Dodaj do ulubionych

cannelloni ze szpinakiem

IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 07.03.03, 20:42
jak sie robi??? może ktoś wie?? szczegolnie chodzi mi o ten farsz do srodka;
czy moze byc szpinak mrozony i czy ma byc bardzo rozdrobniony jak z hortexu
czy dowolnej firmy(przewaznie sa po prostu zamrozone raczej cale liście)
podpowiedzcie prosze
pozdr, ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: maro Re: cannelloni ze szpinakiem IP: *.jagiellonia.krakow.pl 10.03.03, 16:07
      To proste danie. Dwa opakowania mrozonego szpinaku - rozmrażamy. Wkładamy do
      gara i gotujemy odaprowując. Potem dodajemy czosnek (duzo), serek (twarog,
      homo, ricotta - obojetne), kilka lyżek bulki tartej do zagęszczenia. Mieszamy,
      przyprawiamy i tym farszem nadziewamy lekko obogotwany makaron canelloni. Potem
      do piekarnika - i albo posypujemy serem, albo zalewamy sosem beszamelowym. Albo
      po wyjęciu spieczonych canneloni podlewamy jest sosem tymiankowym (puszka
      pomidorów wloskich, czosnek i tymianek). Do tego wino polwytrwne i niebo w
      gebie.
    • hania_76 Re: cannelloni ze szpinakiem 11.03.03, 21:48
      Może być szpinak mrożony z Hortexu - trzeba go tylko dobrze osączyć z wody na
      sitku po ugotowaniu. Przyprawia się go, tak jak kto lubi - ja dodaję dużo
      czosnku, sól i pieprz. Czasami mieszam szpinak z duszonymi pieczarkami.
      Nadziewam rurki, układam je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym,
      polewam sosem pomidorowym (latem ze świeżych pomidorów, zimą z puszkowych)i
      zapiekam. Kilka minut przed przewidzianym na opakowaniu czasem zapiekania
      kładę na wierzch beszamel i mozarellę i wkładam z powrotem do piekarnika.
      Tarty parmezan albo grana padano podaję oddzielnie, żeby każdy przyprawił
      sobie tak jak lubi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka