kubissimo 26.07.06, 18:47 ale niekoniecznie owocowa zastanawiam sie nad kombinacjami typu arbuz + sery ktos cos poleca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: sałatka z arbuzem 26.07.06, 18:56 Arbuz, feta i winogrona: podejrzane w jakims blogu. Winogrona mozna zamienic na cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa arbuz, feta 28.07.06, 15:49 sos miodowy z octem balsamicznym do tego uprazone orzeszki piniowe Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Re: sałatka z arbuzem 26.07.06, 19:08 Fajna jest po tajsku Jeamiego Oliviera: www.jamieoliver.com/recipes/2005/05/20/thai_watermelon_.php kto by pomyslal ze arbuz, rukola, imbir, i kolendra z ziarnami slonecznika sie swietnie skomponuja? ta ktora juz ktos podal jest podobna do tej: www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,1977,FOOD_9936_21107,00.html z mieta i arbuzem oraz serem feta i cebula Vidalia. W piatek (Restauracja Red Onion)jadlam rybe podana z salsa arbuzowa, swietnie sie to komponowalo. Zamierzam zrobic z krewetkamii jak u Olivera ale z jalapeno. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sałatka z arbuzem 26.07.06, 19:39 Ja bym uzyla raczej nektarynek albo brzoskwini typu "percoche". Z tym, ze byl to raczej talerz z ulozonymi skladnikami: zadnego mieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
matmam Re: sałatka z arbuzem 27.07.06, 13:04 Robiłam przedwczoraj: -1 mała czewona cebula -2-3 sztuki limonek -1.5 kg arbuza -250 g sera feta -pęczek swieżej natki pietruszki -pęczek mięty -czarne oliwki -3-4 łyżki oliwy z oliwek -czarny pieprz Kroimy w półksęzyce cebule i skrapiany sokiem z limonek.Odstawiamy.Wszystkie skladniki kroimy w dość duże kawałki i mieszamy.Posypujemy pietruszka i miętą.Wylewamy na całość cebule wraz z sokiem z limonki.Dodajemy oliwe z oliwek i pieprz.Delikatnie mieszamy i na moment władamy do lodówki w celu zmrożenia. Jest REWELACYJNA!!!!Było nas trzy i wpałaszowaliśmy ja w ciągu godziny cala:) PYCHA..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: EB Re: sałatka z arbuzem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 14:28 tak... dokladnie taki przepis na salatke z arbuzem podawala Nigella w swoim programie w "tvn Style" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marghe_72 Re: sałatka z arbuzem IP: *.acn.waw.pl 27.07.06, 13:10 niestety nie mogę podlinkować. bo mi coś sie poprzestawiało w koputerze (przepis z Galerii potraw) zatem przepiszę : Ser szopski LUB fetę pokroić w kostkę Z arbuza wyciąć kulki Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni Kilka listków bazylii rozdrobnić wymieszać delikatnie Doprawić olejem z pestek winogron / oliwą z cytryną i pieprzem Sypnąć czerwonymi porzeczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ona Re: sałatka z arbuzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 13:31 ostroznie z zielenina- robiłam jakąs sałatkę z arbuza ,w której jednym ze składników była zielona sałata- po godzinie zrobiła sie brązowa ! Chyba sok z arbuza tak na nią podziałał, podejrzewam , że to samo stanie się z innymi listkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: sałatka z arbuzem 27.07.06, 23:41 brzmi fajnie, tylko skad ja wezme orzeszki pinii w wawie (i do tego w jakiejs sensownej cenie)? chyba zamienie pinie na slonecznik :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sałatka z arbuzem 27.07.06, 23:48 udało mi sie wkleic linka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=45172803&a=45172803 Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: sałatka z arbuzem 28.07.06, 16:29 a tak orientacyjnie podasz mi proporcje? nie chcialbym kupic za malo arbuza, lub fety, a chyba Twoja propozycja najbardziej mnie przekonala :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sałatka z arbuzem 28.07.06, 17:16 problem w tym, że ja większość rzeczy robię na oko Pól arbuza wystarczy :D.. a tak poważnie, to mniej niz pół garść orzeszków takoż i cała feta (grecka) ..lub pól kostki sera szopskiego (też w Bomi kupiłam) Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna dzisiaj zrobiona: arbuz, feta, swieza mieta 29.07.06, 19:42 orzeszki piniowe, oliwa, sok cytrynowy. Bardzo, bardzo smaczna. Napewno polecam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g Re: sałatka z arbuzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 14:20 arbuz, melon, ogórek, wórki cienkie marchewki-na ostro, ja kropie tabasco. Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Siec restauracji. 27.07.06, 16:17 Gość portalu: serek napisał(a): > hym? red onion to sklep meblowy a nie rstauracja... www.caferedonion.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gryka1 Re: sałatka z arbuzem IP: *.chello.pl 28.07.06, 15:28 Przepis matmy pochodzi od Nagelli. Robiłam ją kilka razy i polecam zwłaszcza w takie upały, nie mozna przestać jej jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkuniu Re: sałatka z arbuzem 29.07.06, 19:36 arbuz- dużo, pokrojony z powydłubywanymi pestkami oczywiście;P kiwi- bardzo drobno pokrojone ser żółty w kostkę szynka albo lepiej szynkowa bo ma bardziej wyrazisty smak też w kostkę kukurydza majonez wymerdany z jogurtem albo co tam kto lubi pieprz i sól mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sałatka z arbuzem 29.07.06, 19:45 Ja bym dala ocet balsamiczny. Dlaczego wszedzie musi byc majonez? Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkuniu Re: sałatka z arbuzem 30.07.06, 17:35 a nie wiem jak pierwszy raz jadłam to był majonez z jogurtem więc posłusznie tak doadaję, mimo, że za majonezem tez nie przepadam:) Odpowiedz Link Zgłoś