franula 27.06.06, 16:40 jak zrobić? mam luzem gołąbki - dostałam i powinnam dorobić sos przejrzalam w wyszukiwarce ale raczej skupiano się dotąd na kwestii samych gołabków sos pomijając... będę wdzięczna za pomoc Franula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simona32 Re: sos pomidorowy do gołąbków 27.06.06, 16:53 Jedna z wersji to: zagotować ok 0,5l wody , dodać kostkę rosołową , i 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego.Wszystko zagotować i zagęścić mąką(2-3 łyżeczki mąki rozrobione w wodzie)Dodać śmietanę (2-3łyżki)-uwaga lubi sie zważyć, więc najpierw ją zahartować dodając do śmietny kilka łyżeczek sosu, zamieszać i wlać wszystko do środka,zagotować.Doprawić do smaku-jak trzeba dodać jeszcze koncentratu.To taki sos na szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sos pomidorowy do gołąbków 27.06.06, 17:25 Kostka i koncentrat? Nie lepiej przecier pomidorowy i przyprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
simona32 Re: sos pomidorowy do gołąbków 27.06.06, 17:32 Nie mówię NIE.To była jedna z wersji sosu.A ty jakiego przecieru pomidorowego używasz? Ja najbardziej lubię przecier robiony w domu (przez moją mamę :))), ale zima wyczerpała zapasy a na swoje pomidorki trzeba jeszcze trochę poczekać,niestety :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sos pomidorowy do gołąbków 27.06.06, 18:00 Najbardziej lubie wlasny, a kiedy juz nie mam, kupuje ten w butelkach. Na pewno nie koncentrat: tam ida najgorsze pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drinkit Re: sos pomidorowy do gołąbków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.06.06, 23:04 puszka pomidorów w zalewie, bazylia, oregano (swieze najlepiej) czosnek, pieprz, jarzynka, chilli, śmietana, szczypta cukru. W zasadzie baza jest przecier pomidorowy/pom. w zalewie, a cokolwiek dodasz to i tak bedzie smaczne. Mozesz dac tez np. smazonej cebuli i papryki to wyjdzie sos bardziej tresciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: sos pomidorowy do gołąbków 27.06.06, 23:43 polecam sos pomidorowy na beszamelu, robię tak od zawsze i jest pyszny. 2 łyżki masła rozpuścic w rondlu, sypnąć 1 łyżkę mąki zwykłej i mieszać szybko do tego dolac (mieszając) mleko i wodę (w sumie ok. szklankę) wymieszać porzadnie aby nie było grudek i cały czas gotować, dolać przecieru pomidorowego (z kartonu np. kupiony w Lidlu, jest dobry) wymieszać i zagotować, doprawić solą pieprzem i kw. śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: sos pomidorowy do gołąbków 28.06.06, 18:59 a po co sos? jesli to są gołąbki to nie lepiej odsmażyc na patelni na maśle i popić je gorącym czystym czerwonym winnym barszczem? bedą przypominać troche risotto... Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: sos pomidorowy do gołąbków IP: *.nap.wideopenwest.com 29.06.06, 04:45 Ty to Andrzej jak cos powiesz............... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: sos pomidorowy do gołąbków 29.06.06, 23:19 Gość portalu: piotrek napisał: > Ty to Andrzej jak cos powiesz............... możesz sie śmiać ze mnie ale ja tylko tak gołąbki jem - uwielbiam gołabki skonczyły sie one dla mnie ze smiercią moich rodziców sam nie potrafiłem zreszta nie miałem czasu zbyt byłem zaangażowany w pracę zawodową w biurze projektów; dla mnie gołabki to nie samo czerwone mięso zawiniete w lisc kapusty i wlozony do sosu pomodorowego - to jest wg mnie kapusta faszerowana; dla mnie gołabki są z ryżem zawinięte w cienkie obgotowane liscie kapuściane, ciasno ulozone w wielkim garze wyscielonym na dnie plastrami głąbów kapuscianych a niekiedy i wielkimi liścmi dla umiknięcia przypalenia, zalane częściowo bulionem przykryte dośc szczelnie pokrywką i gotowane wiele godzin na maleńkim ogniu. Je sie je dopiero na nastepny dzień odgrzewając je na patelni na smalcu z cebulka i skwareczkami albo na maśle...obsmażane z 4 stron jedzone na sucho i popijane gorącym czystym czerwonym barszczem winnym - zakwaszanym prawdziwym pachnącym czosnkiem zakwasem buraczanym...rozmarzyłem się... :)))) Czy to Ci nie odpowiada dzisiejszy Solenizancie? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś