Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc... musze ugotowac cos polskiego!!!!

25.06.06, 12:36
Witam, prosze o pomoc! Musze ugotowac co tradycyjnego dla duzej liczby osob,
nie mam zadnego pomyslu. Bede gotowac za granica wiec nie bede miec dostepu do
takch produktow jak np. kapusta kiszona. Prosze o rade! Co mozna szybko, latwo
i SMACZNIE ugotowac!!!!
dziekuje za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: kinga Re: Prosze o pomoc... musze ugotowac cos polskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 13:26
      Niezawodne chyba będą pierogi.Bigosu i tak bym na twoim miejscu nie robiła
      ponieważ zazwyczaj "cudzoziemcom" nie smakuje to samo z flakami.Może barszsz
      czerwony z uszkami,kluski śląskie z zrazem i modrom kapustą(nie wiem gdzie
      mieszkasz ale czerwona kapuste powinnaś dostać)Troche ciężkie te dania jak na
      taka pogode ale nasza kuchnia do najlżejszych nie należy.
      • gundi Re: Prosze o pomoc... musze ugotowac cos polskieg 26.06.06, 21:59
        Od 13 lat mieszkam za granica, najpier w Niemczech obecnie w USA. Musze sie
        przyznac, ze nie znam obcokrajowca, ktoremy bigos by nie smakowal !!!
        Moim zdaniem jest to jedn z najlatwiejszych potraw do przygotowania, wspaniala
        na wieksza ilosc gosci i smakuje wiekszosci, wszystko zalezy jak go zaserwujesz.
        Smacznego.
    • ba_nita Re:Mając dostęp do świeżej kapusty błyskawicznie 25.06.06, 15:20
      zrobisz kiszoną. Wystarczy poszatkować, wstawić do naczynia i zalać wodą z gotowanych ziemniakó (gorącą), po 24-48 godzinach masz kapustę kiszoną.
      • Gość: ann Re:Mając dostęp do świeżej kapusty błyskawicznie IP: *.demon.co.uk 25.06.06, 15:32
        no co ty?????????????????????serio????????
        • ba_nita Re:Jak najbardziej serio.n/t 25.06.06, 17:27

• Gość: Matylda Re: Prosze o pomoc... musze ugotowac cos polskieg IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 17:26
      To zależy gdzie będziesz gotować, bo np. w Czechach bym nie podała barszczu
      czerwonego. Czesi na ten widok dostają odruchu wymiotnego.
    • kwiatek_leona Re: Prosze o pomoc... musze ugotowac cos polskieg 25.06.06, 17:49
      A gdzie bedziesz gotowac? Chodzi mi o klimat, bo w wielu miejscach na swiecie
      panuja w ostatnich dniach straszne upaly. Jezeli to dotyczy rowniez Twojej
      strefy, proponuje jakis chlodnik. Tu jest nieoceniony watek na ten temat:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=43900364
      • nimeska Re: Prosze o pomoc... musze ugotowac cos polskieg 25.06.06, 19:04
        wlasnie bo w sumie duzo zalezy skad klikasz
        mozesz np zrobic golabki, albo kluski slaskie, albo takie prawdziwe schabowe z
        kostka w panierce, i poznije odgrzac w piekarniku lub mielone
        do tego raja surorewczka z buraczkow lub z kaputki kiszonej z marchewka ( to co
        podal ba nita zeby zrobic kapuste)
        albo czysty rosolek z krokietem jako wesciowke

to ma byc caly zestaw kolacyjny ?
        • kwiatek_leona Re: Prosze o pomoc... musze ugotowac cos polskieg 25.06.06, 20:22
          Takie cos moze:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38801041&a=38801041
          A tu od Siostryheli z inna wersja kapusciana:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29535586&v=2&s=0
          Ja jeszcze uwielbiam zrazy z kasza gryczana w sosie grzybowym (i modra!)

Z pierwszych dan, najwiekszym powodzeniem w mojej historii karmienia niepolakow
          cieszyla sie zupa grzybowa i szczawiowa. Z innych przebojow pamietam pierogi
          wszelkiej masci, galaretkowate przystawki i galantyna z kuczaka.

• linn_linn Re: pierogi, sakiewki itp. 26.06.06, 14:46
      Milo, ze nasza kuchnia bywa zauwazana:
      www.kaleberg.com/dumplings/dumplings3.html
      Nie chcialabym wracac do tematu sakiewek, ale te wygladaja swietnie:
      toastpoint.blogspot.com/2006/06/pork-soup-dumplings.html
      Kto umie takie cuda zrobic?
    • doris-ek Re: Prosze o pomoc... musze ugotowac cos polskieg 27.06.06, 03:17
      U mnie furrore robi kasza gryczna gotowana w wywarze z prawdziwkow (kupuje tutaj porcini) wraz ze
      zrazami z poledwicy wolowej w sosie prawdziwkowym z mizeria (w upale robi furrore). Do tego cielecy
      "schabowey" w sosie kurkowym z koperkiem i szczypiorkiem. Dla tubylcow egzotyczne. Nawet w gazecie
      o tym pisano;op
      • Gość: mama Re: Prosze o pomoc... musze ugotowac cos polskieg IP: 133.5.180.* 27.06.06, 08:56
        ja wyprobowalam pierogi (proponuje ze szpinakiem lub serem i owocami);placki
        ziemniaczane z roznymi dodatkami; ciasto drozdzowe na deser albo galaretka z
        owocami
        p.s. kapuste kiszona wszedzie mozna kupic, tylko trzeba szukac duzych marketow
        ze stoiskiem zagranicznym;
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka