Dodaj do ulubionych

formy silikonowe do pieczenia

08.10.06, 12:00
czy używacie do pieczenia ciast? jakie doświadczenia?
w moim mieście w Rossmanie dostępne są te formy w cenie ok 11 zł, średnica ok
25 cm, rozważam nabycie takowej
Obserwuj wątek
    • podyanty Re: formy silikonowe do pieczenia 08.10.06, 13:37
      Moj malz sprezentowal mi dwie : na 12 muffins oraz do tarty. Uzylam raz tej do muffins i... nigdy wiecej.
      Obrzydliwe w dotyku, muffiny nie chcialy z dziur wylazic. Wiec tej do tarty juz nawet nie probowalam
      uzywac. Poza tym moje biale ceramiczne tartowe sa zdecydownie badziej eleganckie. A muffins pieke jak
      dawniej, w mojej starej metalowej formie ( dziury moszcze papierowymi foremkami) i jest dobrze!
    • illiterate Re: formy silikonowe do pieczenia 08.10.06, 19:39
      To zalezy od tego, co, kiedy i jak pieczesz. Do niektorych wypiekow (np z
      ciasta kruchego) niezastapione sa sztywne formy blaszane (sprobuj wylozyc
      elastyczna forme kruchym ciastem ;) Latwiej gotowe ciasto przewiesc w sztywnej
      formie, a surowe latwiej wsadzic do pieca wlasnie w metalu.

Wypieki typu ciasta ucierane lepiej (rowniej) rosna w formach silikonowych. Ich
      boki po prostu nie rozgrzewaja sie tak bardzo, jak metalowych, wiec ciasto
      wyrasta bardziej rownomiernie. Ciasta i ciasteczka szybciej studza sie tez w
      silikonowych, wiec predzej sa gotowe - aczkolwiek lepiej z formy wyjmowac juz
      zupelnie wystudzone ciasta (bo nawet lekko cieple moga przywierac), wiec
      istnieje niebezpieczenstwo, ze sie 'zapoca'. Z drugiej strony - silikony sa
      latwiejsze do przechowywania (mozna zwinac w trabke i po roku wyciagnac, nie
      maja prawa sie odksztalcic) i do mycia (nie oblaza przypalenizna jak pare lat
      uzywane formy metalowe). Ciasto w nich przechowywane - nawet sernik na zimno -
      nie przejdzie paskudnym smakiem metalu, co sie zdarza wilgotnym wypiekom
      przechowywanym w blasze. No i - silikonowe maja bardziej odjechane ksztalty niz
      blaszane. Wbrew temu, co sie moze wydawac, formy silikonowe sa tez raczej
      trwalsze (np taki Genes, polski producent, daje na swoje 30 lat gwarancji), a
      metal moze i zardzewiec, i spalic sie, a tortownice zaczac przeciekac.

Na Twoim miejscu kupilabym jedna i zobaczyla, czy Ci 'lezy'. Ja uzywam i
      takich, i takich - w zaleznosci od rodzaju ciasta i okazji.
      • Gość: iga Re: formy silikonowe do pieczenia IP: *.radom.pl 08.10.06, 19:55
        Czy ktoś piekł chleb w takiej foremce silikonowej? Jeśli tak, to czy smarować
        ją tłuszczem ?
        • illiterate Re: formy silikonowe do pieczenia 08.10.06, 20:46
          Nie pieklam, ale mysle ze nie ma potrzeby. Nic mi nigdy nie przywarlo do
          silikonu - tylko na poczatku, kiedy wyjmowalam cieple. Problem polega na tym,
          ze dlatego, ze lepiej wyjmowac wystygniete ciasto, chleb moze sie 'zaparzyc' w
          formie. Moze sprobuj na odrobinie ciasta, czy da sie wyjac cieple?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka