Dodaj do ulubionych

mam winogrona (ew. maliny) jakie ciasto

29.08.06, 10:04
Bardzo proszę o jakiś pyszny przepis na ciasto z winogronami ważne żeby był
dość łatwy. Jeżeli ktoś posiada również sprawdzony przepis na ciasto z
malinami również się skuszę.
Dziękuję za pomysły
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: mam winogrona (ew. maliny) jakie ciasto IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 12:21
      mam przpis na tarte z malinami (moze byc z innymi owocami np. truskawkami czy
      winogronami)

      Kruche ciasto:

      300g maki
      150g cukru
      150g masla
      2 jajka
      szczypta soli


      Wloz maslo do jakiejs miski (maslo musi byc miekkie, pokrojone na kawaleczki),
      wbij jajka, dodaj cukier i sol, wymieszaj. Nastepnie dodaj make i wyrabiaj tak,
      zeby bylo gladkie i elastyczne. Przykryj wilgotna sciereczka i wloz do lodowki
      na godzine (moze byc dluzej).
      (1/3 maki mozesz zastapic zmielonymi na proch migdalami)


      Rozwalkuj (obtocz walek w mace, bo bedzie sie przyklejalo) i dokladnie wysciel
      nim forme (wysmarowana maslem), mocno dociskaj, zeby jak najlepiej przylegalo.
      (Forma okragla, karbowana, nadaje sie najbardziej. Nakluj widelcem w wielu
      miejscach i wstaw do piekarnika na 10 min. Ciasto nie powinno sie za bardzo
      zarumienic.

      Krem do tarty:

      50cl mleka
      4 zoltka
      170g cukru
      zapach waniliowy
      3 duze lyzki maki


      Podgrzej mleko. Ubij zoltka z cukrem, odaj make, a na samym koncu mleko,
      powoli, jednoczesnie ubijajac. Calosc ponownie podgrzewaj, az zaczna sie robic
      bable, ciegle mieszajac. Gotuj jeszce przez 5 minut na malym ogniu, zeby mialo
      konsystencje gestej smietany. Ciagle mieszaj. Przestudz, mieszajac od czasu do
      czasu.
      Jak przestygnie, przelej na tarte, przykryj owocami i wloz do lodowki. Przed
      podaniem posym cukrem pudrem.
      Cukier puder mozesz zastapic cieniutka warstwa galaretki.
      pozd.

















    • bodzia50 Re: mam winogrona (ew. maliny) jakie ciasto 29.08.06, 17:18
      prosty przepis;duża paczka biszkoptów[dr.Gurgul na paczce}kartonik śmietany np
      łaciata, maliny.Na talerzyku ułożyć 4 biszkopty {dla 1 osoby} na to warstwę
      ubitej śmietany, na to ułożyć maliny.Mnie wchodzi 5rzędów po 5malin czyli25-mam
      duże maliny.Ta chrupkość biszkoptów wraz z ubitą śmietaną i malinami to niebio w
      gębie. moja rodzina ostatnio zjada codziennie taki deser na przemian maliny,
      poziomki,jeżyny.kartonik 500mlwystarcza nam na 4 osoby na 3 razy.smacznego.
      • Gość: gosc Re: mam winogrona (ew. maliny) jakie ciasto IP: *.dsl.club-internet.fr 29.08.06, 18:41
        o, wlasnie !
        mozesz tez zrobic cos co sie we francji nazywa szarlotka (moze byc malinowa,
        truskawkowa i jaka ci do glowy przyjdzie :)
        Potrzebna jest specjalna forma do szarlotki z przykrywka, ale spokojnie mozesz
        sobie poradzic w inny sposob : forma jak do babki piaskowej tez sie przyda,
        ewentualnie jakas inna w miare wysoka i okragla + talerz do przykrycia + cos
        ciezkiego, zeby przygniesc.
        Robisz syrop, niezbyt slodki, mozesz dodac soku owocowego. W tym syropie
        maczasz biszkopt po biszkopcie (maja byc tylko lekko nasaczone!) i ustawiasz
        pionowo w swojej formie, tak, zeby wszystkie scianki byly oblozone (dlatego
        dobra jest forma na babke, bo latwiej bedzie ci sie te biszkopty ukladac, nie
        zalamuj sie, lubia sie obsuwac).
        A potem ubijasz smietane, i ukladasz warstwowo : smietana, owoce, kilka
        biszkoptow i tak na przemian. Ostatnia warstwa to ma byc warstwa biszkoptow.
        Kladziesz na tym talerz i przygniatasz czyms ciezkim. Wstawiasz do lodowki na
        kilka godzin.
        Bita smietana musi byc zrobiona z bardzo dobre j jakosciowo smietany, zeby
        mozna ja bylo kroic nozem.

        W sumie proste i bardzo smaczne, latwo wychodzi z formy, kroisz tak jak
        tradycyjne ciasto.

        Bita smlietane mozna czesciowo zastapic normalna gesta smietana, a takze
        serkiem homogenizowanym (nieslodzonym, lepiej poslodzic samemu) np.0%tluszczu,
        jesli chcesz zeby bylo mniej kaloryczne.

      • Gość: GOSC Re: mam winogrona (ew. maliny) jakie ciasto IP: *.dsl.club-internet.fr 30.08.06, 20:50
        przepraszam, zapomnialam o temperaturze piekarnika : 220°C (termostat chyba 8)
        i do takiego goracego wstawiasz tarte. 10 minut wystarczy, ale zerknij od czasu
        do czasu, jesli nie mozesz precyzyjnie nastawic temperatury. Ciasto powinno byc
        zlotawe.
        Dlugo tego nie przechowasz, mysle, ze dwa dni to gora. Maliny moga przezimowac
        nawet kilka dni w lodowce, ale chodzi o krem, ktory moze stwardniec. Nigdy sie
        nie zastanawialam nad przechowaniem , bo ta tarta znika blyskawicznie :))
        Mozesz zamrozic, wszystkie skladniki to doskonale znosza.

        pozd.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka