Gość: malinka IP: *.lodz.msk.pl 05.08.06, 09:28 Próbowaliście? Ja zrobiłam pierwszy raz 3 słoiczki na spróbowanie i muszę przyznać że pyszne. Napewno dorobię na zimę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pysia Re: ogórki w curry na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 09:57 Podaj przepis proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: daj proszę przepis IP: *.lodz.msk.pl 06.08.06, 10:24 przepraszam że tak długo :) oto przepis: 2,5 kg ogórków 4 cebule Zalewa: 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 2 łyżki curry w proszku 2 łyżki soli 2 łyżki gorczycy 2 szklanki gorącej wody Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do miski, zalać gorącą zalewą na 24 godziny. Następnie wkładać do słoików razem z zalewą i pasteryzować ok. 10 min. Gorące układać zakrętką na dół. Ja robiłam z tego przepisu ale znalazłam jeszcze drugi: 2-3 kg ogórków liście selera cebula ziarna gorczycy Zalewa: 1l wody 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki soli 3 szklanki cukru 20g Curry w proszku Składniki zalewy zagotować. Do każdego słoika włożyć pokrojone w plasterki ogórki ze skórą, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: daj proszę przepis IP: *.pl 06.08.06, 11:15 robie co roku i sa pychota!!! w słoikach po dzemie, bardzo smakuja pod wódeczke. Odpowiedz Link Zgłoś