03.08.06, 19:21
witam!!
bardzo dawno temu jadlam taki jakby gulasz , w kazdym badz razie byla to
potrawa jednogarnkowa z parowek w roli glownej.Byly one tak smiesznie
powywijane.Bardzo bym prosila o przyblizenia mi przepisu na te potrawe i mam
nadzieje ze dobrze wytlumaczylam o jakie jedznko mi chodzi.
pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • kkaren Re: parowki 03.08.06, 19:36
      Przepisu na potrawę ci nie podam (prawdopodobnie są tam duszone warzywa +
      pieczarki), ale mam sposób na "wywijanie" parówek:
      parówkę należy ponacinać na 4 z obydwu jej końców i smażyć, wtedy się właśnie
      wywijają.
    • qubraq Re: parowki 03.08.06, 20:04
      Kilka dni temu kupilem na moim osiedlu w mięsnym pol kilo niesmacznych parowek -
      chyba po prostu niesłonych; kiedy poszedlem z reklamacją pani ekspedientka nie
      chciala ich przyjąc i zwrocić pieniędzy; zapytalem czy mam sie zwrocic do PIHu
      i ona mi powiedziala gdzie PIH sobie moge wsadzic ale kiedy wyjąlem komorkę i
      powiedzialem ze zadwonie do Wlaścicielki i sie poskarżę to pani zrobila sie
      blada jak wapnowana ściana i natychmiast zalatwila reklamacje a te 8 zlotych
      nawet wyjela ze swojej portmonetki! - Ot, co znaczy strach przed wywaleniem na
      pysk z pracy... :/
    • Gość: ich11 reklamować żywność niepakowaną jest trudno, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.08.06, 22:12
      może qbraqu przerwał ciąg chłodniczy, może po drodze coś zrobił z tymi
      parówkami?
      Każdy kij dwa końce ma.
      P.S. Może lodówka popsuta?
    • przemkowa4 paroweczki 03.08.06, 22:42
      dobra moi drodzy to teraz niech mi ktos poda przepis...bardzo prosze...te esy
      floresy z parowek to wiem jak sie robi tzn chodzi o poprzecinane konce ale mimo
      wszystko dzeiki za pomoc.)))))))))
    • qubraq Re: jak kupiłeś były niesmaczne, czy dopiero po 04.08.06, 09:37
      Gość portalu: parówka napisała:

> Dlaczego kupujesz niesmaczne?
      > Kupuj smaczne.
      > ;-)

I to jest najlepsza rada! przy zakupie luzem wziąc kawalek do dzioba i sprawdzić
      jak tam za smakiem, ale prawda mowiac takie coś zdarzylo mi sie pierwszy raz w
      życiu a zyje juz dośc dlugo;
      a co do mojej winy - zdążylem przynieśc do domu bo juz zupe sibie nalalem na
      talerz i czekala na stole a ja lubie zagryzać zupkę parowkami cielęcymi!
      A sklep mam w odleglosci mistrzowskiego rzutu granatem, ktorą to konkurencje
      przegralem z Januszem Sidłą na Spartakiadzie 52 lata temu!
    • przemkowa4 Re: parowki 04.08.06, 23:02
      witam serdecznie czy moglabym po tych rozmowach dostac przepis na moje
      paroweczki....bardzo prosze
    • ravendom Przepis... tak jakby :) 05.08.06, 19:03
      My kiedys takie coś robiliśmy na lekcjach techniki w podstawówce. nazywaliśmy
      to 'koziołki'. Teraz zazwyczaj robi to mama, ale akurat jej nie ma :). napisze
      więc sam tyle co pamiętam. Parówki najpierw należy poprzecinać jak już
      koleżanka napisała i podsmażyć na oleju. Kiedy już są podsmażone wyjmujemy z
      rondelka i wykładamy na talerz. Posypujemy dosyć obficie oregano lub bazylią
      (ja wole to pierwsze). Niech stoi. Zajmujemy sie resztą. Kroimy pieczarki (nie
      pytajcie ile... ile zjecie :D) i cebule oraz dusimy na niewielkim ogniu. Na
      koniec dodajemy przecier pomidorowy do warzyw oraz wrzucamy parówki. niech sie
      razem poddusi kilka minut. Powinno wyjść smaczne :)!
      • przemkowa4 Re: Przepis... tak jakby :) 05.08.06, 22:56
        dzieki serdeczne za przepis...mysle ze moglabym poddusic jeszcze papryke i
        zrobic tak jakby leczo.mimo wszystko dzieki za przepis.
        • ravendom Re: Przepis... tak jakby :) 06.08.06, 13:07
          przemkowa4 napisała:

> dzieki serdeczne za przepis...mysle ze moglabym poddusic jeszcze papryke i
          > zrobic tak jakby leczo.mimo wszystko dzieki za przepis.

Mi sie zawsze smak papryki gryzł ze smakiem oregano, ale co kto lubi...
          Smacznego! :D
    • marta_1979 gratuluję odwagi na jedzenie parówek !!! 06.08.06, 14:15
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka