Dodaj do ulubionych

moze i mi ktos zechce pomoc :)

21.08.06, 13:26
witam wszystkich serdecznie,mam nadzieje ze ktos zechce mi pomoc bo sama jakos
nie moge sobie poradzic,otoz chodzi mi o to czy moze znacie jakies stronki a
moze wy sami macie jakies przepisy na cos do zjedzenia (najlepiej obiadek) dla
osoby ktora jest na scislej diecie,chodzi o mojego tate,przyjezdza do mnie za
tydzien,bedzie siedzial u mnie kilka dni ( ma wizyty u lekarza) a a juz dzis
sie zastanawiam co moge zrobic mu na obiadki,duzo produktow ktore jemy my jemu
nie wolno,wiec mam maly klopocik, a jemu samemu juz zbrzydlu piesi z kury i
zupki typu rosolek,jesli mozecie mi pomoc to bede wam wszystkim bardzo
wdzieczna,z gory jeszcze raz dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: leda10 wiesz, bardzo trudno coś doradzić, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 13:31
      skoro nie napisałaś, czego ojciec nie może jeść. Czy to ma być jakaś lekka zupa?
      czy pieczone mięso? (tylko chude?) Trzustkę ma chorą?
    • Gość: posafega Dobrze byłoby, gdybyś napisała IP: *.icpnet.pl 21.08.06, 13:32
      jakiego typu ta dieta jest.
      Proponuję wizytę w Galerii. Tam potraw od wyboru do koloru, na pewno znajdziesz
      nowy pomysł na tę nieszczęsną kurzą pierś :)
      • psg2 Re: Dobrze byłoby, gdybyś napisała 21.08.06, 13:37
        tak tato mial dwa razy zapalenie ytrzustki,w dodatku jeszcze ma wzoda na
        dwunastnicy.........wiec z tym jedzeniem jest troch problemow,dziewczyny ja rece
        juz rozkladam,bo ja juz szukalam ale wszystko jest dla ludzi ktorzy nie maja
        tego typu problemow,nawet surowki nie umiem wymyslec,bo mu nie wolno
        kukurydzy,ogorkow,pora,cebuli,czosnku,selera,smietan,majonezu,no idzie sie
        zalamac dlatego poprosilam was o pomoc,moze co kilka glow to niejedna.....
        • Gość: leda10 ojciec pewnie lubi tradycyjne dania, ale np. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:13
          możesz tą "znudzoną" pierś kurczaka upiec w piekarniku - możesz ją czymś nadziać
          (np. pieczarkami - ale nie wiem, czy może je jeść). Chude mięso to także indyk -
          pieczony filet jest bardzo dobry. Super jest też chuda ryba (np. dorsz),
          pieczona w folii alu. Lekkie i dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym :) też są
          fajne.
          Z zup - pomidorowa (bez śmietany), wszelkie warzywne (bez kapusty, kalafiora,
          brukselki), krupnik, ziemniaczana, botwinka. Dodatki do obiadu to np. gotowane
          warzywa, albo lekka sałatka z pomidorów.
          Podstawowe info znajdziesz także tutaj: www.chirurgia.pl/dieta2.html
          • horpyna4 Re: ojciec pewnie lubi tradycyjne dania, ale np. 21.08.06, 15:31
            Dobre są też pulpety z cielęciny, jeżeli można, to przyprawione natką. A jeszcze
            lepsze na zimno, zwłaszcza że z wywaru cielęcego robi się świetna, naturalna
            galareta.
      • linn_linn Re: diety zdrowotne 21.08.06, 13:43
        Tu sa informacje o dietach zdrowotnych:
        serwisy.gazeta.pl/zdrowie/0,56681.html
        Moze Ci pomoga.
    • Gość: posafega Re: moze i mi ktos zechce pomoc :) IP: *.icpnet.pl 21.08.06, 13:58
      Z wiadomości ogólnych, znalazłam:

"Ostre zapalenie trzustki jest w większości przypadków spowodowane chorobami
      dróg żółciowych, szczególnie kamicą żółciową. Dlatego w okresie
      rekonwalescencji po zapaleniu trzustki jest wymagana lekko strawna dieta oparta
      na gotowanych, a nie smażonych produktach.

Ważne jest także ograniczenie tłuszczów w diecie. Lepiej więc wybierać mięso i
      wędliny chudsze, np. drobiowe. Zaleca się też spożywanie, zamiast warzyw i
      owoców surowych, warzywa gotowane na parze czy w wodzie, ewentualnie pieczone w
      folii - z pominięciem tych wzdymających i zawierających duże ilości błonnika
      (kapusta i fasola, inne strączkowe).

Ponieważ podstawowym zadaniem trzustki jest produkcja i wydzielanie do przewodu
      pokarmowego enzymów trawiennych, dlatego założeniem diety po chorobie trzustki
      jest nieobciążanie układu pokarmowego. W związku z tym korzystniejsze jest
      spożywanie w ciągu dnia większej ilości posiłków, za to mniej obfitych.

Należy ponadto zrezygnować z ostrych przypraw.

Przy przygotowywaniu zup nie wolno stosować zasmażek. Podaje się natomiast
      drobne kasze i makarony, stopniowo można także wprowadzać pieczywo.

Do picia zaleca się lekką herbatę oraz rozcieńczone soki. Mocna kawa czy
      herbata zaostrza objawy choroby. Jako ostatnie, po dłuższym czasie, można
      podawać mleko z obniżoną zawartością tłuszczu"
      Źródło: www.resmedica.pl/zdlekarz1000.html

Tymczasem ksiązka "Jestem na diecie" A. Rościszewkiej-Stoyanow podaje sporo
      przepisów na diety w chorobie wrzodowej i zapaleniu trzustki.
      Dużo przepisywania, ale mogę postarać sie przesłać jakoś, jeśli reflektujesz :)
      • psg2 Re: moze i mi ktos zechce pomoc :) 21.08.06, 14:51
        bardzo cie prosze przeslij mi jesli dla ciebie to nie bedzie problemem,moze na
        poczte zeby nie zasmiecac :)) przeslij mi prosze na ten adres
        nojdymowo@interia.pl
        bardzo ci bede zoobowiazana a teraz wielkie dzieki
    • ba_nita Re:psg2 - zajrzyj na gazetową pocztę.n/t 21.08.06, 16:14

• sfuj_hlop Re: moze i mi ktos zechce pomoc :) 21.08.06, 18:42
      Przecież tę pierś kurzą też możesz przygotować na sto sposobów. Może to być
      pierś gotowana, duszona, po chińsku - pokrojona w plasterki przesmażona 3 minuty
      na patelni w maśle z dodatkiem gotowanych 5 minut warzyw + ryż, zmielona w
      maszynce i zarobiona na klopsy w sosie pomidorowym, poszatkowana i zrobiona w
      zapiekance ziemniaczanej itd. Pyszna jest pierś duszona w suszonych śliwkach z
      dodatkiem estragonu i przybrana na końcu krążkiem ananasa. Można też pierś
      udusić w jogurcie z dodatkiem kardamonu, po prostu pycha!
      • psg2 Re: moze i mi ktos zechce pomoc :) 22.08.06, 10:55
        jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc,pozdrawiam :)))
        • bagatella proponuje Tombaka 22.08.06, 11:07
          poszukaj w ksiegarni ksiazek na temat zdrowego zywienia pana prof. Michala
          Tombaka, on tam kazdy przypadek chorobowy opisuje i jak leczyc schorzenie
          metoda tzw. domowa czyli skutecznym odzywianiem. mysle, ze znajdziesz tam wiele
          odpowiedzi na swoje pytanie, zycze powodzenia i nie zalamuj sie, la vie est
          belle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka