Dodaj do ulubionych

Groch z kapustą-nie żart

01.02.03, 22:34
Kiedyś w wojsku była taka potrawa,b.smaczna.Może ktoś zna przepis?dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: Groch z kapustą-nie żart IP: *.tele2.pl 01.02.03, 22:41
      bierzesz 50 dag kiszonej kapusty, szklanke grochu, 25 dag chudego wedzonego
      boczku lub 4 yzki oliwy, 1 cebule, 1 lyzke maki, po pol lyzeczklio tymianku,
      majeranku i czabru, sol, pieprz. Kapuste pokroic i zalac pol szklanki wody,
      ugotowac. Groch oplukac, namoczyc na noc, potem ugotowac. Cebule w kostke,
      boczek w platsry. Boczek obsmazyc. Podsmazyc cebule na jasnozloto, oproszyc
      maka i zasmazyc. Do kapusty dodac groch, zasmazona cebule z maka, pokruszone
      ziola, sol pieprz i wymeiszac. Gotowac na malym ogniu, stale mieszajac okolo 7
      minut.
      Podaje za jakims numerem "Kuchni", akurat ja mam;-)
    • Gość: bolewora Re: Groch z kapustą-nie żart IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 23:06
      w Careforze i Hypernowej można kupić gotową na wage naprawde smaczną
    • Gość: Huanna Re: Groch z kapustą-nie żart IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 23:07
      Moja mamcia zawsze na wigilie robi groch z kapusta wiec nie wiem czy o to
      chodzi ale jestes pycha!
      potrzebna jest kapusta slodka, fasolka "siekata" taka w łatki troche biala,
      troche brazowa, masło i przyprawy.
      Kapuste gotujemy az bedzie mieciutka, fasole moczymy cała noc po czym gotujemy
      do miekkosci, do kapusty dodajemy maslo stopione na patelni pozniej do tego
      fasole i dusimy razem na taka papke no i doprawiamy
      Jak cos sie bedzie nie zgadzac to jutro poprawie :-))
      • aniutek Re: Groch z kapustą-nie żart 02.02.03, 05:27
        Gość portalu: Huanna napisał(a):

> Moja mamcia zawsze na wigilie robi groch z kapusta wiec nie wiem czy o to
        > chodzi ale jestes pycha!
        > potrzebna jest kapusta slodka, fasolka "siekata" taka w łatki troche biala,
        > troche brazowa, masło i przyprawy.
        > Kapuste gotujemy az bedzie mieciutka, fasole moczymy cała noc po czym gotujemy
        > do miekkosci, do kapusty dodajemy maslo stopione na patelni pozniej do tego
        > fasole i dusimy razem na taka papke no i doprawiamy
        > Jak cos sie bedzie nie zgadzac to jutro poprawie :-))

fasola, fasola to nie jest GROCH!!!!!
        mial byc groch z kapusta/kwasna/

a moja Mama robi to tak
        gotuje kapuste kiszona z przyprawami - listek,pieprz, sol, grzybek suchy
        oddzielnie gotuje uprzednio namoczony groch/ najlepiej nie luskany/, gdy jest juz
        papkowaty laczy sie z kapusta, jesli danie nie ma byc postne to zasmazka z boczku czy
        sloniny z lyzka maki. hmm wlsaciwie zupelnie tak samo jak podala moja przedmowczyni
        cytujaca "kuchnie"
        bardzo smaczne ale pieronsko ciezkostrawne no i gazopedne ; 0
        • Gość: magda Re: Groch z kapustą-nie żart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.03, 15:46
          groch z kapusta to u mnie w domu potrawa wigilijna, robimy ja b postnie. na noc
          namaczam groch. wieczorem przed wigilią robimy kapustę. jesli kapusta kiszona
          jest bardzo kwaśna dodaje do niej troche bialej odgotowanej kapusty następnie
          duszę je razem aż będzie miękka i wtedy dodaje odgotowane grzyby. gotuje je
          razem jeszcze jakiś czas potem podgrzewam oliwę z cebulką i dodaje do kapusty.
          natomiast groch rano wstawiam na maly ogien i gotuje aż do momentu aż groch
          będzie miękki to też zaprawiam oliwą z cebulką. mieszam to dopiero na tależu.
          zycze smacznego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka