Dodaj do ulubionych

Ser mascarpone

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.03, 22:57
Witam
czy ktos moze mi powiedziec co to za rodzaj sera?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Bini Re: Ser mascarpone IP: *.netvigator.com 03.03.03, 04:39
      "cream cheese" jak Philadelphia, ale o wiele smaczniejszy. Polski odpowiednik
      to chyba serek homogenizowany.
      pzdr
      • aniutek Re: Ser mascarpone 03.03.03, 05:11
        Gość portalu: Bini napisał(a):

> "cream cheese" jak Philadelphia, ale o wiele smaczniejszy. Polski odpowiednik
        > to chyba serek homogenizowany.
        > pzdr

no miekszy zdecydowanie niz philadelphia cream cheese ale rownie tlusty, faktycznie
        konsystencja przypomina nasz serek homo, w sumie nic nadzwyczajnego nie jest kwasny ot
        co : )
        • Gość: Linn Re: Ser mascarpone IP: *.dialup.tiscali.it 03.03.03, 07:41
          Nie przypomina ani jednego, ani drugiego. Trzeba sprobowac. Jest podstawowym
          skladnikiemtiramisù.
          • the_ladybird Re: Ser mascarpone 03.03.03, 13:32
            Mascarpone to bardzo tłusty ser (do 80% tłuszczu w suchej masie, czyli około
            50% tłuszczu w serze), robiony ze śmietany z krowiego (lub bawolego) mleka.
            Dlatego smakuje zupełnie inaczej niż inne sery (robione z mleka właśnie).
            Sam w sobie może nie jest rewelacyjny, mi najbardziej przypomina masło :D
            wygląda jak gęsty, b. jasny krem, jest słodki.

Ma wiele zastosowań, szczególnie do słodyczy: ciast, kremów, lodów i deserów -
            ze sztandarowym, najpyszniejszym na świecie Tiramisu, który bez mascarpone po
            prostu nie smakuje jak Tiramisu :) nigdy nie zapomnę, jak pierwszy raz
            skosztowałam Tiramisu :D

Ale nie tylko słodycze - mozna nim zastępować kremówkę we wszystkich
            przepisach, tak więc zastosowanie może mieć wszędzie :)

aha. no i jeszcze - po otwarciu można go przechowywać maksymalnie jeden dwa dni
            w lodówce...
            • Gość: KK Re: Ser mascarpone IP: 126.17.58.* 03.03.03, 15:56
              Ogromnie dziękuję.
              Pytałam, bo wpadł mi odtatnio w ręce przepis na bezy z kremem. I do tego kremu
              potrzebny jest właśnie ten ser.
              A czy ktoś wie gdzie w Wa-wie można kupić taki ser?
              • aniutek Re: Ser mascarpone 03.03.03, 21:06
                Gość portalu: KK napisał(a):

> Ogromnie dziękuję.
                > Pytałam, bo wpadł mi odtatnio w ręce przepis na bezy z kremem. I do tego kremu
                > potrzebny jest właśnie ten ser.
                > A czy ktoś wie gdzie w Wa-wie można kupić taki ser?

na Tamce w sklepie z serami / jesli jeszcze istnieje/ sprobuj w Auchan etc
                • Gość: bb Re: Ser mascarpone IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 03.03.03, 23:15
                  Jak ten ser użyć do przygotowania TIRAMISU ?
                  • Gość: aniutek Re: Ser mascarpone IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 04.03.03, 00:28
                    zobacz tam

www.heavenlytiramisu.com/recipes.htm
                  • Gość: aniutek Re: Ser mascarpone IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 04.03.03, 00:34
                    Gość portalu: bb napisał(a):

> Jak ten ser użyć do przygotowania TIRAMISU ?

robie b. podobnie, zamiast marsala wine polewam amaretto, khalua

3 large eggs, separated
                    3/4 cup sugar
                    1 (8-oz) container mascarpone cheese (1 scant cup)
                    1/2 cup chilled heavy cream
                    2 cups very strong brewed coffee or brewed espresso, cooled to room temperature
                    2 tablespoons sweet Marsala wine
                    18 savoiardi (crisp Italian ladyfingers, 6 oz)
                    1/4 cup fine-quality bittersweet chocolate shavings (not unsweetened; made with a
                    vegetable peeler) or 2 tablespoons unsweetened cocoa powder

Beat together yolks and 1/2 cup sugar in a large bowl with an electric mixer at medium
                    speed until thick and pale, about 2 minutes. Beat in mascarpone until just combined.

Beat whites with a pinch of salt in another bowl with cleaned beaters until they just hold
                    soft peaks. Add remaining 1/4 cup sugar a little at a time, beating, then continue to beat
                    whites until they just hold stiff peaks. Beat cream in another bowl with cleaned beaters until
                    it just holds soft peaks. Fold cream into mascarpone mixture gently but thoroughly, then
                    fold in whites.

Stir together coffee and Marsala in a shallow bowl. Dip 1 ladyfinger in coffee mixture,
                    soaking it about 4 seconds on each side, and transfer to an 8-inch glass baking dish (2-quart
                    capacity). Repeat with 8 more ladyfingers and arrange in bottom of dish, trimming as
                    needed to fit snugly. Spread half of mascarpone mixture evenly over ladyfingers. Make
                    another layer in same manner with remaining ladyfingers and mascarpone mixture. Chill
                    tiramisu, covered, at least 6 hours.

Just before serving, sprinkle with chocolate.

Makes 4 to 6 generous servings.

www.epicurious.com/run/recipe/view?id=107833&action=filtersearch&filter=recipe-filter.hts&collection=Recipes&ResultTemplate=recipe-results.hts&queryType=and&keyword=
                    tiramisu
              • hania_76 Ser mascarpone w Warszawie 04.03.03, 21:12
                W każdym supermarkecie, w Bomi, w MiniEuropie. Najwięcej jest mascarpone firmy
                Galbani - białe pudełeczko i błękitna etykietka, o ile pamięć mnie nie myli.
                • Gość: puchatek Re: Ser mascarpone w Warszawie IP: *.waw.cdp.pl / 172.30.1.* 06.03.03, 08:47
                  ale jeśli można ten ser przechowywać tylko dzień, czy 2
                  tzn, że to Tiramisu trzeba natychmiast po sporzadzeniu
                  zjeść,
                  a nie każdy jest w stanie zjeść od razu tyle ciasta,
                  szkoda,
                  więc chyba nie zdecyduję się na ten deser
                • Gość: KK Re: Ser mascarpone w Warszawie IP: 126.17.58.* 06.03.03, 16:16
                  Dzięki
                  Teraz wiem czego mam szukać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka