Dodaj do ulubionych

Smażona rybka bez panierki?

IP: *.ghnet.pl 28.10.06, 16:08
Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć jak usmażyć rybę bez panierki,
żeby nie była rozwalającą się paćką? Dziś zrobiłam Grenadiera, chciałam go
szybko usmażyć i polać sosem i znowu wyszła mi .... masa rybna.
Nie wiem co jest nie tak - rozmrażam filety, posypuję przyprawą i obtaczam w
mące, kładę na rozgrzany olej i po ok. 20 min. mam paćkę. Jak mam ją dobrze
usmażyć? Może robię to za dłygo, ale te płaty miały więcej niż 1 cm grubości,
nie chciałam żeby był surowe. Help!
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Smażona rybka bez panierki? 28.10.06, 16:11
      Grenadier wybitnie chłonie wodę. Po rozmrożeniu trzeba go delikatnie dodatkowo
      odcisnąć. Smażysz na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu ale nie dłużej niż po 5-7
      minut z każdej ze stron. Tłuszcz musi być naprawdę mocno rozgrzany na granicy
      dymienia prawie.
      • Gość: jacek2 Re: Smażona rybka bez panierki? IP: *.w83-112.abo.wanadoo.fr 28.10.06, 16:53
        Niestety wiekszosc mrozonych ryb jest pompowana woda by zwiekszyc wage ....
        • Gość: Emi Re: Smażona rybka bez panierki? IP: 193.24.196.* 28.10.06, 17:18
          Zawsze smażę filety i kostki rybne nie rozmrażając ich wcale, lekko opłukuję
          pod bieżącą wodą, obsypuję przyprawami i od razu na gorący olej.
          Nie rozwalają się, czas smażenia taki sam jak świeżej ryby.
          • Gość: norsk_skogskatt Re: Smażona rybka bez panierki? IP: *.w86-200.abo.wanadoo.fr 28.10.06, 23:26
            Zgadza się, Też tak robię, zwłaszcza z rybami delikatnymi, które
            mają tendencję do rozpadania się. Nawet jak kupuję świeże, to zamrażam
            przed użyciem.
        • winoman Re: Smażona rybka bez panierki? 28.10.06, 17:39
          > Niestety wiekszosc mrozonych ryb jest pompowana woda by zwiekszyc wage ....

Nie pompowana, a pokrywana warstwą lodu, tzw. glazurą. Nie w celu zwiększenia
          wagi, a po to, by zabezpieczyć delikatne mięso przed utlenieniem. Zrób kiedyś
          eksperyment i zamroź dwa kawałki świeżej ryby. Jeden z nich, gdy już będzie
          głęboko zamrożony, zanurz na chwilę w zimnej wodzie, a gdy warstewka wody
          zamarznie, znów zanurz i tak kilka razy (można też pryskać spryskiwaczem).
          Rozmroź oba kawałki po miesiącu i powąchaj je.

Pozdrawiam!
          • foxie777 Re: Smażona rybka bez panierki? 28.10.06, 21:43

Polecam lososia, lub tunczyka. Swietnie sie je smazy
            bez panierki. Ja po prostu je marynuje w roznych sosach., potem
            na patelnie i pycha.

pozdr
          • muscovado Re: Smażona rybka bez panierki? 29.10.06, 13:51
            i to dlatego kerguleny, które kiedyś kupiłam mrożone, miały ukryte w brzuszkach
            pokaźne ilości lodu?
            :)
            • Gość: kiwi Re: Smażona rybka bez panierki? IP: *.chello.pl 30.10.06, 07:57
              Tak, pewnie do glazurowania wodą je zanurzano. Ja nigdy nie rozmrażam przed
              smażeniem tak do końca. Zamrożoną kropię cytryną, daję przyprawy i sól a po 10-
              15 minutach smażę. Mało która się rozpada - głównie wtedy, gdy za niska
              temperatura i za długi czas smażenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka