Dodaj do ulubionych

Pigwowiec - pytanie

IP: 195.164.127.* 30.10.06, 12:34
Przymierzam się do zrobienia po raz pierwszy nalewki z owoców pigwowca.
Znalazłam jakis przepis na forum - ale nie mogę się doczytać, czy powinnam te
owocki obierać, czy jedynie usunąć pestki i rozdrobnić? Byłabym wdzięczna za
podpowiedź.
Dzięki i pozdrawiam!:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: vectra Re: Pigwowiec - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 14:17
      Pozbądź się tylko pestek - samo to bedzie już dość męczące i uciążliwe - pigwy
      się nie obiera. :)
    • qubraq Re: Pigwowiec - pytanie 30.10.06, 21:22
      Powiem jak ja robię: zbieralem pigwowca jeszcze na poczatku października potem
      dałem owocom jeszcze troche dojrzec na słonecznym południowym parapecie i po 2
      tygodniach "dopalania" sie owocow wypłukałem z kurzu, pokroilem cześc owoców w
      cienkie plasterki poprzeczne i podlużne (różne wzory powstają) i razem z
      pesteczkami wsypałem do dzbana i zalałem okowitą 70%ową i z powrotem na
      poludniowe parapety na słońce i dopiero teraz zabrałem je do domu, choc - jesli
      jest takie zabojcze słońce jak dziś to znow je wynoszę na dwór. Będą staly
      nastepnej jesieni; pesteczki nadają nalewce charakterystyczny lekko cierpki
      posmak - jest z tym jak ze wszystkim - "co kto lubi" krąg moich znajomych lubi
      moje nalewki jak sądzęm.im. za ten pestkowy smaczek, robie w ten sposob
      wszystkie pestkowe nalewki, pilnując wiśnie czereśnie i śliwki zeby nie staly
      dlużej z pestkami w mocnym alkoholu niz 4-5 tygodni ze względu na zwiększające
      sie po tym czasie ekstrakcyjne wydzielanie cyjanidów ze skorupek pestek do
      roztworu;
      Jeśli obrałabys owocki ze skorki to mozesz wyrzucic juz całą resztę gdyz diabeł
      tkwi właśnie w skórce... :)))
      Andrzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka