2lila 06.09.06, 11:49 Muszę zrobić śliwki w occie, nigdy nie robiłam, w wyszukiwarce nic nie znalazłam. Czekam na przepisy i rady. Z góry dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f :-) 06.09.06, 11:56 Oj ta Twoja niedobra wyszukiwarkaJ)) Re: stara książka cz2a p8 śliwki w occie jarek_zielona_pietruszka 24.03.06, 12:34 + odpowiedz 8. Śliwki w occie. Dwa następne sposoby marynowania śliwek w occie są najlepsze: I. Na dwa funty węgierek zdrowych, dojrzałych, obtartych z barwy, bierze się jeden funt cukru i półtory kwaterki octu niezbyt nocnego, ale jednak dobrego, niczem nie zaprawionego. Śliwki nakała się w kilku miejscach goździkami i układa w naczynie fajansowe, cukier zaś kładzie się w ocet, zagotowuje razem, a wyszumowawszy starannie wolnym octem polewa śliwki. Na drugi dzień odlać ocet, zagotować i znowu śliwki cieplejszym zalać; trzeciego dnia zagotować tenże sam ocet, dodać nieco cynamonu, gotującym sparzyć śliwki; czwartego dnia w gotowany wrzucić śliwki, raz wolno zagotować, aby skórka nie popękała, ostudziwszy zlać w słój i papierem obwiązać. II. Drugi sposób daje śliwki daleko milszego smaku: na cztery funty śliwek, butelka wina, lekkiego czerwonego lub białego francuzkiego pół kwarty mocnego octu, nieco korzeni i dwa funty cukru. Robi się zupełnie tak samo jak przy pierwszym sposobie. Sos nie jest tak ostry. a tu nowocześniejszy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=28155026&a=28155026 J) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Śliwki w occie? 06.09.06, 12:08 A właściwie to do czego można użyć takie śliwki? Poza wrzuceniem do miseczki i zjedzeniem, coś jeszcze mozna z nich zrobić? Jakąś sałatkę czy coś? Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Śliwki w occie? 06.09.06, 15:28 Do mięcha i innych pasztetów i wędlin na ziemno się je podaje, podobnie jak gruszki. Ale ja wolę zamiast ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Śliwki w occie? 06.09.06, 19:29 Ja robię trochę inaczej. Używam tych śliwek do sałatki jarzynowej, zyskuje niepowtarzalny smak, no i jako "zargycha" do wódeczki, pychotka. A przepis jest taki: 1 kg śliwek (najlepiej jak najmniej dojrzałych) 1/2 szklanki octu 10% 25 dkg cukru 3/4 litra wody kilka goździków kawałek cynamonu w lasce. Śliwy nakłuć. Zagotować wodę z octem i przyprawami, przestudzić. Zalać śliwki ciepłym płynem, zostawić na jedną dobę. Następnego dnia zlać zalewę, zagotować pod przykryciem i gorącą, ale nie wrząca zalać śliwki. Czynność tą powtarzać przez 4 dni. Ostatni raz zalać śliwy ułożone w słoiczkach wrzącą zalewą i zaraz zamknąć słoje wygotowanymy suchymi zakrętkami. Wg przepisu nie pasteryzuje się, ale jako, że ja mam ciepła piwnicę, to pasteryzuję je przez 10 minut. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Śliwki w occie? 06.09.06, 20:28 E, to u mnie w domu robiło się krócej. Zagotowanym z goździkami (bez cukru) i wystudzonym octem zalewało się na 1 dobę odpestkowane węgierki, a potem wyjmowało z octu, układało w słoiczkach warstwami i przesypywało cukrem. Żadnego gotowania, nie psuły się i wyglądały się jak lakierowane. I były pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: Śliwki w occie? 07.09.06, 01:26 Nigdy nie nakłuwam (aby nie uszkodzic robaka ;-) Kroje nozem na pol ,ukladam w sloikach i zalewam goraca zalewa z przyprawami. Na drugi dzien zlewam zalewe,doprowadzam do wrznia i znow zalewam. Po trzykrotnym zalewaniu sliwki sa gotowe. .....uderz w nożyce,a stół się odezwie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka7416 Re: Śliwki w occie? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 07.09.06, 05:22 Ja robie tak: Ide do sklepu kupuje sloiczek sliwek w occie, zjadam ,sloiczek wyrzycam jako opakowanie wtorne:) Jak mam ochote to znowu ide do sklepu, kupuje sloiczek sliwek w occie ,zjadam a sloiczek wyrzycam.....)) Po 4 -rech razach w tygodniu mam spokuj conajmniej na miesiac:) Po miesiacu czynnosci powtarzam:)) Uwielbiam sliwki w occie i to mowie juz clakiem powaznie Pozdrawiam Mycha Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: Śliwki w occie? 07.09.06, 11:38 Każdy orze jak umie i jak moze......myszko ;-) Nie jestm juz entuzjastka przetworow na zime ( robie tylko sliwki,grzybki marynowane i pryczopne antonowki na szrlotke). Jabłka-bo wiem,ze mam wtedy szrlotke taka jak lubie- czyli jablka w kawalkach,a nie paćkę. Grzybki - bo co zrobic z 2 koszami (piekne, zdrowe mlode prawdziwki i podgrzybki )przytarganymi z lasu ? Sliwki - bo te sklepowe sa mało jedrne i dla mnie za słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
2lila Re: Śliwki w occie? 07.09.06, 17:07 Mnie w tym roku dopadła mania przetworów po raz pierwszy i mam już kilkadziesiąt różnych słoików dżemów, surówek, ogórków itd.. Wszystkie przepisy wziełam z forum i jestem z siebie bardzo dumna. Do tej pory także uważała, że najłatwiej pójść do sklepu i w ogóle po co się męczyć, ale zrobiła coś sama i mam ogromną "radochę". Śliwki są dla taty i mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę. Tylko ciągle się zastanawiam, czy mam je drylować, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Śliwki w occie? 07.09.06, 20:37 Drylowanie jest konieczne. Pestki zawierają kwas pruski. Odpowiedz Link Zgłoś