Gość: ewa IP: 62.87.244.* 18.07.06, 11:48 Moje kruche jest twarde jak podeszwa. Co źle robie? Pół kostki masła, 2 szkl. mąki, jajko, proszek do pieczenia, cukier. Zagniatam i do lodówki na godzine. Wałkuję, piekę iii twarde! Poradźcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: Kruche ciasto 18.07.06, 11:54 Kruche jest bez proszku do pieczenia. Cukier najlepiej puder. Zagniaac krótko. Wg mnie najlepsze jest z proporcji 3:2:1 (mąka, masło, cukier). Ja dodaję, trzy surowe żółtka. Są tu zwolennicy gotowanych żółtek, ale ja nie widzę różnicy. Zawsze takie robię i zawsze wychodzi kruche i pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Kruche ciasto 18.07.06, 11:55 Jeżeli dodajesz całe jajko - białko utwardza ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kruche ciasto IP: 62.87.244.* 18.07.06, 11:56 Wg mnie najlepsze jest z proporcji 3:2:1 (mąka, masło, cukier). czyli ?? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Kruche ciasto 18.07.06, 11:59 np. 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru. A w Twoim przepisie było chyba zbyt dużo mąki. 2 szklanki to około g, na 100 g tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kruche ciasto IP: 62.87.244.* 18.07.06, 12:02 taki miałam przepis, robiłam, robiłam i twarde. A jak ty robisz? tylko proszę na szklanki, bo nie mam wagi kuchennej Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Kruche ciasto 18.07.06, 12:11 Nie wiem. Zawsze tak robię i wychodzi ok. Wręcz popisowo. Cukier - używam pudru. Zółtka trzy. A resztę? Nie wiem, nie używam szklanek.Zwykle biorę kilogramową torebkę mąki, dzielę ją na oko na trzy i tyle wsypuję. Tak samo z torebką cukru pudru (sprawdzam wcześniej jej wagę i odpowiednio dzielę). Kostka ma zwykle 200 gramów. Zagniatam krótko (do pewnego etapu, wszystko siekam nożem, łapę wkładam w zasadzie po to by uformowac kulę. Aha.Masło jest stosunkowo zimne. Miekkie utrudnia siekanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kruche ciasto IP: 62.87.244.* 18.07.06, 11:58 czyli pozbyc się proszku i białka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Kruche ciasto IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 12:45 Surowe jeszcze ciasto musi wyjsc miekkie! Nie jak na makaron tylko -ja wiem?- o konsystencji umymłanej gumy do żucia. Jak wyjdzie za geste mozna ratowac dodajac tłustej smietany. Wczesniej: tłuszcz musi byc twardy (zimny), wymieszana make z cukrem (ja zawsze oszukuje i daje jeszcze szczypte proszku)przesiekac z tłuszczem, zagarniając tak, żeby tłuszcz oblepiał się mąką. Potem zimne(!) żółtka i błyskawicznie zagnieść. Nie musi być doskonale jednolite,gładkie i elastyczne jak ciasto makaronowe, zresztą nie da sie, jesli ma byc do konca zimnawe. Pozdr. Bobo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: Kruche ciasto IP: *.pwsz.sulechow.pl / *.pwsz.sulechow.pl 18.07.06, 12:37 cukier puder - 1 szklanka 200 g mąka - 1 szklanka 170 g masło obecnie prawie kazda kostka waży 200 g proporcje: mąka 2 szklanki(najlepsza krupczatka, szklanki płaskie) masło 1 kostka cukier puder 1/2 szklanki 3 żółtka Mąkę przesiać do sporej miski, masło mocno schłodzić i zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do masła ( nie trzeba dzięki temu siekać), Dużym nożem to przemieszać, żółtka rozbełtać z cukrem pudrem, wlać do mąki z masłem, całośc wymieszać dużym nożem aż będą takie posklejane gródki, teraz bardzo krótko zagnieść, żeby nie ocieplić masła (bo masło się stopi, wsiąknie w mąkę i ciasto będzie zaciągniete czyli bedzie miało konsystencję pierogowego a nie o to chodzi w kruchym) całośc do lodówki na pół godziny pieczemy w 180-200 st. C. Zawsze wkładamy do piekarnika bardzo mocno rozgrzanego. ale się napisałam, mam nadzieję, że od dziś Twoje ciast kruche będzie KRUCHE:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Kruche ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 19:00 Za mało masła, tłuszcz powoduje kruchośc.Przy okazji powiem wam, że moja mama dodaje masło/margarynę płynną tzn. podgrzaną na kaloryferze i jej szarlotka jest jazzy!!!Rozpływa się w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lao Re: Kruche ciasto IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.07.06, 21:08 eee.. a ja robie ciasto w ogole bez jajka. wychodzi, ugniata sie ładnie jest miękkie etc. jakie to proprcje były... 100d masła (pół kostki), szklanka mąki, szczypta soli. jak sie rozkruszy w mące to masło (jak na kruszonke) trzeba dolac 2-3 łyżki zimnej wody i można zacząć zagniatać. potem na 30min do lodówki (ja obchodzę sie bez tego a formę na tarte wylepiam tym ciastem bez wałkowania - oszczedzam sobie zmywania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: Kruche ciasto IP: 5.6.2R* / *.cg.shawcable.net 21.07.06, 04:58 2szkl.maki,1lyzeczka proszku do pieczenia,4zoltka,kostka masla,1lyzka smietany.Gwarantuje ze wyjdzie lekkie i kruche,przepis mojej prababci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Mony Re: Kruche ciasto IP: 82.139.45.* 21.07.06, 09:33 nie ma tu cukru? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kruche ciasto 21.07.06, 09:47 Jesli jest proszek do pieczenia, ciasto jest polkruche / nie kruche /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Re: Kruche ciasto IP: *.pl / *.enterpol.pl 21.07.06, 11:10 -3/4 kostki masła - 1/4 kostki smalcu - #/4 torebki mąki - szklanka cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 4 żółtka - 1/2 szklanki śmietany Do mąki dodać masło i smalec i proszek.Przesiekać nożem. Zółtka rozmieszać z cukrem i śmietaną.Dodać do mąki. Szybciutko zagnieść ciasto(ręką),aby składniki się połączyły.Kulę ciasta włożyć na minimum 1/2 godziny do lodówki. Ciasto gotowe.ZAWSZE jest kruche. Odpowiedz Link Zgłoś