anula_a 08.10.06, 12:00 czy używacie do pieczenia ciast? jakie doświadczenia? w moim mieście w Rossmanie dostępne są te formy w cenie ok 11 zł, średnica ok 25 cm, rozważam nabycie takowej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podyanty Re: formy silikonowe do pieczenia 08.10.06, 13:37 Moj malz sprezentowal mi dwie : na 12 muffins oraz do tarty. Uzylam raz tej do muffins i... nigdy wiecej. Obrzydliwe w dotyku, muffiny nie chcialy z dziur wylazic. Wiec tej do tarty juz nawet nie probowalam uzywac. Poza tym moje biale ceramiczne tartowe sa zdecydownie badziej eleganckie. A muffins pieke jak dawniej, w mojej starej metalowej formie ( dziury moszcze papierowymi foremkami) i jest dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: formy silikonowe do pieczenia 08.10.06, 19:39 To zalezy od tego, co, kiedy i jak pieczesz. Do niektorych wypiekow (np z ciasta kruchego) niezastapione sa sztywne formy blaszane (sprobuj wylozyc elastyczna forme kruchym ciastem ;) Latwiej gotowe ciasto przewiesc w sztywnej formie, a surowe latwiej wsadzic do pieca wlasnie w metalu. Wypieki typu ciasta ucierane lepiej (rowniej) rosna w formach silikonowych. Ich boki po prostu nie rozgrzewaja sie tak bardzo, jak metalowych, wiec ciasto wyrasta bardziej rownomiernie. Ciasta i ciasteczka szybciej studza sie tez w silikonowych, wiec predzej sa gotowe - aczkolwiek lepiej z formy wyjmowac juz zupelnie wystudzone ciasta (bo nawet lekko cieple moga przywierac), wiec istnieje niebezpieczenstwo, ze sie 'zapoca'. Z drugiej strony - silikony sa latwiejsze do przechowywania (mozna zwinac w trabke i po roku wyciagnac, nie maja prawa sie odksztalcic) i do mycia (nie oblaza przypalenizna jak pare lat uzywane formy metalowe). Ciasto w nich przechowywane - nawet sernik na zimno - nie przejdzie paskudnym smakiem metalu, co sie zdarza wilgotnym wypiekom przechowywanym w blasze. No i - silikonowe maja bardziej odjechane ksztalty niz blaszane. Wbrew temu, co sie moze wydawac, formy silikonowe sa tez raczej trwalsze (np taki Genes, polski producent, daje na swoje 30 lat gwarancji), a metal moze i zardzewiec, i spalic sie, a tortownice zaczac przeciekac. Na Twoim miejscu kupilabym jedna i zobaczyla, czy Ci 'lezy'. Ja uzywam i takich, i takich - w zaleznosci od rodzaju ciasta i okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: formy silikonowe do pieczenia IP: *.radom.pl 08.10.06, 19:55 Czy ktoś piekł chleb w takiej foremce silikonowej? Jeśli tak, to czy smarować ją tłuszczem ? Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: formy silikonowe do pieczenia 08.10.06, 20:46 Nie pieklam, ale mysle ze nie ma potrzeby. Nic mi nigdy nie przywarlo do silikonu - tylko na poczatku, kiedy wyjmowalam cieple. Problem polega na tym, ze dlatego, ze lepiej wyjmowac wystygniete ciasto, chleb moze sie 'zaparzyc' w formie. Moze sprobuj na odrobinie ciasta, czy da sie wyjac cieple? Odpowiedz Link Zgłoś