Dodaj do ulubionych

gorzka oliwa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:00
Czy oliwa może zgorzknieć? Zrobiłam sałatkę caprese, użyłam oliwy, której
wczesniej używałam do innych potraw i żadnej goryczki nie czułam. A dziś
poczułam ją bardzo wyraźnie. Czy to oznacza, że się zepsuła? Termin
przydatności do spożycia ma odległy, najtańsza też nie była.
A może istnieje jakiś sposób, aby usunąć tę goryczkę?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: gorzka oliwa 07.09.06, 15:57
      Jesli ta sama oliwa nagle zmienila smak na gorzki, to troche dziwne. Tzn. moze
      zmienic smak, ale z czasem lagodnieje. A jak byla przechowywana?
    • Gość: mimi Re: gorzka oliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 19:30
      Oliwa była przechowywana w temperaturze pokojowej. Może i ona wcześniej miała
      ten gorzki posmak, tylko ja tego nie zauważyłam? Nie wykluczam.
      Tak czy owak, chciałabym się dowiedzieć, czy powinnam oliwę wywalić, czy jest
      jakaś szansa na uczynienie jej zdatną do spożycia? Bardzo proszę o radę
      doświadczonych forumowiczów (których wiedza mnie już niejeden raz powaliła:))
      • jacek1f dobra oliwa - powtarzam dobra, jest gorzka w jakiś 07.09.06, 19:46
        tam sposób, dla każdego inny.
        Swieża zlana po zbiorach luty marzec - to w ogóle powinna odstać - im dłużej
        tym bardziej łagodnieje.

Jeżeli to nie jest MOCNY gorzki smak - jak coś popsutego, to niezauważyłaś
        raczej:-) Może masz bardzo dobrą oliwę? :-)))

Do sałat doprawiania gorzkośc zbyt dużą dla Ciebie musisz niwelować w sosach
        cukrem - troszkę wiecej dawaj niż zwykle do vinegretów. Lub słodszy ocet winny.

Oliwa się nie psuje.

• linn_linn Re: dobra oliwa - powtarzam dobra, jest gorzka w 08.09.06, 07:38
          Swieza jest ostrzejsza w snaku. Mnie zawsze jest trudno przyzwyczaic sie do
          nowej. Nawet od tego samego producenta jest inna niz ta z poprzedniego roku.
          Trzeba troche czasu.
    • Gość: lycra Re: gorzka oliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 08:06
      dla mnie każda oliwa jest gorzka,kupuję już te niby najlepsze,a też są dla mnie
      gorzkie,smak łagodzę dodając do niej trochę oleju słonecznikowego,tak dla
      złamania smaku,zaczynam się zniechęcać do oliwek
    • Gość: zadumana Re: gorzka oliwa IP: 83.238.166.* 08.09.06, 08:53
      Do niemal każdego nowego smaku trzeba sie jakby przyzwyczaić. Nic na siłę. Nie
      smakuje to nie... i wrócić po jakimś czasie; często przy powrocie odbiór się
      polepsza.
      Oliwki są gorzkawe. Ja długo ich nie mogłam zaakceptować, bo pierwsza próba
      łączyła się przez przypadek z lekkim zatruciem pokarmowym i zakodowało mi się
      nędznie.
      Ale ponieważ lubię gorzkawe smaki tzn. grapefruit, szparagi, cykoria w końcu i
      oliwki oswoiłam. Oliwa ma zawsze smak, ale może spróbuj używać jej ilościowo
      mniej, żeby nie dominowała, a potem zaakceptujesz.
      W twoim pytaniu ten poziom gorzkości jest trochę noedookreślony. Może jednak
      akurat ta butelka jest po jakiś całkiem niestandardowych przejściach. To twoja
      pierwsza butelka? Może popróbuj innej oliwy i wtedy oceń, czy tamta faktycznie
      jest dobra czy out.
    • Gość: mimi Re: gorzka oliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 13:57
      Wielkie dzięki! Jestescie niezawodni. Jak zawsze:)
      Nie miałam pojęcia, że goryczka w oliwie jest elementem jej smaku, choć używam
      oliwy do sałatek od dawna. Jednak zawsze kupowałam jeden rodzaj, zawsze ten
      sam. Raz postanowiłam wypróbować inną - no i czegoś się nowego dowiedziałam:)
      W każdym razie cieszę się, że to nie świadczy o jej zepsuciu. A ponieważ się
      nie psuje - zostawię ją w szafce, niech z wiekiem łagodnieje:) Używając zaś -
      sypnę szczyptę cukru.
      Pozdrawiam:)
    • aniko16 Re: gorzka oliwa 08.09.06, 14:38
      A możesz podać nazwę tej gorzkiej oliwy? Ja właśnie taka lubię, im więcej
      goryczki tym lepiej.
      • Gość: mimi Re: proszę bardzo: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:17
        Jest to oliwa o nazwie Hojiblanca. Taka, co ją poleca niejaki Antonio Banderas,
        i reklamuje swym wizerunkiem:)
        • aniko16 Re: proszę bardzo: 08.09.06, 16:57
          Właśnie tą kupuję i b. mi odpowiada. Rzeczywiście gorzkawa ale miałam nadzieję,
          że "namierzyłaś" jakąś jeszcze ostrzejszą w smaku. Dziękuję i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka