Dodaj do ulubionych

Sos serowy do makaronu

13.02.03, 14:05
Jadłam niedawno w restauracji makaron z sosem serowym. Cudnie smakowało i
chciałabym coś takiego sama zrobić, ale nie bardzo mam skąd wziąć przepis.
Wyszukiwarki mnie zawiodły, więc liczę na Was.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich fanatyków makaronu.
Aha, ten sos był płynny, nie ciągnąl się.
Obserwuj wątek
    • Gość: Elwira Re: Sos serowy do makaronu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.02.03, 19:15
      Ja robię delikatny sosik a'la beszamelowy z dodatkiem kostki serka topionego
      lub sera pleśniowego [camembert,brie lub z niebieską pleśnią].Dodatek tych
      serów nie powoduje charakterystycznego ciągnięcia sosu,jak przy dodatku sera
      żółtego.
      Zależy do czego sosik ma być podany.Do brokułów rewelacyjnie pasuje ten z
      serem pleśniowym tzw.niebieskim;do ziemniaków-z sekiem topionym;do makaronu-z
      camembertem,brie lub pleśniowym.
      Zresztą wszystkie odmiany tego sosiku sa doskonałe.
    • Gość: Elwira Re: Sos serowy do makaronu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.02.03, 19:17
      żółtego.
    • Gość: Elwira Re: Sos serowy do makaronu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.02.03, 19:17
      żółtego.
      • Gość: tralalumpek Re: do elwiry IP: *.35.11.vie.surfer.at 13.02.03, 21:09
        na temacie o pieczeniu chleba zadalam ci pytanie ale jakos odpowiedzi sie nie
        doczekalam.....
        • Gość: monia do elmira2 i tralalumpek IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl 14.02.03, 12:03
          nie wiem po co ta agresja, jak się komuś przepis nie podoba to niech z niego
          nie piecze!
          Elwira napisała dlaczego nie odpowiada na posty:
          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=77&w=4563482
          Nie róbmy tu niepotrzebnej nagonki...
          m.
          • tralalumpek tylko do moni 14.02.03, 23:09
            Gość portalu: monia napisał(a):

> nie wiem po co ta agresja, jak się komuś przepis nie podoba to niech z niego
            > nie piecze!
            > Elwira napisała dlaczego nie odpowiada na posty:

> Nie róbmy tu niepotrzebnej nagonki...
            > m.

kolezanko odczep sie od mojej osoby jak nie lapiesz tematu , ok? Dlaczego tak
            pisze ? bo twoj list adresowany do mnie nie ma nic wspolnego z moja prosba do
            elwiry .Nieanalfabetyzm polega na umiejetnosci CZYTANIA i ROZUMIENIA tekstu
            • Gość: monia Re: tylko do moni IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl 14.02.03, 23:31
              > kolezanko odczep sie od mojej osoby jak nie lapiesz tematu , ok? Dlaczego tak
              > pisze ? bo twoj list adresowany do mnie nie ma nic wspolnego z moja prosba do
              > elwiry .Nieanalfabetyzm polega na umiejetnosci CZYTANIA i ROZUMIENIA tekstu

Nie chce wywoływać kłótni. Twój post nie wygląda na prośbę.
              Nie chciałam Cię obrazić, przepraszam. Jeżeli uważasz, że Ciebie nie rozumiem,
              to bądź uprzejma mi wytłumaczyć, a nie twierdzić, że nie rozumiem pozostawiając
              bez "rozwikłania zagadki". Forum nie jest prywatną rozmową.
              Z góry dziekuję za wytłumaczenie i pozdrawiam.
              m.
              • tralalumpek Re: tylko do moni 15.02.03, 00:08
                przecztaj sobie cały temat "pieczenia chleba" to zrozumiesz
                • Gość: monia Re: tylko do moni IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 09:48
                  Dziękuję za wyjaśnienie. Nie zgadzam się z Tobą do końca, ale rozumiem o co Ci
                  chodzi i cenię sobie, że się odezwałaś.
                  Zareagowałam na Twój post, bo wydawał mi się niepotrzebny w tym miejscu, ale
                  przyznaję, że miałas do tego prawo. Jeszcze raz przepraszam, jeżeli poczułaś
                  sie urażona, bo nie miałam zamiaru Ciebie obrazić.

A jeżeli chodzi o sos serowy.... to kiedyś był bardzo dobry sos serowy podawany
                  do frytek w Taco Bell(nie jestem pewna czy tak to się pisze). Posypywany był
                  szczypiorkiem...
                  Mam pytanie, jak długo robi się taki sos i po czym poznać, że jest już gotwy?
                  Pozdrawiam
                  m.
                  • tralalumpek Re: tylko do moni 15.02.03, 12:08
                    Gość portalu: monia napisał(a):

> Dziękuję za wyjaśnienie. Nie zgadzam się z Tobą do końca, ale rozumiem o co
                    Ci
                    > chodzi i cenię sobie, że się odezwałaś.
                    > Zareagowałam na Twój post, bo wydawał mi się niepotrzebny w tym miejscu, ale
                    > przyznaję, że miałas do tego prawo. Jeszcze raz przepraszam, jeżeli poczułaś
                    > sie urażona, bo nie miałam zamiaru Ciebie obrazić.
                    >
                    > A jeżeli chodzi o sos serowy.... to kiedyś był bardzo dobry sos serowy
                    podawany
                    >
                    > do frytek w Taco Bell(nie jestem pewna czy tak to się pisze). Posypywany był
                    > szczypiorkiem...
                    > Mam pytanie, jak długo robi się taki sos i po czym poznać, że jest już gotwy?
                    > Pozdrawiam
                    > m.

miło że przyznałaś mi racje. Ja wpadam tu czasem tak z czystej ciekawości,
                    czasem z nadzieją że znajdę jakiś ciekawy przepis. Żenujące są czasem
                    wypowiedzi ludzi ale podobno to tak mam być na forum. Na przykład , ktoś pyta
                    o przepis na coś tam a 10 kibiców odpowiada mu że oni też nie wiedzą albo też
                    tego nie lubią. Czasem boki zrywam , czasem sie złoszcze a czasem komentuję...
                    Ktoś pyta o przypis na coś ekstra na kolacje we dwoje a grupka gospodyń
                    proponuje zapiekankę.....najlepiej z ziemniaków z kwaśnym mlekiem, a dlaczego
                    nie skoro dla nich to luksus
                    Ja się uniosłam zachowaniem elwiry ponieważ wychodzę z założenia że jeżeli
                    ktoś zakłada wątek i pyta o przepisy i mówi czekam na dalsze tzn. te juz
                    wypróbował i czeka na inne które chętnie wypróbuje. A jeżeli sie taki wątek
                    samemu zakłada i przepisy dostaje to przynajmniej wypada powiedzieć :
                    wypróbowałam to i to jest dobre lub fatalne ale wam dziękuje, itd itp.

Niestety co do sosu serowego to tutaj Ci nie pomoge, zero pojęcia.
                    Może w innych tematach z serii "gotuje"
      • elmirka2 Re: Sos serowy do makaronu 13.02.03, 21:20
        Gość portalu: Elwira napisał(a):

> Ja robię delikatny sosik a'la beszamelowy z dodatkiem kostki serka topionego
        > lub sera pleśniowego [camembert,brie lub z niebieską pleśnią].Dodatek tych
        > serów nie powoduje charakterystycznego ciągnięcia sosu,jak przy dodatku sera
        > żółtego.
        > Zależy do czego sosik ma być podany.Do brokułów rewelacyjnie pasuje ten z
        > serem pleśniowym tzw.niebieskim;do ziemniaków-z sekiem topionym;do makaronu-z
        > camembertem,brie lub pleśniowym.
        > Zresztą wszystkie odmiany tego sosiku sa doskonałe.
        Ostatnio szaleje na mniamie i się tam strasznie puszy a jej przepisy to stek
        bzdur. Czepialska osóbka bardzo zawistna i złośliwa. Robi więcej zamieszania
        niż to warte i zdecyduj się o co ci chodzi.
        • elmirka2 Re: to do elwirki 13.02.03, 21:22
          • elmirka2 Re: to do elwirki 13.02.03, 21:25
            te twoje ciasteczka to sobie sama jedz jak założyłaś stronę na mniammniamie
            twoje przepisy są beznadziejne.
    • Gość: kaska Re: Sos serowy do makaronu IP: *.tele2.pl 13.02.03, 22:24
      tradycyjny sos to: smietana tlusta podgrzac, do tego pokruszony ser plesniowy.
      B dobry sos!
      • mantha Re: Sos serowy do makaronu 17.02.03, 16:37
        tzn: normalnie podgrzac w garze ta smietane i dodac ser? jakies przyprawy do
        tego??
        z gory dziekuje za odp.
        • Gość: BOŻENA Re: Sos serowy do makaronu IP: *.acn.waw.pl 17.02.03, 18:59
          Ja korzystam z przepisu na sos serowy z dodatku do GW. Sos jest super szybki do
          przygotowania i przepyszny. 30 dag sera pleśniowego (kupuję Lazur), śmietanka
          18% - zaznaczam, że śmietanka, a nie śmietana, szczypta gałki muszkatałowej
          (tylko szczypta, ale koniecznie), parmezan, czarny świeżo zmielony pieprz.
          Szklankę śmietanki do garnka, lekko podgrzewć, dodać pokruszony ser pleśniowy,
          gałkę i trochę parmezanu. Cały czas lekko mieszać, ser zacznie się rozpuszczać.
          Jeżeli sos będzie za rzadki, dodać więcej parmezanu. Można też dodać natkę
          pietruszki - polepsza smak.
          Miłego gotowania.
          • do.ani Re: Sos serowy do makaronu 18.02.03, 09:53
            Dziękuję bardzo za wszystkie przepisy, dziś wypróbuję przepis Bozeny, który
            brzmi tak smakowicie, że grzechem byłoby nie spróbować.
            Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odzew.
            Ania
          • mantha Re: Sos serowy do makaronu 18.02.03, 11:27
            mniam mniam mniam mniam......
            musze wyprobowac, koniecznie..
            a teraz, poki co, kanapka z zlotym serem :(
      • perturbacja Re: Sos serowy do makaronu 18.02.03, 10:44
        Zrobiłam wczoraj makaronik z tym sosem. Pycha!!! Bardzo prosty i smaczny.
        Przepis wpisuje na stałe do mojego "menu".
        Pozdrawiam
    • Gość: Ada Re: Sos serowy do makaronu IP: *.chello.pl 18.02.03, 10:38
      A ja robie "swój" sos serowy, bez smietany, albo tylko z odrobiną.
      Najpierw gotuje makaron (penne), potem wrzucam go na rozgrzna oliwe z czosnkiem
      i dodaje: ser plesniowy, ser typu brie/cammembert i ser ementaler/parmesan, a
      także pieprz, liście bazyli/pietruszki. Podsmażam aż sery się rozpuszczą.
      Zachęcam do spróbowania :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka