Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 11:16 Czy nalewka a likier z truskawek to to samo? W zeszłym roku zrobiłam nalewke z malin i to jest strasznie ostre .Teraz chciałam zrobić z truskawek ale coś mniej ostrego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: likier z truskawek 22.06.06, 11:27 Likier a nalewka to co innego. Pokrewne, ale nie to samo. Likiery - Likiery to słodkie i gęste wódki gatunkowe, a więc napoje alkoholowe z dodatkiem cukru, środków aromatyzujących, wyciągów i destylatów roślinnych oraz owocowych, soków owocowych i olejków eterycznych. Zamiast cukru można do ich produkcji używać miodu, glukozy i karmelu. Klasyfikacja likierów może być dokonywana w różny sposób, a więc w zależności od mocy, zawartości cukru, sposobu produkcji, czy też rodzaju surowców podstawowych. Ze względu na składniki rozróżnia się likiery ziołowe, korzenne, gorzkie, owocowe (z soków owocowych), o aromacie owocowym (z owoców lub ich części) i likiery typu whisk(e)y. Likiery różnią się też zawartością alkoholu. Likiery owocowe, kakaowe, kawowe i herbaciane zawierają nie mniej niż 25 % obj. alkoholu. Brandy owocowe i likiery waniliowe zawierają 30% obj. alkoholu. Likiery o aromacie owocowym i likiery z miodu z oznaczeniem "triple sec" - co najmniej 35 % obj. alkoholu. Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów i ziół, zazwyczaj o mocy 40-45 procent alkoholu. Sporządzane są przez zalanie owoców (świeżych lub suszonych), przypraw albo ziół alkoholem i osłodzenie syropem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: likier z truskawek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 11:32 ja bym prosiła o jakiś sprawdzony przepis na likierek truskawkowy.Może ktoś ma? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to moja nalewka...mozesz zrobic słabszą lub mocnie 22.06.06, 11:37 jszą - mozesz mniej slodka lub bardziej: ////////////////////////////////////////////////////////// Truskawkowka: 2 kg truskawek odszypulkowanych zasypalem calym 1 kg cukru i odstawilem na 2 tygodnie potrzasajac od czasu do czasu. Puscily sok. Potem zalalem 1 l wodki i wymieszalem dobrze wszystko potrzasajac. 2 miesiace. Potem przyprawy: 3 kardamonki, 8-10 gozdzikow, kawalek cynamonu i z polowy cytryny samo zolte ze skorki. I spirytus - cwiartka. (wcale nie za malo :-))I 3 miesiace. Truskawki sa prawie biale potem. Mozna zlewac. Zlewalem dwukrotnie przez gazy zlozone na lejku. Tylko kolor mnie rozczarowal, bo wyobrazalem sobie - nie wiem czemu - ze bedzie taki jak wisniowki ... Ale smak nadrabia. Smacznego.................... Odpowiedz Link Zgłoś
yatsec Re: to moja nalewka...mozesz zrobic słabszą lub m 22.06.06, 11:45 A ja robie odwrotnie. Najpierw alkoholem zalewam truskawki, po kilku dniach zlewam płyn i truskawki zasypuje cukrem. Na koniec płyn z truskawek dolewam do alkoholu. Wydaje mi sie ze lepsy kolor uzyskasz trzymając krótko truskawki w alkoholu. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dama Re: likier z truskawek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 01:26 proponuje nieco oldschoolowy przepis (z 'kalendarza dla wszystkich', rok wyd. 1939 - prezent od mojego lubego) 'wspaniale owoce modnych obecnie truskawek jaskrawo ponsowych mniej sie nadaja na nalewke. chcac otrzymac smaczna i aromatyczna nalewke, nalezy postarac sie o staroswieckie truskawki ananasowe. nie te, imponujace rozmiarem olbrzymy, ktore w handlu spotykamy pod ta nazwa,lecz o drobne , niepozorne, z jednym boczkiem karminowym, a z drugim bialym lub zielonym. takie truskawki, hodowane jeszcze w niektorych ogrodach prowincji, daja niezrownane w smaku konfitury i wyborna nalewke. nasypac dwie trzecie gąsiora truskawkami, zalac dopełna [pisownia oryginalna] wódką i tylko na 3 dni postawic dobrze zakorkowany gąsior na słonecznym oknie, codziennie obracając go w inną strone do slonca. po trzech dniach wodke zlac, truskawki obficie zasypac cukrem (40 deka cukru na litr zlanego plynu). dalej trzymac na sloncu. gdy sie cukier rozpusci, dokladnie wycisnac truskawki, polaczyc oba plyny i zbutelkowac'. uff powodzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to raz jeszcze: 26.06.06, 10:35 ///////////////// jak dla amatora: 1. gdzie trzymać owoce z cukrem w fazie puszczania soku-w garnku, w słoiku ? w słoiku, zakrecownym dokladnie i potrząsanym wielokrotnie. 2. mają być przykryte-zakręcone czy też stoją sobie wolno ? zakręcone 3. trzymamy je w cieple ? nie w lodówce, moga na poczatku na sloncu nawet stac - lubia. 4. sok mieszamy z wódką po zlaniu i owoceów nie wyrzucamy ? zalewamy wódką razem z owocami 5. zlewamy już do właściwych butelek ? nie, zlewamy dopiero po zmieszaniu ze spirytusem i po odpowiednim czasie 6. a spirytus rozrabiamy z wodą-jeśli tak jaka proporcja. tak, a rozrabiamy do mocy jakiej oczekujemy - ja nie wiem co lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
yatsec Re: likier z truskawek 22.06.06, 11:38 Likier, jak nazwa wskazuje, jest słodki. Jeśli chodzi o alkohol to ma około 20- 30%. Nalewka jest raczej wytrawna, mocniejsza i ma od 30-35% w góre (jednak nie wiecej niż 60%). Granice te są oczywiście umowne, bo można zrobić nalewke słodką a likier wytrawny lecz wszystko zależy też od tego z czego robisz nalewke czy likier. Jeśli chodzi o truskawki to poleciłbym zrobić ci roztwór 25-30% bo delikatny smak truskawek "zginie" w mocniejszym alkoholu (np. na 2 kg truskawek 1/2 L spirytusu + 1,2 L wody). Co innego śliwki czy wiśnie. Najważniejsze by było smaczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: likier z truskawek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 18:48 A w czym to robicie? W słoiku ? I ten spirytus to rozcieńczyć wcześniej z wodą ? I jak się go rozcieńcza? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu masz wszystko; 22.06.06, 19:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=43949205 a spirytus wodą się rozcieńcza:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: likier z truskawek 22.06.06, 20:41 najprosciej i bez czekania, dlugiego :) Truskawki(1-2kg) wsypujesz do garnka, dodajesz sok z jednej cytryny i pogrzewasz aby puscily sok. Wtedy sypiesz cukier, zalezy np na 2kg owocow powiedzmy 1kg. Gotujesz jak na konfiture, potrzasajac garnkiem. Potem na sitko wylozone gaza (nie metalowe!) i czekasz az sok splynie. ja zostawiam na noc. Potem to juz wystarczy wlac alkohol (wodka, spirytus). Odstawic na najmarniej tydzien. Sprobowac, moze potrzeba bedzie doslodzic, cukier rozpuscic w niewielkiej ilosci wody. Dolac alkoholu lub wlasnie wody. I tyle. Wychodzi calkiem przyjemny, gestawy likier truskawkowy. Czasami jest potrzeba mozolnego odsaczania przez gaze lub filtr od kawy aby osadu sie pozbyc, ale ja tego nie robie. W sumie mozna w ten sposob spreparowac sobie likiek z kazdych w miare miekkich i soczystych owocow. Truskawki zuzywam do nalesnikow, albo ciasta :) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: likier z truskawek 25.06.06, 23:28 A jakby tak zamiast/oprocz wody dolac smietanki/mleka skondensowanego? Probowal ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniaktoraś Truskawkówka-pytania Jacek1f IP: *.chello.pl 25.06.06, 22:34 Dla podsumowania, bo częśc pytań padła, ale odpowiedzi są trochę za ogólne jak dla amatora: 1. gdzie trzymać owoce z cukrem w fazie puszczania soku-w garnku, w słoiku ? 2. mają być przykryte-zakręcone czy też stoją sobie wolno ? 3. trzymamy je w cieple ? 4. sok mieszamy z wódką po zlaniu i owoceów nie wyrzucamy ? 5. zlewamy już do właściwych butelek ? 6. a spirytus rozrabiamy z wodą-jeśli tak jaka proporcja. Dzięki, wielkie dzięki z góry za pomoc-jutro wyruszam na truskawkowe pola :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yatsec Re: Truskawkówka-pytania Jacek1f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 00:02 Poczytaj sobie na: www.wino.org.pl Tam jest i o winie i o nalewkach... Odpowiedz Link Zgłoś