Dodaj do ulubionych

Czeska kapusta podawana z knedlikami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 22:39
Witam, chciałem zapytać, czy ktoś zna tajemnice przyrządzenia czeskiej
kapusty, która jest podawana najczęściej z knedlikami i mięsem. W menu
widnieje to jako "duszene zeli", aczkolwiek kiszoną kapustą to nie jest. Jest
to biaława kapusta o bardzo delikatnym, słodkawym (nie kwaśnym!) smaku.
Jeżeli cokolwiek wiecie, pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Li Re: Czeska kapusta podawana z knedlikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 23:09
      Podejrzewam, że chodzi o kapustę po morawsku.
      Jeden z przepisów tutaj:
      www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/wedrowki/wedrowka090.htm
    • Gość: Popek Re: Czeska kapusta podawana z knedlikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 17:02
      Hmm no nie wiem, czy to to, bo patrząc na składniki potrzebne do przyrządzenia
      kapusty po morawsku nie wiem, skąd by się wziął ten słodkawy smak. Ale bardzo
      dziękuję za odpowiedź :)
      • tekisk Re: Czeska kapusta podawana z knedlikami 29.08.06, 21:46
        Gość portalu: Popek napisał(a):

> Hmm no nie wiem, czy to to, bo patrząc na składniki potrzebne do przyrządzenia
        > kapusty po morawsku nie wiem, skąd by się wziął ten słodkawy smak.

Dopiero , kiedy zamieszkałam w Beskidach poznałam potrawę z kapusty ,
        która właśnie jest słodkawa .
        Jest to raczej sałatka z gotowanej , słodkiej kapusty .
        Może być z kapusty czerwonej . Przyprawia się je podobnie .

Gotuję w osolonej wodzie ( na trzy osoby ) ok . 1/3 główki mniejszej kapusty -
        drobno pokrojonej .
        Kiedy kapusta jest miękka ( nie może dyć zbyt miękka ) , odcedzam ,
        dodaję drobno pokrojoną cebulę , pieprz , cukier , ocet lub sok z cytryny
        ( ja daję ocet ) obrane i starte jabłko .
        Wszystko razem wymieszać . Niektórzy dodają olej lub smalec .
        Ja nie dodaję . Wolę taką sałatkę bez tłuszczu .

Nie wiem czy jest to ta potrawa , o którą Ci chodzi ?

• Gość: Popek Re: Czeska kapusta podawana z knedlikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:57
          No ta kapusta, o której mówię, nie zawiera jabłek i prawie na 100% nie ma
          cebuli (choć to może się różnić między przepisami), jednak na 100% nie ma tam
          jabłek. Jest to podawana na ciepło biała kapusta, w jakiejś białawej gęstej
          zalewie jakby. Wygląda to prawie jak jakaś zupa-krem no i ma bardzo
          charakterystyczny, słodkawy smak. Czasem trafia mi się bielusieńka, czasem ma
          lekko żółty kolor, nie mogę w niej niczego wyróżnić poza tą kapustą i tą gęstą
          białawą wodą. Ma delikatny, słodki smak, w ogóle niekwaśny.
        • Gość: Popek Re: Czeska kapusta podawana z knedlikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:04
          Znalazłem taki przepis:

www.catvusa.com/index.php?file=/archive_2005/recipes/tv80b_dusene_zeli.wmv

Wygląda na to, czego szukam, choć to nie ten mlecznobiały kolor i inna
          konsystencja. Jednak składniki cukier+kapusta+trochę cebuli są jak dla mnie
          przekonywujące :) Może wypróbuję i zobaczę, czy to to.
    • Gość: Jana Re: Czeska kapusta podawana z knedlikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:02
      Kapusta nie jest kiszona, a pasteryzowana (coś jak konserwowa). Przyrządzając ją
      do tego dania dodaje się sporo cukru i koniecznie kminek. Można zrobić z kapusty
      kiszonej, obgotowanej, ale trzeba najpierw kapustę przepłukać no i odpowiednio
      dosłodzić.
      • Gość: Popek Re: Czeska kapusta podawana z knedlikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:07
        Więc to w zasadzie kapusta+cukier?
        Najciemniej pod latarnią :)

Dziękuję
        • Gość: Jana Re: Czeska kapusta podawana z knedlikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:10
          + kminek!
          Kminek koniecznie, lubimy kminek i używamy dużo kminku, nawet w zwykłym chlebie
          ze sklepu jest kminek! ;-)

Ja nie lubię jak mi włazi między zęby, więc używam mielonego.

• Gość: jarekbedi kapusta po morawsku IP: 95.151.82.* 19.04.15, 13:52
      witam. przeczytalem chyba z 10 przepisow na kapuste po morawsku i wszystko to totalna lipa wymyslana chyba z nudow. mam wuja z Moraw i on dał mi ten przepis:
      w rondlu topisz około 1/3 kostki smalcu i dodajesz drobno poszatkowaną białą kapustę (próbowałem też z czerwoną ) i dusisz okolo10-15 minut, następnie zalewasz niewielką iloscia wody , dodajesz sól i pieprz do smaku i dusisz do miękkości. kiedy kapusta jest miękka -tu chyba sekret- dodajesz jednego średniego ziemniaka startego na małych oczkach jak na placki co zagęsci kapustę i nada jej aksamitności teraz doprawiasz do smaku łyżeczką(ilość to kwestia smaku) octu i łyżeczką cukru no palce lizać pozdrawiam
      • posenerka Re: kapusta po morawsku 19.04.15, 14:05
        Jak 1/3 kostki smalcu to ile tej kapusty tam trzeba wrzucić, żeby to nie był smalec z kapustą?
      • marbor1 Re: kapusta po morawsku 19.04.15, 22:07
        Inaczej mówiąc, to jest kapusta zasmażana. Ja np. nie podlewam kapusty wodą, ona wydzieli z siebie w czasie zasmażania tyle soku ile potrzeba. Doprawiam solą, octem winnym i cukrem.
        Młodą kapustę np. zasmażam na maśle, tę jesienną zasmażam na smalcu.

• kicak67 Re: kapusta po morawsku 30.03.16, 13:06
        To jest TO! Próbowałam różnych przepisów i zawsze czegoś brakowało. Nie lubię nadmiaru tłuszczu, ale w tym przypadku smalec jest niezbędny a ziemniak tak jak napisałeś nadaje aksamitności. Wszyscy są zachwyceni, DZIĘKUJĘ
      • Gość: stary piernik Re: kapusta po morawsku IP: *.icpnet.pl 30.03.16, 15:51
        prawdziwe ludowe przepisy są zwykle proste i tanie w realizacji
        • mhr2 Re: kapusta po morawsku 02.04.16, 11:41
          Gość portalu: stary piernik napisał(a):

> prawdziwe ludowe przepisy są zwykle proste i tanie w realizacji

korzysta od lat!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka