werner_holt74 02.09.06, 10:55 Czy w ogole można mrozić grzyby ? Gownie chodzi mi o wykorzystanie pozniej grzynow do jajecznicy czy innej zapiekanki . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maialina1 Re: Mrożone grzyny 02.09.06, 11:00 Mozna mrozic, jak najbardziej, i sa pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb można, można... 02.09.06, 11:15 i takie mrożone grzyby sa idealna na czas bezgrzybia... Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: można, można... 02.09.06, 11:22 Czy trzeba je wcześniej zblanszować jak warzywa przed mrożeniem, czy takie nieumyte zapiaszczone mrozić?> A Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: można, można... 02.09.06, 13:38 Nie, bo jesli zblanszujesz to namokna i potem nie bedziesz mogla ich rozdzielic. Ja przed zamrozeniem tylko czyszcze. Niektorzy tez delikatnie obsypuja maka zeby sie nie zlepialy, ale ja nie probowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
werner_holt74 Re: można, można... 02.09.06, 14:35 Dziękuję za cenną uwagę , chyba umyłbym je wpierw a dopiero pozniej zamroził . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: można, można... 02.09.06, 16:27 Nie, wlasnie nie wolno myc, ani w ogole moczyc :) Tylko oczyscic, nozykiem na przyklad. Jesli zbierales na piaszczystym terenie, to troche w nich bedzie potem piachu, ale to nic nie szkodzi, wymyjesz go tuz przed przygotowaniem potrawy. Do zamrozenia nie musza isc idealnie czyste :) Pozdrawiam, i zycze milego mrozenia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: Mrożone grzyny 02.09.06, 11:25 ja nie blanszuje ,ale staram sie "odpiaszczyć.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Mrożone grzyny 02.09.06, 11:54 regularnie używam takich grzybków. w hurcie kosztują 10zł/kg.podgrzybki. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Mrożone grzyny 02.09.06, 11:54 ja również odpiaszczam, nie blanszuję... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Mrożone grzyny 02.09.06, 19:34 Ja tam zawsze obgotowywuję w wodzie z solą, albo obsmażam na patelni. Zimą jak znalazł do jajecznicy, zapiekanek, zup, sosów. Pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Re: Mrożone grzyny IP: *.enterpol.pl 02.09.06, 21:43 Grzyby przed mrożeniem TRZEBA ugotować w dobrze osolonej wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Mrożone grzyny 02.09.06, 23:20 Dlaczego TRZEBA? Ja nie gotuje i sa swietne!! Co wiecej, nie tylko uwazam ze nie trzeba, ale nawet ze nie mozna, bo inaczej traca ksztalt i sie lepia. Odpowiedz Link Zgłoś
wujek.sam Re: Mrożone grzyny 02.09.06, 23:26 Do jajecznicy to polecam.........purchawki :0 idealnie sie nadaja!! Ja dzisiaj robilem, taka kolacje i zyje. A co do mrozenia grzybow, to tez zalezy, ktore np, rydze nadaja sie idealnie, ale z reguly mozna mrozic! Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Mrożone grzyny 03.09.06, 00:31 Znaczy... kurki, chciales powiedziec. .. Bo z tego co mi wiadomo rydze w Polsce wyginely i ostatnie egzemplarze sa objete ochrona. Za to kurki spotyka sie powszechnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: Mrożone grzyny 03.09.06, 10:58 Widziałam wczoraj rydze na bazarku w w-wie 25zł/kg A Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Mrożone grzyny 03.09.06, 13:38 W Małopolsce rydzów, a rydzów, jeśli wogóle jest wysyp grzybów. Skąd masz informacje, że są pod ochroną, podaj źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Mrożone grzyny 03.09.06, 14:35 Nie ma zrodla, tak slyszalam, rozni ludzie tak mowia, to powtarzam. Moze sie myle. Jesli rydzow jest mnostwo i mozna je zbierac, to tym lepiej. Ja myslalam ze sa na wyginieciu. Odpowiedz Link Zgłoś