Dodaj do ulubionych

pomidory ze śmietaną

IP: *.si11.com 01.08.06, 21:40
Kiedyś ktoś mi opowiadał, że robi sałetke z pomidorów ze śmietaną. A kto z
was jeszcze łączy pomidory ze śmietaną, jakieś macie przepisy no i jak to
smakuje. Bo dla mnie najlepszy jest pomidor i cebula ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: pomidory ze śmietaną IP: *.acn.waw.pl 01.08.06, 21:42
      wolę z jogurtem :)
      • Gość: botwinka Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 21:58
        z cebulką/szczypiorkiem i kefirem też pyszne
        • kszynka Re: pomidory ze śmietaną 02.08.06, 05:23
          Gość portalu: botwinka napisał(a):

> z cebulką/szczypiorkiem i kefirem też pyszne

zdecydowanie TA opcja jest najsmaczniejsza!
          śmietana to nie jest to coś co tygryski lubią najbardziej
          ;-)
          • Gość: aci Re: pomidory ze śmietaną IP: *.gl.digi.pl 02.08.06, 09:56
            Moja ś.p. Babcia, rodowita Kujawianka, robiła sałatkę pomidorową tak: na
            plastry pomidora kładła plastry kiełbasy (np krakowskiej suchej), na to plastry
            kiszonego ogórka i wszystko posypywała drobno posiekaną cebulą... jeszcze sól i
            pieprz do smaku... pychota...
            • Gość: Sandman Re: pomidory ze śmietaną IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 02.08.06, 13:00
              A ja własnie najbardziej lubię płaty pomidora posypane solą i polane (obłożone)
              gęstą śmietaną (22% co najmniej). Mega pychota
              • Gość: gość Re: pomidory ze śmietaną IP: *.icpnet.pl 02.08.06, 15:40
                A ja to robię tak:świerzutkie i baaardzo dojrzałe pomidory ze sporą ilością
                soku; swietnie sprawdza się odmiana "malinowe", kroję plastry i lekko solę
                żeby puściły więcej soku, następnie kroję cebulę w maksymalnie cieniutkie
                plasterki; proporcje pomidory - cebula 2:1, cebulę solę obficiej wrzucam na
                pomidory i niemieszając wstawiam do lodówki na godzinę; na kilkanaście minut
                przed podaniem dodaję pieprzu świeżo zmielonego i zalewam KWAŚNĄ smietaną jak
                najtłustszą (niestety!!) tak żeby przykryła wszystko, następnie dokładnie ale
                delikatnie mieszam tak żeby nie rozgnieść cząstek pomidorów. dla mnie świetne ,
                a najlepszy jest sos który pozostaje po wyjedzeniu cebuli i pomidorów
                • Gość: tubu5000 Re: pomidory ze śmietaną IP: *.chello.pl 02.08.06, 16:12
                  pomidory + cebula + oliwa/vinaigrette
          • Gość: mkk Re: pomidory ze śmietaną IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 18:15
            ja wolę ze śmietana.
            ALE,
            musi być słodka, i nie kremówka, a pomidory (ciężko już takie dostać) to
            najlepsze są miękkie i z dużą ilością soku, żeby śmietana zmieniła kolor.
        • m7776 pompon i crema 02.08.06, 09:29
          ludzie ludzie ludzie dzięki pomidorom nasze receptory w "bani" mówią nam gdzie
          sa kierunki ale nie o tym nie otym muszę powiedziec ze kiedy mój syn nie lubiał
          pomidoreksów to moja córka za nimi przepadała ale nie o tym nie o tym
          pozdrawiam lubie pomidorki mam na balkonie swoje sa super!!!
        • Gość: deis wole z octem jablkowym i cebula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:06
      • Gość: de Re: pomidory ze śmietaną IP: *.marquard.pl 02.08.06, 10:49
        Obierasz pomidory ze skorki, kroisz, dodajesz cebule w kostke i zalewasz smietana... ja lubie mocno
        posolone... ekstra, jem to prawie codziennie idealnie smakuje do drugiego dania podczas obiadu.
      • Gość: Punior Re: pomidory ze śmietaną IP: *.isp.tvkg.net 02.08.06, 15:06
        ja wolę z miiodem i z musztardą super połączenie polecam
    • Gość: maćko Re: pomidory ze śmietaną IP: *.si11.com 01.08.06, 22:00
      No to widze, że nie tylko smietana ale też inne mleczne dodatki można dodać ;)
      dzieki
      • Gość: marghe_72 Re: pomidory ze śmietaną IP: *.acn.waw.pl 01.08.06, 22:02
        oj można, można
        i czosnek
      • Gość: orchid78 Re: pomidory ze śmietaną IP: 195.205.180.* 02.08.06, 07:58
        Albo taki wynalazek: pomidory pokrojone w niewielkie kawałki, leciutko
        posolone. Do tego sos: jogurt przyprawiony oliwą extra vergine i octem winnym
        lub balsamicznym, trochę czosnku i zioła. Lubię z prowansalskimi albo własne
        mieszanki, głównie na bazie bazylii i tymianku. Pycha!
    • kwiatek_leona Re: pomidory ze śmietaną 01.08.06, 22:36
      Jednym z najpiekniejszych kulinarnych wspomnien z dziecinstwa byla "pajda"
      bialego sera na talerzu, na to plasterki pomidora i cebula. Wszystko to polane
      smietana w takiej ilosci, ze plywala w talerzu, plus sol i pieprz.

Dzis w pracy jadlam pomidory z jogurtem, czyli prawie to samo, co ze smietana.
      Niestety bez cebuli, zeby nie draznic delikatnych nozdrzy wspolpracownikow :)
      • Gość: karmin Re: pomidory ze śmietaną IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.06, 22:42
        Sok z cytryny (obficie), jogurt lub smietana, ser feta, sol, cukier i jazda
        palaszowac.
    • jolminol Re: pomidory ze śmietaną 01.08.06, 22:51
      Pomidory ze śmietanką pychota, można posypac świeżą lub suszoną bazylią,
      posolic do teg o świeża bułeczka z masłem lub chlebek razowy i boczki rosna,
      ale jaka frajda za to jest przeogromna.
      • Gość: Monia Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:03
        no i jeszcze do tych pomidorków dodać zielonych ogóreczków , cebulkę i
        śmietanę, trochę soli i pieprz.Pycha! A ostatnio to dodaję pokrojone pomidorki
        do serka wiejskiego. Rewelacja! Gorąco polecam!
        • Gość: botwinka Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:13
          pomidory + ogórek zielony to niezbyt udane połączenie
          • Gość: sancha Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:24
            pomidor i zielony ogorek to fatalne polaczenia i nie zdrowe !
            • Gość: Monia Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:57
              Pomidor + Ogórek zielony to super połączenie! A , że to nie zdrowe to jakaś
              bzdura . Jakoś żyję i nic mi nie jest :))
            • dmj1 Re: pomidory ze śmietaną 02.08.06, 09:30
              Gość portalu: sancha napisał(a):

> pomidor i zielony ogorek to fatalne polaczenia i nie zdrowe !

Nie zdrowe bo ? Bo mniej witaminy C ?
              Czy to oznacza ze maliny sa tez nie zdrowe bo inne owoce maja wiecej od niej
              witaminy C?
              Melon tez obnizy zawartosc witaminy C w soku z limonki a jednak powszechnie
              stsowane polaczenie. Tez niezdrowe ?

Jesli cos piszecie badzcie przynajmniej odrobine racjonalni.
              darek
              • wypasiona_foczka Re: pomidory ze śmietaną 02.08.06, 18:26
                Niezdrowe, bo zawarte w ogórkach substancje "zabijają" substancje mineralne
                zawarte w pomidorach przez co te drugie mają znacznie obniżoną wartość
                żywieniową. To naukowo udowodnione, proste i jasne. Paniał?
                • dmj1 Re: pomidory ze śmietaną 02.08.06, 22:09
                  wypasiona_foczka napisała:

> To naukowo udowodnione, proste i jasne. Paniał?

Paniał, że operujesz stereotypami. Poza spadkiem zaw. witaminy C nic innego sie
                  nie dzieje. Jesli znasz faktycznie badania naukowe, ktore mowia o innych ,
                  rzekomo "prostych i jasnych" zjawiskach to zapodawaj linki do odp. publikacji.
                  Poczytam z glebokim smutkim jak bardzo sie mylilem....
                  darek
                  • Gość: sophia_z Re: pomidory ze śmietaną IP: 150.254.150.* 04.08.06, 12:19
                    to co nazywasz szkodliwym w ogórkach to enzym dehydroaskorbinaza, która
                    zmniejsza rozkłada wit. C (kw. askorbinowy) w pomidorach. Dlatego też nie
                    powinno się łączyć tych dwóch warzyw razem, ew. po połączeniu odrazu zjeść. I
                    to wsewzystko .
                    • dmj1 Re: pomidory ze śmietaną 04.08.06, 12:34
                      Gość portalu: sophia_z napisał(a):

> to co nazywasz szkodliwym w ogórkach to enzym dehydroaskorbinaza,

Pelna zgoda ale to "wypasionej foczce" naleza sie takie wyjasnienia bo ona zdaje
                      sie czegos nie rozumiec.
                      Ogolnie chodzi o stwierdzenie, ze cos jest szkodliwe bi czegos ma mniej ...pelen
                      absurd. Rozumiem stwierdzenie: rabarbar jest szkodliwy ze wzgledu na spora
                      zawartosc kwasu szczawiowego ale nie rozumiem bzdur typu: pomidory z ogorkiem sa
                      szkodliwe bo wskutek ich mieszania zmniajsza sie zawartosc witaminy C.
                      Pozdrawiam,
                      darek
          • navaira Re: pomidory ze śmietaną 01.08.06, 23:26
            Pomidor krojony
            Ogórek zielony (świeży)
            Jogurt naturalny
            Koperek, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, cukier, sól

Wymieszać, spożyć, podziękować mi za świetny przepis :)
          • horpyna4 Re: pomidory ze śmietaną 01.08.06, 23:28
            Nie przesadzaj, bardzo dobra jest sałatka z pomidorów, surowych ogórków, jajek
            na twardo i kwaskowego jabłka. Do tego śmietana i sól.
            A pomidory ze śmietaną robię tak: plastry pomidorów (nie za cienkie) solę, na
            każdy łyżeczka (taka trochę większa) kwaśnej i gęstej (żeby nie spływała)
            śmietany, solę śmietanę, a na koniec posypuję wszystko pieprzem. Do tego
            najlepszy jest dobry razowiec z uczciwym masłem. Żadnej wędliny, bo tylko psuje
            smak.
        • Gość: jasa Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:57
          Pomidory z ogorkami zielonymi smakuja, ale ze wzgledow trawiennych nie powinno
          sie ich laczyc.Pozdrawiam
          • dmj1 Re: pomidory ze śmietaną 02.08.06, 09:15
            Gość portalu: jasa napisał(a):

> Pomidory z ogorkami zielonymi smakuja, ale ze wzgledow trawiennych nie powinno
            > sie ich laczyc.Pozdrawiam

Co za bzdety wygadujecie tutaj na ten temat. Jedynym minusem laczenia pomidora z
            zielonym ogorkiem jest niewielkie obnizenie zawartosci witaminy C zaw. w
            pomidorach (wplyw aminokwasow zawartych w ogrku). Co to ma wspolneego z trawieniem?
            darek
    • Gość: sancha Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:22
      najlepsze to sa pomidory , olej z oliwek ,ocet winny, pieprz i
      czosnek , duzo czosnku wszystko wymieszac odstawic na
      godzinke ,pychota polecammmm i zycze smacznego
    • Gość: Fanatyk Re: pomidory ze śmietaną IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.08.06, 23:24
      Pomidor bez skórki, pokrojony

duza ilosc smietany, cebulka drobno pokrojona (albo szczypiorek), sół i pieprz.

PYCHOTA.

----------
      FANATYCY WIDZEWA
    • Gość: j23vsoo7 Re: pomidory ze śmietaną IP: *.qc.sympatico.ca 01.08.06, 23:30
      Dodaj ogorek kiszony lub malosolny pycha...
      • Gość: jasaCzy Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:02
        Czy probowaliscie ogorka kiszonego z miodem? Ogorek kroi sie na polowki,
        wygraza nasiona i w te miejsca wlewa miodek.
        • Gość: zołza Re: pomidory ze śmietaną IP: *.skranetcan.pl 11.08.06, 13:13
          > Czy probowaliscie ogorka kiszonego z miodem? Ogorek kroi sie na polowki,
          > wygraza nasiona i w te miejsca wlewa miodek.

O matko, ogórek ma być świeży, w życiu nie słyszałam, żeby ktoś jadł miód z
          kiszonymi ogórkami!A poza tym dokładnie tak, jak napisałeś/łaś - wlewa się miód
          w wydrążone ogórki. Dziadek mnie tego nauczył wiele, wiele lat temu; jest
          pyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha, chociaż początkowo nie chciałam spóbować.
          • Gość: 1 Re: pomidory ze śmietaną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 10:39
            A jak i czym wydrązyć ogórek???
    • Gość: misiek1007 Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:30
      Bez śmietany, ale za to z cukrem.
      Najlepszy jest cukier kryształ.
      Pomidory trzeba pokroić w grube plastry
      i posypać cukrem, nie ma nic lepszego.
      • prezzzes Re: pomidory ze śmietaną 01.08.06, 23:45
        Genialnie prosty sos - kubek jogurtu, kilka liści świeżej bazylii, szczypta soli
        i pieprzu. Parę sekund miksowania, polać tym pomidory, posypać świeżo startym
        żółtym serem i wcinać.
    • Gość: Bozena Re: pomidory ze śmietaną IP: *.server.ntli.net 01.08.06, 23:39
      1. Pomidory w kostke, jogurt + majonez, sol, pieprz
      2. Pomidory w cwiartki, podgotowany kalafior albo brokula ale na twardo, jajko
      na twardo w cwiartki, polane mieszanka jogurt+majonez (przewaga majonezu) i
      duzo pieprzu i soli
      3. Pomidor z krzaka - jak jablko, bez niczego!!
      • a_ska1 Re: pomidory ze śmietaną 01.08.06, 23:49
        ... i zasmazka :))))

(a pomidory ze smietana i cebulka - mniam! moje ulubione, tylko musza byc bez
        skorki)
    • brynia2 Re: pomidory ze śmietaną 02.08.06, 00:20
      Toż to pychota nad pychotami, mniam, mniam :-)))))))))
      Pomidor + szczypta cukru + szczypta soli + szczypta pieprzu + śmietana = niebo w
      gębie. Ja tak mogę na okrągło, wszystko inne może nie istnieć. Polecam
      niedowiarkom :-}}}
      • pinkink2 Re: pomidory ze śmietaną 02.08.06, 05:45
        brynia2 napisała:

Polecam
        > niedowiarkom :-}}}

Ja jestem wierzaca i praktykujaca.)))
    • Gość: maćko Re: pomidory ze śmietaną IP: *.171.79.170.crowley.pl 02.08.06, 08:06
      Dzięki za wszystkie przepisy i propozycje, dzisiaj będę smakować pomidorków ze
      śmietaną ;) pomysłalem sobie tylko ze połącze zwykłe czerwone z zoltymi i motem
      juz ddatki, oczywiscie wsrod nich smietana ;)
    • kropka.nad.zet uwielbiam! n/t 02.08.06, 08:18
      do tego oczywiście dużo szczypiorku lub bazylii
      i pieprzu

i jeszcze taki wynalazek: fetę rozcieram na gładką masę i małym jogurtem
      waniliowym (tak! fajnie łagodzi słony ser) i rozkładam na plastrach pomidorów
      położonych jedną warstwą na jak największym talerzu (żeby masa była na
      wszystkich plastrach); na to dużo liści bazylii
      i pieprz :D
      oprócz chleba nic więcej nie trzeba, tylko zajadać
      • alcoola Re: uwielbiam! n/t 02.08.06, 08:55
        Moja ulubiona - pomidory (najlepiej malinowe), ogórki małosolne albo kiszone,
        dużo cebuli cukrowej - wszystko w kosteczkę, do tego śmietana, sól i duuużo
        pieprzu.
    • Gość: jasa Re: pomidory ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:52
      Dodaj do pomidorow i grubo pokrojonej cebuli troche soli i
      pieprzu.Pychota.Smacznego.
      • Gość: kucharz kilka przepisow IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.06, 09:06
        pomidory pokrojone w kawałki
        smietana 1-2 łyżki (duże w zalezności od upodobań)
        sól, pieprz

to podstawa, do tego można dodać wg upodobań (raczej 1 max 2 dodatki):
        cebulke
        czosnek
        oliwki (pokrojone)
        papryke (raczej czerwoną i nie chodzi tutaj o przyprawę :-)
        inne

wszystko wymieszać w śmietanie i jeść z chlebem (jak ktoś już napisał najlepszy
        razowy z masłem bez dodatków)

smacznego :-)
    • Gość: zadumana Re: pomidory ze śmietaną IP: 83.238.166.* 02.08.06, 09:48
      Znajoma mojej mamy nas nauczyła. Pomidory oparzyć. Zdjąć skórę. Pokroić w
      cząstki nieregularne nożem trzymajac pomidor nad salaterką. Soczek sobie
      cieknie. Do tego cebula też nad salaterką w kawałki małe, byle jakie. Posolić
      plus szczypta cukru. Zamieszać ze śmietaną. Świetne na kolację jako dodatek do
      kanapki z wędliną albo czegoś większego po gorącym dniu. Kaloryczne.
      Teraz robię z jogurtem. Dodaję więcej cukru. Mniej kalorii od wersji
      śmietanowej, ale nadal smaczne chociaż lekko inne.
    • Gość: x Re: pomidory ze śmietaną IP: *.iich.gliwice.pl 02.08.06, 10:09
      Pomidory pokrojone w plastry, rozłóżone na całej powierzchni półmiska, na to
      cieniutko pokrojony czosnek, posolone i popieprzone, na to plastry jajaka na
      twardo, znowu przyprawy, a na sam wierzch gęsta kwaśna śmietana - przed samym
      podaniem. Moim zdaniem pychota, oczywiście nie wszyscy tolerują czosnek.
    • Gość: Godzia Re: pomidory ze śmietaną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:31
      Pomidorki ze śmietana i cebulką doprawione sola i pieprzem są PYCHA
      Ja preferuję w miejśce śmietany gęsty jogurt naturalny, z przypraw dodaję
      jeszcze bazylię lub oregano dużo cebulki, szczypior i dużo..pieprzu. Gdy
      wstawimy na kilka minut do lodówki w takie upalne dni to tropikalne temperatury
      nie straszne. Orzeźwia, syci i jest PYSZNIUTKIE sprubój!!!!!!
    • Gość: sza Re: pomidory ze śmietaną IP: *.devs.futuro.pl 02.08.06, 10:48
      Obrany se skorki pomidor, ogorek swiezy lub konserwowy, troszke cebulki,
      posypuje sola, pieprzem,czekam az pusci sok - jakies 5 minut i dodaje jogurtu
      naturalnego (oczywisciemoze byc smietana). Najlepsza salatka na swiecie!!!!!!!!
    • brynia2 Zapomniałam dodać, że.... 02.08.06, 11:01
      zawsze pomidory obieram ze skórki, obowiązkowo i kroję jak popadnie :-)))
    • Gość: Gula75 Re: pomidory ze śmietaną IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.08.06, 11:43
      Pomidory ze smietaną pychota ale czasami uwielbiam zrobic sobie jajecznicę z
      pomidorami:cebulka, pomidor sparzony bez skórki oczywiście lekko podsmażyć ,
      sól , pieprz i jajka.jajecznica gotowa!! do tego swieża bułeczka z masłem
      pychota!!!!
      • brynia2 do Gula 02.08.06, 12:01
        Ja w sprawie tej jajecznicy. Mam ochotę spróbować. Czy ona nie podejdzie wodą z
        pomidora?
        • Gość: zadumana Re: do Gula IP: 83.238.166.* 02.08.06, 12:45
          Też robię. Jeśli zaczynasz od pomidorów dobrze jest wysmażyc sos, bo wychodzi
          za mokre. Albo rozkroić pomidory na pół w poprzek, usunąć pestki z sokiem i
          pokroić resztę. Jajka potem.
          Można dodać pomidory prawie na końcu. Lekko się ogrzeją i owiędną. Też dobra
          wersja.
          • brynia2 Re: do Zadumanej 02.08.06, 15:19
            Gość portalu: zadumana napisał(a):

> Też robię. Jeśli zaczynasz od pomidorów dobrze jest wysmażyc sos, bo wychodzi
            > za mokre. Albo rozkroić pomidory na pół w poprzek, usunąć pestki z sokiem i
            > pokroić resztę. Jajka potem.
            > Można dodać pomidory prawie na końcu. Lekko się ogrzeją i owiędną. Też dobra
            > wersja.

Dziękuję pięknie, doskonale to wszystko wydumałaś ;-)))
        • Gość: mada Re: do Gula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 17:08
          nie zdązy podejsc wodą, zbyt smaczna, aby mogła stac tak długo.
          A ponadto nie ma wody, bo odparuje podczas smażenia
    • Gość: Makłowicz Re: pomidory ze śmietaną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:20
      Można jeszcze z tzatzikami ;)
    • asica74 Re: pomidory ze śmietaną 02.08.06, 12:24
      a moj wujo jadl tak: pomidory pokrojone byle jak, troszeczke cebuli i ...
      na ... to... moi... panstwo... CUKIER....

widzial to kto?
      • Gość: zadumana Re: pomidory ze śmietaną IP: 83.238.166.* 02.08.06, 12:48
        Z różnych relacji na FK wynika, że cukier wcale nie jest taki rzadko używany z
        pomidorami. Zresztą moja mama też lekko sobie na własnym talerzu słodziła.
    • Gość: pj Re: pomidory ze śmietaną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:34
      pomidory
      cebulka - drobniutko posiekana
      pieprz, sól
      P Y C H A
    • Gość: no ba Re: pomidory ze śmietaną IP: *.sejm.gov.pl 02.08.06, 12:42
      pomidorki (2-3) kroje na plastry i wrzucam do glebokiej miski, pozniej kroje
      ogorka na plasterki, wszystko posypuje sola i pieprzem, kilka razy przerzucam
      zeby przyprawy odpowiednio sie rozlozyly, czekam z 5 minut zeby puscily soki i
      odlewam je do innego naczynia, reszta polewam duza iloscia smietany 18% i kilka
      razy mieszam.
    • ewwwcia Re: pomidory ze śmietaną 02.08.06, 12:43
      Proponuję zamiast śmietany serek wiejski ziarnisty. Można też do tego dodać
      świeży ogórek w kostkę i szczypior. Pychota!!!
      • Gość: An Serek wiejski!! IP: *.2a.pl 02.08.06, 13:09
        Serek wiejski ziarnisty plus pomidorki i ogórki drobno pokrojone to najlepsze na
        świecie letnie jedzonko!:) Jeśli ktos chce wersję "bardziej treściwą" polecam
        dodać do tego pokrojoną w kosteczkę jakas dobrą kiełbaskę. Pyyycha:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka