorek do posypania pasty na kromce chleba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huanna Re: wedzone ryby IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 19:24 Ja osobiście najbardziej lubie pstrąga wędzonego. Łosoś czy makrela sa troche za tłuste. Czesto rybke klade na kanapki w takiej postaci: bułke grahamke smaruje maselkiem smaruje sosem do spagetti Uncle Beans na to klade pokrojone w plastry pieczarki, ogorki konserwowe, cebulke i duzo pstrąga, kanapke wkladam do piekarnika i zapiekam kilka minut pyyyycha! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: wedzone ryby IP: *.tele2.pl 22.01.03, 19:31 Gość portalu: Huanna napisał(a): > Ja osobiście najbardziej lubie pstrąga wędzonego. Łosoś czy makrela sa troche > za tłuste. > Czesto rybke klade na kanapki w takiej postaci: > bułke grahamke smaruje maselkiem smaruje sosem do spagetti Uncle Beans na to > klade pokrojone w plastry pieczarki, ogorki konserwowe, cebulke i duzo pstrąga, > kanapke wkladam do piekarnika i zapiekam kilka minut > pyyyycha! :) To brzmi fajnie: 35 - 40 wędzonych filetów z pstrągów 4 kromki chleba pełnoziarnistego 2 dag masła roślinnego 3/4 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka 2 łyżki tartego chrzanu łyżka soku z cytryny 2 ziarenka jałowca kilka liści sałaty sól, pieprz Kefir lub zsiadłe mleko starannie wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, zmiażdżonymi ziarenkami jałowca i pozostałymi przyprawami. Na kromkach chleba posmarowanych cienko masłem ułożyć liście sałaty, a na nich filety polane sosem chrzanowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: wedzone ryby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 23:02 Sałatka z wędzonej ryby i ryżu 2 średnie wędzone ryby [dorsz, makrela]. szklanka ryżu ugotowanego na sypko, 2 jaja na twardo, średnia cebula [najlepiej szalotka], łyżka posiekanego szczypiorku, mały słoik majonezu, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Rybę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Rybę, jaja, cebulę i majonez dodać do ryżu, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, obsypać posiekanym szczypiorkiem. Całość dobrze wymieszać, udekorować marynowaną papryką lub pomidorami. Z pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
bu Re: wedzone ryby 22.01.03, 23:16 Makrelę obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórek, posiekaną zieleninę, olej, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Porcje sałatki podawać na liściach sałaty lub na grzankach z pieczywa tostowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: wedzone ryby IP: *.we.client2.attbi.com 22.01.03, 23:23 Dziekuje wszystkim za bardzo interesujace przepisy !! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: wedzone ryby 23.01.03, 04:21 swietna jest ryba wedzona jako dodatek do salaty / jak nicea zamiast tunczyka makrela / albo pasta = 2 jajka na twardo, poszatkowany ogorek kiszony lub konserwowy, dymka, lycha majonezu , wszystko polaczyc z makrela i zajadac na kawaku ciemnego chleba. albo na przyjecie zrobic piekny polmisek z roznych ryb wedzonych /"kraina tysiaca jezior "/ jakies marynaty, dobry chleb , obok maslo i..... zmrozona wodka w kieliszku. hmmmm swieza makrela nie jest zla :) Odpowiedz Link Zgłoś