Dodaj do ulubionych

przetwory z pomidorów

01.08.06, 17:08
Mam pytanie co robicie z pomidorów? Z tych koktajlowych też. Znacie może
przepis na pomidory przechowywane w całości w słoiczkach?
Obserwuj wątek
    • jagoda85 Re: przetwory z pomidorów 01.08.06, 20:12
      Co roku robię sok pomodorowy. Wyciskam sok z pomodorów w sokowirówce, przelewam
      do słoiczków i pasteryzuję. Zimą mam sok do picia, wykorzystuję sok również do
      zupy pomodorowej i do sosów. Super metoda.
    • Gość: GP-S Re: przetwory z pomidorów IP: *.crowley.pl 01.08.06, 20:40
      W ubiegłym roku miałam dużo pomidorów.Nie miałam już siły ich przerabiać.Obrałam
      ze skorki (po sparzeniu) i pokroiłam w plastry.Ucisnęłam w słoikach,żeby weszło
      jak najwięcej i zawekowałam.Bardzo dobre do sosów i zupy.
    • Gość: hiko A to nie za wcześnie? będą tańsze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 22:29
      • jagoda85 Re: A to nie za wcześnie? będą tańsze. 02.08.06, 13:59
        Ja kupiłam na placu hurtowym po 0,95 gr za kilogram.
        • jagoda85 Re: A to nie za wcześnie? będą tańsze. 02.08.06, 14:00
          Przepraszam, pomyliłam się 0,95 zł, oczywiście.
    • ilekobietamalat Re: przetwory z pomidorów 02.08.06, 09:31
      ja koktajlowe zapakowalam do sloika z czosnkiem i ziolami. zobaczymy co z tego
      wyjdzie.
      a z normalnych zrobie sobie sosiki i przeciery.
      no i moze w tym roku sie zabiore za zielone,tylko jak tu namowic dziadka zeby
      mi dal zielone pomidory...:)
    • Gość: anonim Re: przetwory z pomidorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:06
      Bodaj cztery lata temu miałem klęskę urodzaju na pomidory. Zrobiłem więc z
      nich "wino" w 120 litrowej beczce. Następnie wzmocniłem go poprzez dwókrotne
      podgrzewanie i skroplenie uchodzącej pary. Wyszedł bardzo, bardzo przyzwoity
      surowiec (moc ok. 87%) do nalewek.

Co ciekawe "wino" z pomidorów jest białe a nie czerwone, jakby się tego można
      spodziewać...
      • Gość: turzyca Re: przetwory z pomidorów IP: 134.245.165.* 02.08.06, 23:12
        nasze lenistwo podpowiada nam, ze najleniwsza forma przechowywania pomidorow
        jest ich zamrazanie. Poniewaz juz pozbawienie pomidorow skorki zajmuje sporo
        czasu reszta czynnosci sprowadza sie do wlozenia pomidorow do woreczkow i
        zamrozenia ich. A w zimie pyszna pomidorowa lub sos, smakujace jakby byl srodek
        lata.

Kiedys moja Babcia robila cos w rodzaju ketchupu: pomidory byly podgotowywane z
        drobniusienko posiekana cebulka i spora iloscia przypraw (i do sloikow).
        Zdrowsze niz kupne, a i smaczniejsze.
      • Gość: klin Re: przetwory z pomidorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 08:49
        >...Następnie wzmocniłem go poprzez dwókrotne
        > podgrzewanie i skroplenie uchodzącej pary.
        Ale destylacja wymaga sprzętu, i nie jest bezpieczna,
        podobno jak ktoś nie całkiem potrafi to może wybuchnąć.
        Wina są bezpieczniejsze.
        • Gość: anonim Re: przetwory z pomidorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 17:25
          E tam! Sprzętu to oczywiście wymaga (wydatek ok. 150,- złotych), ale żeby od
          razu miało wybuchać... Robię to od paru ładnych lat i nic się nigdy złego nie
          stało. Podstawowa zasada: albo się pije, albo pędzi - jednocześnie nie da się A
          swoją droga to na prawdę przyjemne hobby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka