algreg 01.02.03, 22:34 Kiedyś w wojsku była taka potrawa,b.smaczna.Może ktoś zna przepis?dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Groch z kapustą-nie żart IP: *.tele2.pl 01.02.03, 22:41 bierzesz 50 dag kiszonej kapusty, szklanke grochu, 25 dag chudego wedzonego boczku lub 4 yzki oliwy, 1 cebule, 1 lyzke maki, po pol lyzeczklio tymianku, majeranku i czabru, sol, pieprz. Kapuste pokroic i zalac pol szklanki wody, ugotowac. Groch oplukac, namoczyc na noc, potem ugotowac. Cebule w kostke, boczek w platsry. Boczek obsmazyc. Podsmazyc cebule na jasnozloto, oproszyc maka i zasmazyc. Do kapusty dodac groch, zasmazona cebule z maka, pokruszone ziola, sol pieprz i wymeiszac. Gotowac na malym ogniu, stale mieszajac okolo 7 minut. Podaje za jakims numerem "Kuchni", akurat ja mam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Groch z kapustą-nie żart IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 23:06 w Careforze i Hypernowej można kupić gotową na wage naprawde smaczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huanna Re: Groch z kapustą-nie żart IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 23:07 Moja mamcia zawsze na wigilie robi groch z kapusta wiec nie wiem czy o to chodzi ale jestes pycha! potrzebna jest kapusta slodka, fasolka "siekata" taka w łatki troche biala, troche brazowa, masło i przyprawy. Kapuste gotujemy az bedzie mieciutka, fasole moczymy cała noc po czym gotujemy do miekkosci, do kapusty dodajemy maslo stopione na patelni pozniej do tego fasole i dusimy razem na taka papke no i doprawiamy Jak cos sie bedzie nie zgadzac to jutro poprawie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Groch z kapustą-nie żart 02.02.03, 05:27 Gość portalu: Huanna napisał(a): > Moja mamcia zawsze na wigilie robi groch z kapusta wiec nie wiem czy o to > chodzi ale jestes pycha! > potrzebna jest kapusta slodka, fasolka "siekata" taka w łatki troche biala, > troche brazowa, masło i przyprawy. > Kapuste gotujemy az bedzie mieciutka, fasole moczymy cała noc po czym gotujemy > do miekkosci, do kapusty dodajemy maslo stopione na patelni pozniej do tego > fasole i dusimy razem na taka papke no i doprawiamy > Jak cos sie bedzie nie zgadzac to jutro poprawie :-)) fasola, fasola to nie jest GROCH!!!!! mial byc groch z kapusta/kwasna/ a moja Mama robi to tak gotuje kapuste kiszona z przyprawami - listek,pieprz, sol, grzybek suchy oddzielnie gotuje uprzednio namoczony groch/ najlepiej nie luskany/, gdy jest juz papkowaty laczy sie z kapusta, jesli danie nie ma byc postne to zasmazka z boczku czy sloniny z lyzka maki. hmm wlsaciwie zupelnie tak samo jak podala moja przedmowczyni cytujaca "kuchnie" bardzo smaczne ale pieronsko ciezkostrawne no i gazopedne ; 0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Groch z kapustą-nie żart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.03, 15:46 groch z kapusta to u mnie w domu potrawa wigilijna, robimy ja b postnie. na noc namaczam groch. wieczorem przed wigilią robimy kapustę. jesli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna dodaje do niej troche bialej odgotowanej kapusty następnie duszę je razem aż będzie miękka i wtedy dodaje odgotowane grzyby. gotuje je razem jeszcze jakiś czas potem podgrzewam oliwę z cebulką i dodaje do kapusty. natomiast groch rano wstawiam na maly ogien i gotuje aż do momentu aż groch będzie miękki to też zaprawiam oliwą z cebulką. mieszam to dopiero na tależu. zycze smacznego Odpowiedz Link Zgłoś