u_ 17.03.03, 11:52 co z niej zrobic na obiad? dodam, ze nie chodzi mi o bigos ani jakas surowke. marzy mi sie cos zapiekanego... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: kapusta biala 17.03.03, 12:30 A może coś takiego? (uprzedzam, że proporcje "na oko") Białą kapustę poszatkować i wrzucić do wody. Po zagotowaniu zostawić na małym ogniu na max. 10 minut (chodzi o to, żeby się obgotowała, ale nie rozgotowała). Odcedzić. Pokroić boczek albo wędzonkę i wrzucić do garnka. Kiedy wytopi się z niej tłuszczyk, dodać posiekaną cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, wrzucić kapustę. Wymieszać i dusić na małym ogniu. Dodać sól, trochę kminku, pieprz i zasmażkę (masło + mąka + woda). Dusić aż kapusta zrobi się miękka. Najbardziej lubię taką kapustę w towarzystwie szarych klusek ziemniaczanych albo kotletów schabowych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wirkkala Re: kapusta biala 17.03.03, 12:40 moja teściowa robi taką kapustę tylko zamiast boczku daje dość sporo śmietany i tartą marchewkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: kapusta biala IP: 217.20.193.* 17.03.03, 18:52 w watku "potrawy, ktore sami wymysliliscie" opisalam moj pomysl na zapiekane nalesniki z kapuscianym nadzieniem. co prawda uzylam kapusty kiszonej, ale rownie dobrze moze byc tez surowa, poszatkowana kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś