Gość: Kan IP: 65.169.46.* 02.11.01, 23:39 Czy ktos moze mi poradzic do jakich potraw dodaje sie kapary? Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alina Re: Kapary IP: *.chello.pl 03.11.01, 15:11 Kapary dodaje się do różnych sosów: zimnych (np. z majonezu: posiekać i dodać razem np. z ogórkiem konserowym, ziołami, posiekanym jajkiem na twardo itd) lub sosów ciepłych: mięsnych. Ponieważ są słonawe i pikantne na pewno poprawią mdłe sosy do cielęciny lub duszonego kurczaka (obsmaż mięso, z cebulką lub bez niej, podlej rosołem lub wodą lub białym winem, dodaj posiekane kapary i podduś; pycha! Można zagęścić mąką, można doprawić cytryną - sokiem i startą skórką - albo sosem Worcestershire). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojz Re: Kapary IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 12:00 jadłem we Wrocławiu w knajpie zupę soljanke zupa rybna z kaparami z octu, oliwkami, cytryną, dużo papryki, trochę śmietanki i wiele innych składników w tym samym lokalu : ryba zapiekana w sosie kaparowym (myślę, że to taki sos beszamelowy z dodatkiem kaparów i innych rzeczy) obie rzeczy to rewelacja kapary pyszne są na kanapkę i do sałatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazeta.p Re: Kapary IP: *.investbank.pl 15.11.01, 13:52 Ja dodajęKapary do pizzy, do sałatki (tuńczyk, kukurydza, majonez), do grzanek. Jak się je lubi to w niewielkich ilościach do potraw do ktorych normalnie dodaje się oliwki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Re: Kapary IP: *.vgernet.net 16.11.01, 20:48 Makaron na to smazony losos, ktorego plewamy bialym sosem a na to kapary .Smacznego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alinka Re: Kapary IP: *.chello.pl 17.11.01, 15:14 Gość portalu: Izabella napisał(a): > Makaron na to smazony losos, ktorego plewamy bialym sosem a na to > kapary .Smacznego !!! Hej, a może łosoś wędzony w cieniutkich plasterkach, a do tego śmietana ubita z chrzanem (lekko osolona, jak się lubi i jada sól), a na to posiekane kaparki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuLu Re: Kapary IP: *.proxy.aol.com 18.11.01, 18:46 Ja dodaje kapary do (miedzy innymi), wszystkich surowek robionych z korzeni..... np pieczone buraki, grubo tarta marchew, salatka z ziemniakow, selery etc..... w zasadzie nigdy nie uzywam majonezu, a tylko olive z oliwek i ocet balsamiczny lub cytryna. Kapary dodaja "slonosc" oraz ladnie wygladaja. Sprobowac mozna tez: pomidory pokrojone w plasterki , cieniutko pokrojona czerwona cebula, posiekana pietruszka i kapary (oliva i ocet balsamiczny, oczywiscie). Odpowiedz Link Zgłoś