czandri 12.07.06, 16:07 Czy może ktoś zna przepis na chłodnik bazyliowy?. Będę wdzięczna za podanie przepisu :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blacksecret Re: Chłodnik bazyliowy 12.07.06, 16:35 Ja robię coś takiego, ale to mój wymysł, więc nie wiem czy podejdzie... podsmażam cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, zalewam bulionem, dodaję dużo posiekanej bazylii, zagotowuję, do tego serek topiony albo serek feta i tyle, czekać aż wystygnie ... to taka wersja najprostsza, mogę podać inne. Odpowiedz Link Zgłoś
czandri Re: Chłodnik bazyliowy 12.07.06, 16:47 Musi być pyszne. Ale mi chodzi raczej o taki chłodnik na kefirze np. Odpowiedz Link Zgłoś
blacksecret Re: Chłodnik bazyliowy 12.07.06, 16:55 Kefir, jogurt czy śmietanę jogurtową wymieszaj z pęczkiem drobno pokrojonej bazylii, dodaj zmiażdzony ząbek czosnku (jeśli lubisz) no i jajko na twardo, robię też chłodnik ogórkowo (świeży ogórek)- bazyliowy (choć bazylia na ogół z pomidorami się kojarzy), też dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Chłodnik bazyliowy IP: *.acn.waw.pl 12.07.06, 17:46 do chłodnika zaproponowanego przez blacksecret (tego z kefiru) dodałabym cytrynę :) i podkorjinego w kostkę (pozbawionego pestek i skóry) pomidora Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Chłodnik bazyliowy 12.07.06, 16:54 Czy to ma być chłodnik z samej bazylii czy inne warzywa też wchodzą w grę? bo mi sie kojarzy chłodnik cukiniowo-bazyliowy i pomidorowo-bazyliowy... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Chłodnik bazyliowy 12.07.06, 18:21 Mnie tez sie wydaje, ze z samej bazylii raczej nie ma. Z bazylia i pomidorami, papryka czy cukinia bywaja. Odpowiedz Link Zgłoś