Dodaj do ulubionych

Patent na rydze

IP: *.ols.vectranet.pl 29.08.06, 13:23
Witam! Mam w domu mnóstwo rydzów. Część usmażyłam (pychota!!) i tak się
zastanawiam,co zrobić z resztą grzybów. Czy można je jakoś inaczej
przyrządzić? Może ktoś ma jakiś smaczny i nieskomplikowany patent na rydze?
Sypcie pomysłami, czekam i pozdrawiam serdecznie!!:-)
Obserwuj wątek
    • jacek1f zupa, marynata, solone, duszone do słoików. 29.08.06, 13:36
      to samo co z innymi grzybami.
      • ba_nita Re: I kiszone...n/t 29.08.06, 13:45

• zielonka16 Re: I kiszone...n/t 29.08.06, 15:08
      ależ kisi się rydze
      • jacek1f cytuję: 29.08.06, 15:13
        //////////////////
        KISZONE GRZYBY
        --------------------------------------------------------------------------------

Do kiszenia nadają się przede wszystkim rydze i borowiki, albo też koźlarze,
        zajączaki i pieczarki. Po umyciu i starannym oczyszczeniu, grzyby należy lekko
        obgotować, odsączyć i oziębić na sicie. Kamienny garnek dobrze umyć i wyparzyć.
        Grzyby okładać w garnku kapeluszami na dół, posypując solą (na 1 kg grzybów - 3
        dkg soli) i przekładając warstwami pokrajanej na wiórki cebuli (10 dkg cebuli
        na 1 kg grzybów). Między poszczególne warstwy daje się po małym liściu
        laurowym, parę ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. W szklance
        serwatki z kwaśnego mleka rozmieszać łyżeczkę cukru. Tę mieszaninę skrapiać
        każdą warstwę grzybów. Powierzchnię grzybów przykryć kawałkiem wygotowanego
        płótna, nałożyć drewniane denko (lub talerz) i obciążyć czystym, nie kruszącym
        się kamieniem. Grzyby powinny same puścić sok. Jeżeli soku za mało (musi on
        przykryć grzyby) należy dodać zimnej przegotowanej wody z dodatkiem 4 dkg soli
        na każdy litr wody. Takie grzyby są doskonałym dodatkiem do sałatek i mięs.
        ///////////////////////
        • ilekobietamalat Re: cytuję: 29.08.06, 15:35
          nigdy kiszonych nie uprawialam,ale podobno to fajny wynalazek.
        • Gość: kreska_19 Re: cytuję: IP: *.ols.vectranet.pl 29.08.06, 20:41
          Dziękuję Panu za tak wyczerpujący przepis:-) Gdyby nie to,że nie mam serwatki,
          zaraz zabrałabym się do dzieła. W lodówce tylko mleko pasteryzowane, niestety, a
          za oknem parking zamiast pola, więc świeże mleko to u mnie rarytas! Jeszcze raz
          dzięki.
    • siostraheli Re: Patent na rydze 30.08.06, 00:18
      Rydze solone wg. Ćwierciakiewiczowej:
      1 kg rydzów,
      15 dkg soli,
      4 duże cebule.
      Rydze umyc i osuszyc paierowym ręcznikiem. Układac ściśle w kamionkowym
      naczyniu przesypując sola i plastrami cebuli. Pełny garnek zamknąc szczelnie
      przyciskając kamieniem. Mozna polac oliwa. przed jedzeniem opłukac z soli,
      polac oliwą i posypac pieprzem.
      • Gość: kreska_19 Re: Patent na rydze IP: *.ols.vectranet.pl 30.08.06, 00:31
        Fajny przepis, bo nieskomplikowany, a i produkty łatwo dostępne:D Dzięki
        serdeczne!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka