Gość: Marianna IP: *.33.radom.pilicka.pl 14.08.06, 17:47 Dolaczam sie do watkow z serii "Co z..." :) Co warto przywiezc i czego skosztowac w Szwajcarii? Marianna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elelele Re: Szwajcaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 19:23 polecam zakup przyprawy do racklette. to mieszanka bialego i czarnego pirprzu z galką muszkatolowa. super dodatek go potraw z ziemniaków, a przede wszystkim do racklette, oczywiscie. polecam tez nabyc leckerli Odpowiedz Link Zgłoś
garfield35 to musi być mieszanka, czy można przyprawiać 14.08.06, 19:43 oddzielnie? Ja mam przyprawę do jajecznicy: sól i pieprz razem (w słoiczku). Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: to musi być mieszanka, czy można przyprawiać 16.08.06, 10:00 Najlepsze w Szwajcxarii sa sery i czekolady. Jednych i drugich jest mnostwo. Osobiscie polecam do kupienia w Migrosie : ser Gottardo i Gruyere i czekolade truflowa firmy Frey. Ja osobiscie za raclette nie przepadam, natomiast zachecam do sprobowania fondue , zarowno serowego jak i miesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna dziekuje IP: *.33.radom.pilicka.pl 16.08.06, 10:09 Dziekuje za odpowiedzi :)) Czekolade kupie obowiazkowo (jesli ktos ma jeszcze jakies rady w tej kwestii, bede bardzo wdzieczna :)) Jako fanka sernika juz nie moge sie doczekac tych kilkuserowych :) Wyruszam za tydzien, wiec moje pytanie jest nadal aktualne :) Pozdrawiam serdecznie. Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: Szwajcaria 16.08.06, 14:27 W jaki kantonie będziesz? - fondue, raclette, - na zakupy udaj się jednak do specjalistycznego sklepu. - Etivaz – rodzaj gruyère’a, którego poza granicami CH raczej nie dostaniesz - suszone wędliny (viande séchée du bœuf, saucisses, lard) - szczególnie z kantonu Valais, ale nie tylko - ciasto orzechowe (Gryzonia) - bezy (Gruyère) - vina - IMHO - też valaisańskie najlepsze - la wiliamine - wódkę gruszkową (Valais) - syropy z ziół - melisa, bazylia, mięta lub verbena (Vaud) - konfitura z wina (Vaud) Każdy kanton ma coś ciekawego do zaoferowania :) Na miejscu znajdziesz informacje na temat tutejszych specjałów kulinarnych w każdej informacji turystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: Szwajcaria IP: *.aster.pl 17.08.06, 11:24 Uwielbiam bezy! :) :)) Bede najpierw w Lucernie, a pozniej w Ticino - wloskim kantonie. Pozdrawiam :) Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warsawyak Re: Szwajcaria IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.06, 12:35 > a pozniej w Ticino - wloskim kantonie. To prawdziwe królestwo maronów (kasztanów jadalnych). Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś