Dodaj do ulubionych

rozmrozone drozdze

IP: *.demon.co.uk 25.06.06, 14:44
czy rozmrozone drozdze moga byc przyczyna niewyrosniecia ciasta na pizze??
robie pizze od dlugiego czasu i nigdy nie mialam problemow,ostatnie dwa razy
(uzylam wlasnie drozdzy rozmrozonych) - totalna klapa!! dlaczego??
Obserwuj wątek
    • Gość: antek Re: rozmrozone drozdze IP: *.acn.waw.pl 25.06.06, 14:49
      to drozdze mozna mrozic???
      czlowiek sie uczy cale zycie...
      • babeczkaa Re: rozmrozone drozdze 25.06.06, 15:07
        moim zdaniem to nie powinno mieć wpływu na nieudane ciasto, choć ja bardzo rzadko zamrażam drożdże, wolę kupić świeże :)
    • linn_linn Re: rozmrozone drozdze 25.06.06, 15:15
      Ja mroze drozdze od prawie 2 lat i nigdy nie mialam problemow / zdarzylo mi sie
      uzyc nawet takich sprzed 5 miesiecy /. Oczywiscie zamrazam je od razu po
      przyjsciu ze sklepu, a kupuje z jak najdalsza data waznosci.
      Przyczyny moga byc inne:
      - zbyt goraca woda
      - za duzo soli
      - sol i drozdze razem
      Ja wyrabiam ciasto w maszynie do pieczenia: drozdze wkruszam w jednym kaciku
      wiaderka / tam tez wsypuje szczypte cukru /, a sol wsypuje daleko od drozdzy.
      • ba_nita Re: Tak samo jak linn_linn zawsze mrożę i żadnych 25.06.06, 15:18
        problemów z chlebem, bułkami czy pizzą nie zanotowałem.
    • Gość: ania Re: rozmrozone drozdze IP: *.demon.co.uk 25.06.06, 15:26
      no to nie wiem dlaczego? a moze za duzo oregano wsypalam do ciasta?albo za duzo
      maki? ale zawsze bylo dobrze...rozrabiam drozdze w mleku nie w wodzie,moze
      rzeczywiscie bylo za cieple,no nie wiem? ale dzisiaj jeszcze jedna
      proba,zobaczymy!!
      • linn_linn Re: rozmrozone drozdze 25.06.06, 15:35
        A jaki przepis? Oregano nie ma wplywu. Za gorace mleko byc moze.
        • Gość: ania Re: rozmrozone drozdze IP: *.demon.co.uk 25.06.06, 15:55
          ok 3g drozdzy (rozpuszczonuch w letnim mleku),ok szklanki maki,lyzka
          oleju,troszke cukru,soli, ja daje jeszcze oregano. to wszystko
          • linn_linn Re: rozmrozone drozdze 25.06.06, 16:10
            To maki na pewno nie jest za duzo. Ja daje teraz 8-12,5 g na drozdzy na 500 g
            maki. Sa upaly, wiec moglabym ilosc te jeszcze zmniejszyc i ciasto by wyroslo.
            Zastanawiam sie jakich drozdzy uzywasz. Sa identyczne jak te w Polsce?
            • Gość: ania Re: rozmrozone drozdze IP: *.demon.co.uk 25.06.06, 16:14
              no wlasnie to sa polskie,jak ostatnio bylam u rodzicow to przywiozlam kilka
              kostek i zamrozilam.
          • ba_nita Re: rozmrozone drozdze 25.06.06, 16:11
            Mleko czy woda powinno być ciepłe około 37-38'C, rozpuść w nim drożdże wcześniej roztarte z cukrem (ale ja dałbym ich nieco więcej niż 3 g - 10 g to tak), odrobina mąki na początek (masz tzw. zaczyn) jak ruszy dodajesz resztę mąki z solą. Oleju nie dodawaj. Wierzch ciasta po uformowaniu spodu do pizzy posmaruj obficie oliwą, na to reszta składników i gotowe. Oczywiście musi trochę podrosnąć przed pieczeniem.
            • linn_linn Re: rozmrozone drozdze 25.06.06, 16:40
              Nawet nie zwrocilam uwagi, ze to 3 g: tak malo drozdzy nikt nie daje. No chyba,
              ze wloski pizzaiolo, ale czas rosniecia jest bardzo dlugi.
              Albo tempertaura za wysoka, albo czas rosniecia jednak za krotki. No mogla im
              tez zaszkodzic podroz.
              • Gość: ania Re: rozmrozone drozdze IP: *.demon.co.uk 25.06.06, 16:44
                ojej,nie 3g tylko 3dkg,przepraszam
                • ba_nita Re:To z kolei zbyt dużo na 173 g mąki (szkl.) 25.06.06, 17:17
                  Gość portalu: ania napisał(a):

> ojej,nie 3g tylko 3dkg,przepraszam
                  3 dag daję na 60-70 dag mąki...
                  • linn_linn Re:To z kolei zbyt dużo na 173 g mąki (szkl.) 25.06.06, 17:36
                    ...czyli tak, jak myslalam. Za duzo. A tak w ogole wszystkie problemy z ciastem
                    drozdzowym / no prawie, gdyz zostaje pieczenie / rozwiazuje maszyna do chleba.
                    Nic sie nie rozrabia, nie wyrabia: wazy, wrzuca i wlacza. Maszyna leciutko
                    podgrzewa i ciasto swietnie rosnie.
    • Gość: Matylda Re: rozmrozone drozdze IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 17:22
      A ja znów mam troszkę inne pytanie ale wykorzystam temat pizzy, czy można robić
      pizze z mąki z pełnego przemiału? jeśli można to jak?
      • linn_linn Re: rozmrozone drozdze 25.06.06, 17:36
        Mozna, le lepiej zmieszac ja ze zykla: np. pol na pol.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka