magda.mart 03.09.06, 15:38 Mam wiele anglojęzycznych ksiązek kucharskich. CZy ktoś może wie w jakich proporcjach zmieszać proszek do pieczenia z mąką, aby zastapić obecną w przepisach self - raising flour? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
illiterate Re: Self- raising flour- jak zastąpić? 03.09.06, 15:44 Odpowiedzi sa rozne: www.google.pl/search?hl=pl&q=self+raising+flour+substitute&lr= A co takiego fajnego chcesz upiec? Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mart Re: Self- raising flour- jak zastąpić? 03.09.06, 23:07 dziękuję, poszperam w internecie w takim razie. Co upiekę? Jeszcze dokładnie nie wiem, marzą mi się różne rzeczy. Sponge cakes, cornish pasties, i inne, znalazłam też fajny przepis, którego nazwa mi się podoba, Maids of Honour, ciasteczka, ale one są z puff pastry, co oznacza chyba ciasto ptysiowe, i muszę się dokładnie wczytać w opis czynności. (obawiam się, że to puff pastry mnie może przerosnąć) Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: Self- raising flour- jak zastąpić? 04.09.06, 11:39 magda.mart, Puff pastry to ciasto francuskie, nie ptysiowe, Wlasnie sprawdzilam skladniki jednej z moich self-raising flours - raising agent (czyli to co powoduje rosniecie ciasta przez wytwarzanie dwutlenku wegla) to : dwuweglan sodu czyli soda oczyszczona + numerki E339 Sodium phosphates (Fosforan sodu) E341 Calcium phosphates (Fosforan wapnia) E450 Diphosphates (Na, K, Ca) (Dwufosforany sodu, potasu i wapnia) W innej (wholemeal czyli razowej) jest tylko soda + E341. A puff pastry kup gotowe, w arkuszach. Ja tak robie ze zwyklego lenistwa. Tyle, ze kupuje ciasto dobrej jakosci, na masle i bez paskudztwa. Zycze udanego wypiekania :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion To? 04.09.06, 03:04 www.food.com/food/recipes/recipe/0,1977,FOOD_9936_10451,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
magda.mart Re: To? 04.09.06, 16:21 Przepis jest trochę inny nie ma w nim bułki tartej, za to jest orange flower water, natomiast też migdały. Słownik PWN= Oxford podaje, że puff pastry to ptysiowe, natomaist faktycznie znalazłam w internecie informacje, że to francuskie, zresztą znalazłam nawet instrukcję krok po krok z obrazkami:) Czy ptysiowe, czy francuskie, brzmi skomplikowanie, te składanie wałkowanie i zamrażanie,zastanawiam się czy nie uzyć gotowego ciasta francuskiego, w tym przepisie ampoliona są już gotowe shells, ale nie widziałam czegoś takiego w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: To? 05.09.06, 13:18 magda.mart napisała: > Przepis jest trochę inny nie ma w nim bułki tartej, za to jest orange flower > water, natomiast też migdały. > Słownik PWN= Oxford podaje, że puff pastry to ptysiowe, natomaist faktycznie > znalazłam w internecie informacje, że to francuskie, zresztą znalazłam nawet > instrukcję krok po krok z obrazkami:) > Czy ptysiowe, czy francuskie, brzmi skomplikowanie, te składanie wałkowanie i > zamrażanie,zastanawiam się czy nie uzyć gotowego ciasta francuskiego, w tym > przepisie ampoliona są już gotowe shells, ale nie widziałam czegoś takiego w > Polsce. I jeszcze o puff pastry czyli pate feuillete czyli ciescie francuskim en.wikipedia.org/wiki/Puff_pastry#Ingredients Ptysiowe jest z jajem. Odpowiedz Link Zgłoś
raggety Re: ptysiowe i francuskie 07.09.06, 20:30 Puff pastry to na pewno ciasto francuskie. Jest nawet parę innych rodzajów - rough puff pastry i flaky pastry. Nie wiem jaki masz przepis, w angielskiej "Dairy Book of Home Cookery" przepisy na to ciasto są bardziej skomplikowane niż sposób, którego nas uczyli na lekcjach gotowania w szkole. Jeśli masz pasję do gotowania, warto choć raz sprobować sama zrobić to ciasto. Ciasto ptysiowe to choux pastry, mówią, że trudno go zrobić ale nigdy nie miałam problemu choć pastry to nie moja mocna strona. Odpowiedz Link Zgłoś
raggety Re: Self- raising flour- jak zastąpić? 07.09.06, 20:34 Mieszam zgodnie z tym, co na opakowaniu proszku do pieczenia, ileś tam łyżeczek na każde 500g. Odpowiedz Link Zgłoś