Dodaj do ulubionych

galaretka z czarnej porzeczki na surowo - jak???

IP: 82.139.45.* 16.07.06, 22:26
witam,
galaretka z czarnej porzeczki na surowo to wspomnienie z dzieciństwa. Nie
wiem jednak jak się robi. Może mi pomozecie, bardzo mi zależy....
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja 16.07.06, 23:30
      2 kg dojrzałej czarnej porzeczki, 2 kg cukru, szklanka wody, listki mięty.
      Porzeczkę dokładnie umyć, oczyścić i odsączyć. Włożyć do dużego garnka. Dodać
      cukier i wodę i gotować do rozgotowania się owoców od czasu do czasu mieszając.
      Następnie przetrzeć je przez sito o drobnych oczkach. Przecier ustawić na ogniu
      i gotować przez 3 do 5 minut. Gorącą masę przelać do umytych i wyparzonych
      słoików, dodać po listku mięty, zamknąć i pasteryzować.
      • Gość: pinkink Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja IP: *.oc.oc.cox.net 17.07.06, 01:26
        Przepis banity z gotowaniem jest taki troche mniej na surowo.
        Mozna powiedziec: na surowo inaczej;)

Moja extesciowa robila rzeczywiscie na surowo tzn. ucierala mikserem porzeczki z
        cukrem, w rownej proporcji wagowej.
        Kiedy cukier byl juz niewyczuwalny, wlewala do malych sloiczkow, nakrywala
        krazkiem pergaminu nasaczonego alkoholem /spirytusem?/ i zakrecala. Nie
        pasteryzowala tego za to przechowywala w chlodzie.
        To bylo bardzo smaczne, jak pamietam, podawane do porannej grzanki.

Mialo konsystencje i wyglad galaretki choc nie bylo tam zadnych sztucznych
        zageszczaczy, zelatyn itp.

• Gość: rozmaryn Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 06:24
          Ja też tak robię.W chłodzie wytrzymują przez całą zimę.
        • Gość: halszka Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja IP: *.chello.pl 17.07.06, 08:14
          Prawie tak samo robiła moja babcia, z tym że przepuszczała porzeczki przez
          maszynkę do mięsa, następnie przecierała przez gęste sito tak, aby w galaretce
          nie było żadnych pesteczek. I wytrzymywało to nawet kilka sezonów, jak się
          gdzieś w głębi piwnicznych półek zawieruszyło. Pycha!
          Aha, ten krążek pergaminowy nasączony spirytusem (96%) podpalała i natychmiast
          zakręcała słoik.
      • marapi19 Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja 17.07.06, 22:19
        jak długo pasteryzować 15-20 minut wystarczy?
        • ba_nita Re: galaretka z czarnej porzeczki na surowo - ja 17.07.06, 22:23
          1/2 l słoiki 20 minut.
          • mmk9 s u r o w e to ma być !!! 18.07.06, 09:12
            Po pasteryzacji nie będzie, ba_nito... U mnie w domu się robilo z czerwonej.
            Po wyciśnięciu soku miesza sie go cierpliwie z dużą iloscią cukru - na litr
            soku przynajmniej 1,25 kg cukru. Jak zacznie gęstnieć, do sloikow. Kiedyś
            zakrywano je pergaminem ze spirytusem i stały sobie w chlodku. Nowszy sposob -
            nalać kilka kropel spirytusu na zakrętkę, podpalić i plonącą zamknąć. Z czarnej
            kiedys robiłam, ale bez sokowirowki bylo cieżko ten gęsty sok wydobyć. Nie wiem
            jak Z sokowirowką. Teraz robie tylko z czerwonej, ale dla uproszczenia sprawy
            nie na surowo, tylko dość krotko przegotowuję z cukrem i zamykam na goraco w
            sloikach. Prostsze i pewniejsze, a co do wit.C, to mieszanie ją niszczy podobno
            nie gorzej niż gotowanie.
            • ansil dla banity 18.07.06, 09:35
              link, a jakze:
              tinyurl.com/m9ter
              dodam dla ulatwienia, ze chodzi o wyjasnienia od 1-3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka