Dodaj do ulubionych

Co dzis na obiad? codzienny dylemat..

06.10.06, 10:13
Brak mi pomysłów. Może ktoś gotuje dziś coś prostego, szybkiego, smacznego,
sycącego i niedrogiego. Konieczna zupka (dla dziecka) i drugie danie (dla
męża).
Dziękuje za ewentualne podpowiedzi :-D
Obserwuj wątek
    • Gość: zadumana Re: Co dzis na obiad? codzienny dylemat.. IP: 83.238.166.* 06.10.06, 10:17
      Posiedź tu trochę i poczytaj. Przejrzyj Galerię Potraw. Uzyskasz takie ilości
      ciekawych przepisów, że roku nie starczy, żeby to wszystko zrobić.
      Ja definitywnie rozstałam się z problemem - co jutro na obiad?
      :)
    • Gość: leda10 otwieram lodówkę, oceniam zasoby i zaglądam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 10:21
      do Galerii Potraw. Naprawdę, inspiracji całe mnóstwo!!
    • marghot Re: Co dzis na obiad? codzienny dylemat.. 06.10.06, 10:24
      tagliatelle z brokułami, oczywiście plus oliwa, czosnek, oregano i bazylia oraz
      szczypta chili. Ser lazur, gruszki i wino na dokładkę ;)
    • Gość: Sofi Re: Co dzis na obiad? codzienny dylemat.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:02
      ja proponuję krokiety z farszem z kaszy gryczanej i białego sera - to jest coś
      wspaniałego, kto jeszcze nie jadł to bardzo polecam, mogę napisać jak wykonać,
      pozdr.
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Co dzis na obiad? codzienny dylemat.. 06.10.06, 12:07
        No to napisz, jak się je robi bo brzmi fajnie:-)
        • kasiulek_mysiulek Re: Co dzis na obiad? codzienny dylemat.. 06.10.06, 12:08
          Sofi, napisz koniecznie.
      • Gość: polonia Re: Co dzis na obiad? codzienny dylemat.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:07
        to napisz. plizzz, bialy ser , kasza i cos jeszcze???
    • Gość: Sofi Re: Co dzis na obiad? codzienny dylemat.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:18
      usmażyć kilka naleśników, ugotować 1 woreczek kaszy gryczanej, przestudzić,
      wymieszać z 1 kostką (20 dag) białego sera i 1 - 2 jajkami, usmażyć na oliwie 2
      małe cebule, dodać do farszu, doprawić pieprzem i wegetą, faszerować nim
      naleśniki, krokiety przesmażyć na tłuszczu (masło + oliwa), podawać polane
      śmietaną lub sosem pieczarkowym,
      co do zupy proponuję paprykową - pycha
      • marysiowamama zupa paprykowa? 06.10.06, 12:25
        No to daj teraz namiary na zupe paprykową, bo chociaż przyznaje jestem
        zupozerna takiej nie jadłam.
      • Gość: Edyta Re: Co dzis na obiad? codzienny dylemat.. IP: *.nowiny.net 06.10.06, 12:27
        mogłabyś podać jeszcze przepis na tą zupę paprykową? Paprykę uwielbiam, chętnie
        wypróbowałabym ją jako składnik zup.
    • Gość: Edyta Re: Co dzis na obiad? codzienny dylemat.. IP: *.nowiny.net 06.10.06, 12:24
      ja wczoraj ugotowałam pyszny obiadek, tani i szybki. Ugotowałam makaron rurki
      (te dość duże i grube). Na patelni podsmażyłam cebulkę (dość dużo), do tego
      dodałam pokrojone kiełbaski (też sporo), ewentualnie mogą być jakieś nadające
      się do posmażenia wędliny, na końcu dorzuciłam obrane ze skóki pomidory
      pokrojone w kawałki. Wszystko ładnie się podsmażyło, pomidory "rozciapciały".
      Ugotowałam też połowę podzielonego na małe różyczki kalafiora. Ugotowany
      makaron, podsmażoną zawartość patelni, różyczki kalafiora i puszkę kukurydzy
      przerzuciłam do dużego garnka. Potrawę przyprawiłam, dałam sporo bazylii (może
      być suszona), posiekanego czosnku. Danko pyszne, sycące, kolorowe. Mojej
      rodzince (mężczyznom - mięsożercom) ta potrawa bardzo smakowała. Zrobiłam tyle,
      że zostało na dziś. Można oczywiście dodać do makaronu co się tylko chce, ale
      ja miałam akurat w domu te składniki, a do sklepu nie chiało mi się
      wychodzić. :)
    • marysiowamama a ja dzisiaj... 06.10.06, 12:28
      Makaron pene, do tego podsmazona, pokrojona w kostke cukinia, wymieszana z
      makaronem i do tego feta w kosteczke + oliwa i przyprawy(to przyznaje debiut,
      ale zapowiada sie szybko i smacznie)
      Zupka (dla mojej 2latki)to zawsze to co znajde w lodówce i nie tylko, starte na
      tarce, do tego zawsze odrobina kaszy (dla zdrowia)
    • Gość: Sofi Re: zupa paprykowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:35

składniki:
      8 dużych ziemniaków
      2 marchewki
      pietruszka
      1 słoiczek przecieru pomidorowego
      majeranek, pieprz, vegety do smaku
      4 duże papryki (czerwona i pomarańczowa)
      2 kostki rosołowe (nie koniecznie)
      2 kiełbasy śląskie
      1 mały kubeczek śmietany
      1 duża cebula
      1 por
      wykonanie:
      jarzyny obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na
      tarce o grubych oczkach, pora pokroić, wrzucić do rosołu z kostek i gotować,
      podsypać majerankiem, dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki (mozna ją najpierw
      przesmażyć ale ja tego nie robię), w międzyczasie paprykę pokroić w paski i
      usmażyć na oliwie, dodać do zupy pod koniec gotowania razem z przecierem i
      śmietaną, cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie i dodając 2 łyżki mąki
      zrobić zasmażkę, zagęścić zupę, przyprawić i gotowe, zupka powinna być dość
      gęsta,
      smacznego
      • Gość: zadumana Re: zupa paprykowa IP: 83.238.166.* 06.10.06, 13:19
        Do zupy paprykowej można dojść najprościej robiąc leczo (papryka, pomidory-
        przecier, cebula) z dużą ilością papryki. Wszystko zeszklone na patelni. A
        potem dodać to do normalnegop wywaru jarzynowego lub mięsnego. Zagotować.
        Ja na koniec wszystko rozbijam blenderem, ale można część zostawić, żeby było
        dobitnie jasne, ze to nie z torebki. Dodaję makaron jak do pomidorowej.
        Jeśli pójść na wersję pikantniejszą to można zrobić jakieś kluseczki, bliżej
        Węgier:)
        • marysiowamama mniam 06.10.06, 14:49
          No to chyba wiem co bedzie w najblizszym czasie na obiad.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka