Dodaj do ulubionych

Problem z polędwicą

IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.06.06, 16:09
Mam pytanie: kilka razy próbowałam przyrządzić coś z polędwicy wieprzowej, ale
wychodzi twarda. Obsmażam ją najpierw na tłuszczu gorącym i wtedy jest z
wierzchu miękka, potem chcę poddusić i twardnieje. Co robię nie tak?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Problem z polędwicą 17.06.06, 16:11
      za dluga obrobka cieplna?
      • Gość: Dodo Re: Problem z polędwicą IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.06.06, 16:20
        Ale za długo w tłuszczu (chwilę z każdej strony)a duszenie wydawało mi się że im
        dłużej tym lepiej - do miękkości?
    • mysiulek08 Re: Problem z polędwicą 17.06.06, 16:29
      solisz przed smazeniem?
      • Gość: Dodo Re: Problem z polędwicą IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.06.06, 16:46
        Oprószyłam solą -tak było w jakimś przepisie
        • brunosch Re: Problem z polędwicą 17.06.06, 17:41
          no właśnie. polędwicy wołowej i wieprzowej nie soli się przed smażeniem.
          pokrój w plastry, nie rozbijaj tłuczkiem, tylko rozgnieć dłonią, szybko, na
          bardzo gorącym tłuszczu osmaż z obu stron (max 4 min.), jak odwrócisz, posyp
          pieprzem. Mięso soli się gotowe, już na talerzu.
          Jeśli podlejesz wodą, to dusić trzeba dość długo - jakieś 30 min.
          • optymkap Re: Problem z polędwicą 17.06.06, 17:58
            a wlasnie, ze poledwice wieprzowa mozna solic bo nic jej nie kest. Nie mozna
            solic ogolnie wolowiny. A poledwice wieprzowa najpierw najlepiej zamarynowac, a
            pozniej obsmazyc na wysokim ogniu z dwoch stron na zloto (ja uzywam smalcu,
            wychodzi rewelacyjnie), podlac woda i dusic, dusic:):) Na pewno sie uda,
            pozdrawiam
    • Gość: iś Re: z polędwicą jak z jajkami! IP: *.kolonianet.pl 17.06.06, 20:45
      B. często robię polędwicę wieprzową, marynuję, czyli sól też dodaję, krótko
      obsmażam, podlewam minimalnie wody i raczej dopiekam niż duszę. W życiu nie
      stwardniała.
    • marghe_72 Re: Problem z polędwicą 19.06.06, 14:28
      Gość portalu: Dodo napisał(a):

> Mam pytanie: kilka razy próbowałam przyrządzić coś z polędwicy wieprzowej, ale
      > wychodzi twarda. Obsmażam ją najpierw na tłuszczu gorącym i wtedy jest z
      > wierzchu miękka, potem chcę poddusić i twardnieje. Co robię nie tak?

ja też zawsze obsmażam (zazwyczaj oliwa + masło lub sama oliwa)
      ale konczę w piekarniku
    • Gość: zadumana Re: Problem z polędwicą IP: 83.238.166.* 19.06.06, 14:51
      Trudno mi sobie wyobrazić - co zrobić, żeby była twarda. Może po wstępnym
      obsmażeniu na bardzo gorącym tłuszczu nie zmniejszasz płomienia i zamiast
      pozwolić jej sobie dojść, do końca wytapiasz z niej wszystkiej soki w za
      wysokiej temperaturze. W finale masz twardy wiór.
      Ja bym w każdym razie tak zrobiła, jak by mi ktoś kazał zrobić coś, zeby była
      twarda:)
    • Gość: jackk3 Re: Problem z polędwicą IP: *.ptr.terago.ca 19.06.06, 17:00
      Prawdopodobnie za dlugo gotujesz. Obsmarz na poczatek (powiedzmy 1-2 min z
      kazdej strony) i potem do piekarnika az bedzie w srodku rozowa (metoda prob i
      bledow). Poledwica nie powinna byc calkowicie ugotowana. Po wyjeciu polozyc na
      deske, przykryc folia na 5 minut. Dopiero potem kroic. A co do solenia to jest
      mit. Nie soli sie np. grzybow (puszczaja wilgoc). Wieprzowina generalnie gotuje
      sie krocej niz wolowina.
      Pzdr
      • pami0 Re: Problem z polędwicą 19.06.06, 18:17
        Mięso twardnieje jeśli podlewamy je zimną wodą. Zawsze gorącą i bedzie oki:)
        • Gość: jackk3 Re: Problem z polędwicą IP: *.ptr.terago.ca 19.06.06, 19:06
          A po co podlewac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka