Gość: Asia IP: *.upc-c.chello.nl 07.02.03, 19:35 sosy do warzyw, ryb, frytek, dipy do chipsow. Znacie jakies fajne??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaczanka Re: Wasze przepisy na sosy 07.02.03, 19:40 Ostatni robiłam, coś na kształt tzatziki w domowej wersji. Gładki biały twarożek, plus zmiażdzone ząbki czosnku (ilość według smaku i uznania) plus kefir żebu konsystencja była bardziej płynna. DO tego zioła prowansalskie, lub koperek. Było naprawde proste i smaczne. Do mięsa i ryby!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Wasze przepisy na sosy IP: *.athens.access.acn.gr 07.02.03, 21:24 O ile mi wiadomo, jednym z niezbednych skladnikow salatki tzatziki jest swiezy nieobrany utarty na grubej tarce i odcisniety ogorek. Poza tym oryginalny przepis przewiduje tlusty jogurt, a nie twarozek, czosnek, oliwe z oliwek, oliwke do dekoracji na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczanka Do reni!!! To była wariacja na temat Tzatziki!!! 07.02.03, 21:54 Wycofuję słowo tzatziki. Chodziło mi po prostu o porównanie (cos na kształt). Konsystencja, te rzeczy. Serka uzyłam, bo w zwykłym społemowskim sklepie trudno o tłuściutki, naturalny jogurt. A chciałam cos szybko, smacznie!!! O ogórku wiem! Często robię tak w lato! Smakuje wybornie! A z serkiem naprawde było pyszne! Mój sosik był raczej wariacja na temat Tzatziki!!! Pozdrawiam gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |na na rozne okazje IP: *.icpnet.pl 08.02.03, 13:52 1.majonezowo-czosnkowy: majonez, smietana, ewentualnie troche mleka (tak, zeby konsystencja byla odpowiednia), koniecznie swiezy czosnek, pieprz czarny (bo ladnie wyglada czarny...), ziola prowansalskie. Wymieszac i jest. Podawac do smazonego miesa, pizzy, kanapek, pieczrkowych chipsow, frytek... do wszystkiego. 2. czosnkowy 2: swiezo wycisniety czosnek, pieprz, papryka czerwona ostra, ziola prowansalskie, ocet winny, oliwa z oliwek, woda. Poniewaz wlasciwie niemozliwe jest wymieszanie oliwy z woda, trzeba wszystko polaczyc i rozbeltac. Sosik swietny do zielonej salaty, kapusty pekinskiej, ale rowniez i do pizzy np. 3. sosik pomidorowy a la dip: koncentrat pomidorowy, drobniutenko pokrojona cebulka, oregano, ewentualnie kawaleczki czosnku. Do frytek, ziemniakow, warzyw lekko obgotowanych itp. inna historia to sosiki na cieplo do miesa, spaghetti... itd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kira Re: Wasze przepisy na sosy IP: *.proxy.aol.com 08.02.03, 18:09 czesc asiu, uwielbiam sosy i namietnie je przygotowuje. moim faworytem jest na pewno meksykanskie guacamole: swieze i dojzale awokado trzeba obrac i najlepiej wraz z innymi skladnikami zmiksowac na papke (oczywiscie bez nasiona). Oprocz awokado, pol cebuli, sok z cytryny, sol i odrobine oleju z oliwek. Zmiksowana papke doprawic smakowo (sol, pieprz, ew. drobno posiekane kawaleczki pomidora). Dip jest pyszny do warzyw! smacznego. Kira Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Wasze przepisy na sosy IP: *.axelspringer.com.pl 09.02.03, 03:09 Musztardowo-miodowy. Równie dobry do sałaty, jak np. do tartej marchwi, czy awokado. Łyżka miodu (o wyrazistym smaku, np. spadziowy)+ Łyżka musztardy (prawdziwa z Dijon). Do tego sok z jednej cytryny. (ew. zbliżona ilość naprawdę dobrego octu winnego - w tej kwestii są dwie szkoły, falenicka i otwocka) Mieszać, aby gładko się połączyło. Pieprz ? nie za dużo. Stale mieszając dodawać powoli oliwę aż do osiągnięcia kosystencji rzadkiego kisielu. Jeśli sos się rozwarstwia - można się ratować dodając odrobinę wody. Odpowiedz Link Zgłoś