ap77 17.03.03, 21:15 Potrzebuje do zmodyfikowanego przepisu na ciasto marchewkowe, czy ktos wie gdzie można go kupić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Ser śmietanowy IP: *.tele2.pl 18.03.03, 16:08 moze by sie nadala ricotta??? W Tesko bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Ser śmietanowy IP: 194.181.155.* 19.03.03, 14:40 ap77 napisała: > Potrzebuje do zmodyfikowanego przepisu na ciasto marchewkowe, czy ktos wie > gdzie można go kupić? Witam serdeczie! Ser śmietankowy bywa w różnych marketach - ostatnio widziałam w Leclerku oraz w Champion i Globi, w Tesco czyli dawnym Hicie. Myślę, że w innych sklepach z nabiałem też powinien być, bowiem ser ten jest produkowany w takim kształcie jak dawny "ser na wagę w pergaminowym papierze" znanych firm mleczrskich - np. z Mławy, czy z Garwolina. Kupowałam go kilka razy, lecz nie zwracałąm uwagi na firmę produkującą go obecnie - myślę, że jest ich kilka. Żebyś wiedziała czego szukać to podam taki opis: obecnie (w marketach) ser ten występuje jako: krojony na mniejsze porcje, ważony i pakowany w przezroczystą grubą folię (metodą bez powietrza), posiada etykietkę tak jak inne pakowane w ten sposób produkty czyli z kodem krekowym, nawą firmy, wagą, ceną, itd. W marketach znaleźć go można w regałach-lodówkach. Bywa w wersjach: śmietankowy, tłusty, półtłusty i chudy - czyli tak jak sprzedawany dawniej "ser na wagę", tylko w rozszerzonym asortymencie - właśnie o ser śmietankowy. Ale zainteresowała mnie ta nowa wersja ciasta marchewkowego. Czy magłabyś podzielić się przepisem? Bardzo proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka zmodyfikowane ciasto marchewkowe IP: 194.181.155.* 20.03.03, 16:13 Czy można prosić o przepis na "zmodyfikowane ciasto marchewkowe" ? Pisała o nim ap77 w wątku: "Ser śmietankowy" Jak się domyślam z dodatkiem sera śmietankowego, tylko do czego i w jakiej proporcji? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap77 Re: Ser śmietanowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 20:23 Dziewczyny dziekuje bardzo, za odzew. Aktualnie nie mam tego przepisu przy sobie, ale jak dotre do domku to zaraz napisze(czyli wkrotce) Pa Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Ser śmietanowy 26.03.03, 06:23 czy nie chodzi Ci przypadkiem o "cream cheese "? jesli tak, to bywa w Globi i innych wiekszych supermarketach, przewaznie philadefia cream cheese, pakowany w kartonik a pozniej w folie alu. pozdrowki, aniutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap77 Re: Tort marchwiowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 19:52 1 szk. Mąki razowej 1 ¼ szk. Zwykłej mąki 2 ł.-czki proszku do.p 1 ł.mielonego cynam. 1 1/2ł.ziela ang. Mielonego 1 ½ szk. Cukru nieczyszczonego 3 marchewki, grubo starte 1 szk. Orzechów 3 duże jaja sok z 1 pomarańczy ½ szk.oleju słonecz. Lukier: ¼ szk masła niepełna szkl. Sera śmietankowego,zmiękczonego skórka starta z pomarań. 1 3/4 szk. Cukru pudru 1 ł. Czystej esencji wanilii ciasto, zrobić jak na ciasto marchewkowe, po upieczeniu przekroic i przełożyć masą. Jak zrobicie dajcie znać, myślę, że można spokojnie użyć tylko normalnej mąki i cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Tort marchwiowy IP: 194.181.155.* 28.03.03, 12:54 Serdecznie dziękuję za odzew! Przepis jest bardzo ciekawy i jak dotąd nie spotkałam takiej receptury. Będę próbować - tylko mam jeszcze jedno pytanie: czy w Twoim przepisie skrót "ł." oznacza łyżeczkę od herbaty czy też łyżkę stołową. Domyślam się, że chodzi o łyżeczkę, ale wolę się upewnić. Jeśli chodzi o mąkę razową, to obecnie nie mam kłopotu z jej nabyciem - jest prawie zawsze w supermarketach, a jeśli nie - to w sklepach ze zdrową żywnością. A tak na marginesie: Mąkę tę mam zawsze w domu, bo stosuję ją - zamiast zwykłej, czyli pszennej - do wyrobu klusek typu: pyzy lub tzw. "szare kluski" z tartych ziemniaków. Dzięki temu, że stosuję mąkę razową lub inną żytnią, której mogę dodać jej znacznie więcej (np.gdy ziemniaki mają dużo soku), niż zwykłej mąki - pyzy nie "rozpływają" się w wodzie, a jednocześnie są bardzo pulchne i miękkie. Gdy dodawałam większą ilość mąki pszennej - były twarde i gumiaste. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu! Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Tort marchwiowy 05.04.03, 12:38 Lilka! ł. oznacza ł. od herbaty:) A ta mąka razowa to chyba dużo droższa? Ps. robię ten tort na święta, zamist mazurka, hi, hi Odpowiedz Link Zgłoś