Dodaj do ulubionych

co zrobić z cukinii?

26.10.06, 12:59
posiadam cukinie w liczbie sztuk 2, okazałe i tu sie problem zaczyna, a
mianowicie co zrobić z nimi?

swoje umiejętności kulinarne oceniam na średnio poniżej przeciętnej,
aczkolwiek czasem coś mi wychodzi :)

Obserwuj wątek
    • hania55 Re: co zrobić z cukinii? 26.10.06, 13:03
      tinyurl.com/vev4g
      • e_katt Re: co zrobić z cukinii? 26.10.06, 13:43
        I jeszcze:
        tinyurl.com/uwtlg
        tinyurl.com/y2l2pd
    • muscovado Re: co zrobić z cukinii? 26.10.06, 13:07
      jeśli okazałe, to doskonale się sprawdzą jako główny składnik racuszków.

jesli skórka jest już zdrewniała, twarda, to nalezy cukinię obrać, wyjąć
      nasina, a resztę zetrzeć na tarce. ja preferuję wiórki, ale można też na taką
      pulpę jak ziemniaki na placki.
      Skropić to cytryną, dodać jajko, ze 3-4 łyżki mąki, sól, wymieszac i smazyc
      małe placuszki.

Wariacje: można utartą cukinię wymiaszać z utartymi ziemniakami czy cebulą w
      dowolnych proporcjach. Można dać więcej mąki. Można doprawić czosnkiem,
      ziołami, pieprzem... co tam podpowie fantazja.

Najlepiej smakuja takie placuszki z jakimś sosem jogurtowym
      Polecam
      :)
    • Gość: titta Re: co zrobić z cukinii? IP: *.botany.gu.se 26.10.06, 16:45
      Najprostrza wersja usmarzyc badz zgrilowac: pokroic na podluzne plastry i
      usmarzyc na odrobinie oliwiy (najlepiej z oliwek lup pestek winogron jak ktos
      tego pierwszego nie lubi) ewentualnie na kawalku folli, skropione oliwa wlozyc
      do piekarnika. Skonsumowac jako dodatek do ziemniakow, ryzu itp.
      (osobiscie lubie tak bardzo, ze raczej nie maja szans na bycie "dodatkiem" ;)
      • Gość: WAZON Re: co zrobić z cukinii? IP: 195.157.239.* 26.10.06, 17:09
        Placki sa git ale ja wole takie:
        usmaz wedzony boczek (albo dobra kielbase) z cebula i duza iloscia pieczarek,
        jak sie ladnie calosc przysmazy wrzuc pokrojona w kostke cukinie bez skory,
        papryke w paski, czosnek jak lubisz i puszke pomidorow, ze 2 liscie laurowe,
        pare ziarenek ziela angielskiego, moze troche kostki rosolowej zamiast soli,
        pieprz albo chilli i udus az cukinia bedzie miekka. To cos pomiedzy leczem a
        bigosem. Nie zajmie duzo wiecej czasu niz placki i nie ma bolu ze smazeniem.
        Pyszne z chlebem, z ryzem tez daje rade. Proporcje komponentow wg uznania. Pa.
        • wj_2000 Re: co zrobić z cukinii? 27.10.06, 01:59
          Gość portalu: WAZON napisał(a):
          > To cos pomiedzy leczem a
          > bigosem.

To po prostu ratatouille
    • Gość: tyski Re: co zrobić z cukinii? IP: *.crowley.pl 26.10.06, 17:05
      zupę, żona zrobiła mi zupę, naprawdę dobra
    • Gość: wm Re: co zrobić z cukinii? IP: 88.156.77.* 26.10.06, 17:17
      Jeśli cukinia nie jest zbyt duża pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, podać z sosem pomidorowym... można też pokroić na krążki, usmażyć na tłuszczu (może być nawet olej), odsączyć, polać sosem winegret.

Ale Twoja jest duża, więc:

- obrać, pokroić na 0,5 cm krążki, posolić, jak puści sok panierować w jajku i bułce i usmażyć,

- 2-3 spore cebule pokroić na półkrążki, zeszklić na tłuszczu, do tego dodać 2-3 papryki pokrojone w grubą kostkę, mogą być różnokolorowe, do tego dodać po chwili cukinię pokrojoną w kostkę (dużą cukinię trzeba obrać i wyciąć nasiona) i jak wszystko puści sok dodać obrane ze skórek pokrojone pomidory, albo w wersji łatwiejszej ale mniej smacznej przecier lub koncentrat pomidorowy, do tego sól, pieprz (sporo!), może być też słodka papryka w proszku
    • Gość: Sygnal Re: co zrobić z cukinii? IP: *.onlink.net 26.10.06, 17:48
      cukinie kroje w grobe plastry ,wrzucam do miski i sole , jak pusci sok to go
      odlewam . Cukinie panieruje w jajku i w mace i smaze na wolnym ogniu na zloto.
      Pozniej robie sos grecki do ktorego na sam koniec dodaje lyzke lub dwie
      musztardy i cukinie zalewam goracym sosem. Pychota.
    • Gość: garsiniera Re: co zrobić z cukinii? IP: *.krakow.pl 26.10.06, 17:53
      znam super potrawe z pracy w londynie w wloskiej retauracji

rozpuszczasz maslo na patelni dajesz tam chili i czosnek z jeden zabek
      rozdrobnione to oczywiscie i czekasz az sie to dobrze tam wymiesza zrobi sie
      taki sosik dobry na tym smazysz cukinie i na koniec dodajesz makaron i na to
      ser zolty starty
      jak wyjdzie to jest pyszne
      • Gość: ajaknie Re: co zrobić z cukinii? IP: *.w86-219.abo.wanadoo.fr 26.10.06, 19:51
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: garsiniera napisał(a):

> znam super potrawe z pracy w londynie w wloskiej retauracji
        >
        > rozpuszczasz maslo na patelni dajesz tam chili i czosnek z jeden zabek
        > rozdrobnione to oczywiscie i czekasz az sie to dobrze tam wymiesza zrobi sie
        > taki sosik dobry na tym smazysz cukinie i na koniec dodajesz makaron i na to
        > ser zolty starty
        > jak wyjdzie to jest pyszne

a jak nie????? ;-))

• martvica Re: co zrobić z cukinii? 26.10.06, 20:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=46887579&a=46887579
      Fantastyczna sprawa :)
    • Gość: cell Re: co zrobić z cukinii? IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.06, 21:15
      1. faszerowana. Obierz, wydrąż środek, środek ugotuj w minimalnej ilości wody,
      dodaj duszonych na oliwie pomidorów, przetrzyj przez sito i dopraw. To będzie sos.
      Zrób farsz, jaki lubisz. Ja lubię ryż z kaszą, mięsem mielonym, zielonym
      groszkiem , cebulką, czosnkiem. Potem nafaszeruj cukinie i uduś na malutkim
      płomyczku. Ja do duszenia dodaję sosu sojowego. Jak już cukinia będzie miękka,
      podaj, polaną sosem.
      Pracochłonne ale pycha.
      2. bigos. Robisz tak jak bigos, z tym że zamiast kapusty dajesz lekko podduszoną
      na oliwce cukinię.
      3. "leczo". Takie modyfikowane leczo. Osobno przygotuj uduszone do miękkości
      mięsko (ja mieszam wołowinę z cielęciną i wieprzowiną, ewentualnie dodaję
      kawałki ciemnego mięsa indyka), osobno uduś (ja tobię porcjami) pokrojone:
      cebulę, paprykę (różne i dużo) i cukinię. Zmieszaj wszystko, przypraw. Pracochłonne.
      4. w cieście piwnym. Kroisz na cienkie (2-3 mm) plasterki. Jeśli nasiona są duże
      i twardsze, środek trzeba wybrać i usunąć. Następnie robisz ciasto jak na
      naleśniki, ale gęstsze, no i mleko i wodę zastępujesz piwem. Warto dodać gałki
      muszkatołowej. Jeśli smażysz na sucho na teflonie, kapnij też odrobinę oliwy. W
      takim cieście maczasz plasterki cukini i smażysz na patelni. To jest szybkie i
      łatwe, ale najlepiej jeść niemal wprost z patelni.
      5. sałatka. Najprostsze. Kroisz w kostkę, smażysz szybko małymi porcjami na
      bardzo gorącym oleju (dobrze jest wtedy, jeśli nie puści soku do oleju, tylko po
      prostu szybko się zrumieni). I to jest "podstawa". Warianty: (a) dodajesz
      smażoną cebulkę (b) dodajesz smażoną cebulkę z duszonymi na tej cebulce
      pomidorami, możesz dorzucić jajeczko albo dwa :-) (c) dodajesz podsmażoną
      paprykę (ja używam kremowej) (d) dodajesz podsmażone pieczarki.
      6. placki ziemniaczane. Na 1 kg ziemniaków ok 0,3 kg cukini - to jest dobra
      proporcja. Nie lubię trzeć ziemniaków, więc zdarzalo mi się, ze używałam placków
      ziemniaczanych z paczuszki. Aha, cukinia musi być potarta w wiórki.
      7. najprościej - ale w Twoim przypadku nie wchodzi w grę. Absolutnie świeża,
      młoda cukinia (do kilku godzin po zerwaniu, do 20 cm długości) jest cudownie
      pyszna na surowo. A ponieważ smak ma neutralny, można dodać majonezu,
      zgniecionego czosnku, zagryźć grillowaną kiełbaską...

smacznego!
      • mrgodot Re: co zrobić z cukinii? 26.10.06, 21:26
        Ja faszeruję: w wersjie niewegetariańskiej daję ryż ugotowany al dente pół na
        pół z mięsem, do tego jedno surowe jajko (mięso surowe), łyżka sosu
        pomidorowego, przyprawy, ew. mogą być jakieś warzywa. Cukinię kroję na pół w
        poprzek i wydrążam środek łyżeczką do wycinania kulek z owoców (można zwykłą).
        Nadziewam farszem, podlewam sosem pomidorowym i zapiekam. możesz dodać ownież
        żólty ser.
        W wersji wspomnieniowej - fired baby marrows - wspomnienia z Grecji. Cienkie
        plasterki cukini obtacza się w mące i wrzuca, jak frytki , na glęboki olej. Po
        odsączeniu podaje się z tzatziki. Sama tego nie robię ale np. na Krecie smakuje
        bosko. To jako przystawka oczywiście.
    • Gość: Longslaw Re: co zrobić z cukinii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 21:46
      Po prostu pokroić w plasterki, na bułkę lub kromkę chleba. Następnie położyć plasterek sera,pomidora i na to wszystko łyżkę majonezu.
      ps. wrogom tłuszczu nadmieniam, że jest to przepis dla jeżdżących około 50 km. dziennie na rowerku, czyli dla mnie.
      • Gość: hehe Re: co zrobić z cukinii? IP: *.airnet.opole.pl 26.10.06, 22:51
        Dorzucic kilo papryki, pomidorki i masz leczo:) Mniam:P
    • Gość: aga Re: co zrobić z cukinii? IP: *.ptvk.pl 26.10.06, 23:10
      Zupa: ugotować pokrojoną cukinię na kostce bulionowej, zmiksować lub przetrzeć.
      Dodać serek topiony (najlepiej taki z szynką) bo inaczej jest trochę bez smaku.
    • Gość: Late Re: co zrobić z cukinii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 09:43
      Z cukinii można zrobić cokolwiek. Wyrób końcowy będzie miał smak wszystkiego, czego dodałaś do cukinii, tylko nie smak cukinii. Cukinia to wypełniacz bez smaku, używa się jej wyłącznie po to, aby za małe pieniądze uzyskać potrawę o dużej objętości. Im większa kutwa organizuje imprezę, tym więcej jest cukinii w imprezowym żarciu.
      Zamiast cukinii może być kabaczek, efekt jest ten sam.
    • Gość: Ola Re: co zrobić z cukinii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 13:51
      pokroic na plasterki, posolic, dodac pieprzu, osuszyc, na to polozyc bryndze, w
      folii i do piwkarnika az do zmiekniecia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka