Gość: kama IP: 82.139.45.* 16.07.06, 22:26 witam, galaretka z czarnej porzeczki na surowo to wspomnienie z dzieciństwa. Nie wiem jednak jak się robi. Może mi pomozecie, bardzo mi zależy.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja 16.07.06, 23:30 2 kg dojrzałej czarnej porzeczki, 2 kg cukru, szklanka wody, listki mięty. Porzeczkę dokładnie umyć, oczyścić i odsączyć. Włożyć do dużego garnka. Dodać cukier i wodę i gotować do rozgotowania się owoców od czasu do czasu mieszając. Następnie przetrzeć je przez sito o drobnych oczkach. Przecier ustawić na ogniu i gotować przez 3 do 5 minut. Gorącą masę przelać do umytych i wyparzonych słoików, dodać po listku mięty, zamknąć i pasteryzować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkink Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja IP: *.oc.oc.cox.net 17.07.06, 01:26 Przepis banity z gotowaniem jest taki troche mniej na surowo. Mozna powiedziec: na surowo inaczej;) Moja extesciowa robila rzeczywiscie na surowo tzn. ucierala mikserem porzeczki z cukrem, w rownej proporcji wagowej. Kiedy cukier byl juz niewyczuwalny, wlewala do malych sloiczkow, nakrywala krazkiem pergaminu nasaczonego alkoholem /spirytusem?/ i zakrecala. Nie pasteryzowala tego za to przechowywala w chlodzie. To bylo bardzo smaczne, jak pamietam, podawane do porannej grzanki. Mialo konsystencje i wyglad galaretki choc nie bylo tam zadnych sztucznych zageszczaczy, zelatyn itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozmaryn Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 06:24 Ja też tak robię.W chłodzie wytrzymują przez całą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halszka Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja IP: *.chello.pl 17.07.06, 08:14 Prawie tak samo robiła moja babcia, z tym że przepuszczała porzeczki przez maszynkę do mięsa, następnie przecierała przez gęste sito tak, aby w galaretce nie było żadnych pesteczek. I wytrzymywało to nawet kilka sezonów, jak się gdzieś w głębi piwnicznych półek zawieruszyło. Pycha! Aha, ten krążek pergaminowy nasączony spirytusem (96%) podpalała i natychmiast zakręcała słoik. Odpowiedz Link Zgłoś
marapi19 Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja 17.07.06, 22:19 jak długo pasteryzować 15-20 minut wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja 17.07.06, 22:23 1/2 l słoiki 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 s u r o w e to ma być !!! 18.07.06, 09:12 Po pasteryzacji nie będzie, ba_nito... U mnie w domu się robilo z czerwonej. Po wyciśnięciu soku miesza sie go cierpliwie z dużą iloscią cukru - na litr soku przynajmniej 1,25 kg cukru. Jak zacznie gęstnieć, do sloikow. Kiedyś zakrywano je pergaminem ze spirytusem i stały sobie w chlodku. Nowszy sposob - nalać kilka kropel spirytusu na zakrętkę, podpalić i plonącą zamknąć. Z czarnej kiedys robiłam, ale bez sokowirowki bylo cieżko ten gęsty sok wydobyć. Nie wiem jak Z sokowirowką. Teraz robie tylko z czerwonej, ale dla uproszczenia sprawy nie na surowo, tylko dość krotko przegotowuję z cukrem i zamykam na goraco w sloikach. Prostsze i pewniejsze, a co do wit.C, to mieszanie ją niszczy podobno nie gorzej niż gotowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ansil dla banity 18.07.06, 09:35 link, a jakze: tinyurl.com/m9ter dodam dla ulatwienia, ze chodzi o wyjasnienia od 1-3 Odpowiedz Link Zgłoś