Dodaj do ulubionych

tort orzechowy

IP: *.dip.t-dialin.net 26.03.03, 22:51
Kochani. mam malutki problem . Chcialam zrobic na uroczystosc rodzinna tort
orzechowy. Niestety w czasie przeprowadzki zgubilam przepis. Czy ktos moglby
mi pomoc. z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Annette Re: tort orzechowy IP: *.at.ibm.com 27.03.03, 09:36
      Slużę uprzejmie:
      Tort orzechowo-kawowy (dla cierpliwych i dokładnych)
      Uwaga! Jest to tort tylko dla naprawdę wytrwałych.
      Jakiekolwiek odstępstwo od przepisu gwarantuje totalną klapę.
      Smacznego
      Marta

      TORT ORZECHOWO-KAWOWY
      CIASTO:
      10 jaj
      30 dkg mielonych orzechów włoskich
      1/2 szkl. drobno mielonej bułki tartej
      1/2 cytryny (nie kwasku cyt.!)
      25 dkg cukru pudru
      2 płaskie łyżeczki proszku do piecz.

      KREM:
      2 kremówki
      1 cukier waniliowy
      2 łyzki cukru
      2 łyżki kawy rozpuszcz. Nescafe
      1 łyżka żelatyny

      MASA NA WIERZCH:
      1 kremówka
      1 biała czekolada (dobra gatunkowo)
      trochę kawy

      * CIASTO
      * Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę w makutrze wstawionej do gorącej wody.
      Dodać sok z cytryny, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Lekko
      wymieszać.
      * Z białek ubić pianę na bardzo sztywno, podzielić ją na 3 części.
      * Po kolei dodawać je do ciasta, bardzo delikatnie mieszając.
      * Wlać do blachy, wysmarowanej i oprószonej mąką tylko na dnie.
      * Piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez 45-60 minut.
      * Gdy środek zesztywnieje, wyjąć i przykryć czystą bawełnianą ściereczką.
      * Po ostygnięciu rozciąć na pół (w poziomie ;-))

      * KREM
      * Śmietany ubić, dodać oba rodzaje cukru.
      * Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody (kubek też wstawić do gorącej wody).
      * Dodać kawę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody.
      * Wymieszać delikatnie ze śmietaną, przełożyc masą ciasto.

      * MASA NA WIERZCH
      * Śmietanę podgrzewać na bardzo małym gazie, nie może się zagotować.
      * Dodawać po kawałeczku czekolady, cały czas mieszając.
      * Dodawać kawy na oko, dla koloru i smaku.
      * Po około godzinie zdjąć z gazu, masa powinna być gęsta.
      * Wylać ją na ciasto, udekorować, wstawić do lodówki.
    • Gość: Annette Re: tort orzechowy IP: *.at.ibm.com 27.03.03, 09:36
      I jeszcze jeden:
      Tort orzechowy
      1. 8 białek ubić do sztywności
      2. po ubiciu po trochę dodawać szklankę i 1/4 cukru, ciągle ubijając
      3. równocześnie dodawać po jednym 8 żółtek
      4. do tej masy dodać 20 dkg zmielonych orzechów, 3 do 4 łyżek bułki tartej, 1/2
      łyżeczki proszku do pieczenia i już nie ubijać tylko łyżką delikatnie wymieszać
      5. wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i piec w
      piekarniku
      6. patyczek wkłuty w ciasto może być wilgotny, ale nie lepiący się
      7. po upieczeniu przekroić i przełożyć kremem - najlepiej kawowym, ew.
      czekoladowym

      KREM:
      całe 4 jajka ubite na parze z 1 szklanką cukru wkręcać powoli do 25 dkg
      miękkiego i ukręconego masła, następnie dodać mocną esencję kawy
    • Gość: Annette Re: tort orzechowy IP: *.at.ibm.com 27.03.03, 09:37
      I jeszcze:

      ciasto:
      25 dag łuskanych orzechów włoskich lub migdałów
      5 dag (3 łyżki) cukru,
      4 białka,
      tłuszcz i tarta bułka do formy

      masa:
      25 dag masła,
      20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
      1 1/2 łyżki stołowej kawy neski lub inki,
      4 żółtka,
      12 łyżeczki cukru waniliowego

      do dekoracji:
      połówki orzechów włoskich lub tarta czekolada

      Tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać
      tartą bułką. Orzechy zemleć w maszynce i przetrzeć przez sito. Ubić sztywną
      pianę z białek, dodać cukier i ubijać dalej. Pianę delikatnie połączyć z
      orzechami. Ciasto podzielić na dwie równe części. Upiec oddzielnie dwa krążki w
      umiarkowanie gorącym piekarniku. Przygotować masę: utrzeć masło z przesianym
      cukrem pudrem, cukrem waniliowym i kawą. Na koniec dodać żółtka (po jednym).
      Masę dokładnie wymieszać. Przełożyć nią krążki ciasta. Warstwę masy ułożyć na
      wierzchu. Tort udekorować orzechami lub posypać tartą czekoladą.
    • Gość: Annette Re: tort orzechowy IP: *.at.ibm.com 27.03.03, 09:38
      I jeszcze taki znalazłam:

      Tort orzechowy z masa kawowa
      12-16 porcji. Czas przygotow. 2,5 godz.
      250 g zmielonych orzechow wloskich,
      200 g cukru pudru,
      8 jaj,
      1 cytryna,
      3 lyzki tartej bulki.
      Masa kawowa:
      6 lyzek mocnej swiezo parzonej kawy lub 2 lyzki kawy rozpuszczalnej,
      300 g masla,
      200 g cukru pudru,
      1 kieliszek likieru kawowego lub rumu (50 ml).
      Inne:
      maslo i tarta bulka do tortownicy,
      polowki orzechow wloskich do przybrania.

      1. Zoltka utrzec z cukrem na pulchna mase. Dodac sok z cytryny. Z bialek ubic
      sztywna piane.
      2. Wymieszac orzechy, tarta bulke, zoltka. i polaczyc z ubita piana. Przelozyc
      do tortownicy posmarowanej maslem i posypanej tarta bulka.
      3. Piec 40-50 min w temp. 180żC. Wyjac, ostudzic w formie.
      4. Przygotowac mase kawowa: maslo utrzec z cukrem, dodac kawe, rum, dobrze
      wymieszac.
      5. Zimny tort przekroic poziomo na pol i przelozyc polowa masy. Druga polowa
      masy posmarowac boki i wierzch tortu, a reszte przelozyc do rekawa
      cukierniczego, wycisnac dekoracje i przybrac orzechami.
    • Gość: Annette Re: tort orzechowy IP: *.at.ibm.com 27.03.03, 09:40
      A na koniec mój ulubiony, tylko ja nie daję borówek (podaję jak jest w
      oryginale):
      skladniki A: 100g masla, 100g cukru, 3 jajka, 60g kakao, 175g zmielonych
      orzechow laskowych lub wloskich lub migdalow;
      skladniki B: 1 lyzeczka cukru pudru, smietanka (min 2 kubeczki), sloik borowek
      lub zurawin;
      wymieszac skladniki A, i piec w 190 C, przez 30-45 min. na przestudzone ciasto
      wylozyc borowki. smietane ubic z cukrem pudrem, jesli ma postac dluzej
      proponuje dodac usztywniacz, rozlozyc na borowkach.
      • u_ Re: tort orzechowy 27.03.03, 11:57
        ciesze sie ze ci smakowal ;) to rowniez moj ulubiony, choc w sobote mam
        zamiar zrobic marcepanowy, i zobaczyny czy sie to nie zmieni ;)))

        a zurawiny, czy borowki sa po to by przelamac slodkosc ciasta i bitej
        smietany. wg mnie sa niezbedne.
        • Gość: Annette Re: tort orzechowy IP: *.at.ibm.com 27.03.03, 13:24
          Smakował to za mało powiedziane - jest BOSKI! :-)
          Pozdrawiam wiosennie!
          P.S. Co do wiosny i tortu marcepnowego - widziałam kiedyś niesamowite
          przybranie tortu zrobione z marcepanu właśnie - otóż były to ulepione z
          marcepanu, pokolorowane barwnikiem spożywczym zajączki, trzymające w łapkach
          marcepanowe, jaskrawo-pomaranczowe marchewki z jakrawo-zieloną, marcepanową
          natką. Siedziały sobie na łączce z zielonej galaretki i wyglądały prześlicznie!
          (to był któryś ze starych numerów Mojego Gotowania)
    • Gość: lilka Re: tort orzechowy IP: 194.181.155.* 28.03.03, 14:29
      Witam!
      W portalu Republika jest bardzo sympatyczna stronka Joanny Duszczyńskiej
      jduszczynska.republika.pl
      Jej adres polecają także inne serwisy np. Serwis kulinarny Dany "Dania i Danka"
      oraz "Mniammniam". I właśnie z niej skopiowałam przepis na ten tort, który
      chyba jest specjalnością Autorki.

      TORT ORZECHOWY (są też przepisy na tort makowy i migdałowy)
      Składniki: (na małą tortownicę średnicy 23 cm)
      CIASTO ORZECHOWE:
      250 g zmielonych włoskich orzechów,
      szklanka bułki tartej,
      7 jajek,
      3/4 szklanki cukru,
      łyżeczka proszku do pieczenia,
      tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy

      MASA KAWOWA:
      3 jajka,
      szklanka cukru,
      cukier waniliowy,
      4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
      Masmix 225g.

      PONCZ:
      szklanka mocnej, wystudzonej herbaty,
      1/2 fiolki esencji rumowej,
      25-50g spirytusu (trzeba przemyśleć, czy tort będą jadły dzieci)

      PRZEPIS:
      CIASTO ORZECHOWE:
      Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Wsypać orzechy, bułkę
      tartą, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy
      wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około pół godziny w
      piekarniku o temperaturze 1800C.

      MASA KAWOWA:
      Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i kawą ubijać mikserem na parze przez około
      10 minut aż do uzyskania gęstej masy, następnie ubijać ręczną trzepaczką, aż do
      wystygnięcia. Masmix rozetrzeć na gładką masę. Ubite jaja dodawać porcjami
      delikatnie mieszając.

      TORT:
      Wystudzone ciasto pokroić na trzy plastry. Pierwszy położyć na paterę, zwilżyć
      ponczem, posmarować masą. Tak samo z drugim i trzecim krążkiem. Resztę masy
      użyć do dekoracji...

      .............................................................................

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka