Gość: gosc 132 IP: *.starnettelecom.pl 17.11.06, 12:12 widzialam dzis rano w Mini europa an pl. Wilsona (22 zl za male opakowanie) ale wydajemi sie ze to dosyc drogo? znacie gdzies taniej? A Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolka Re: panettone gdzie w W-wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 12:21 Mini Europa i Blikle mają księżycowe ceny.Może będzie w marketach? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: panettone gdzie w W-wie? 17.11.06, 12:22 ani panettone ani pandoro nie sa tanie. Wydaj emi się, że to "zwyczajowa" cena. Sprawdź jednak w Bomi czy Piotrze i pawle Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f samemu zrobic! Tu: 17.11.06, 12:23 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52270669.html :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: panettone gdzie w W-wie? 17.11.06, 12:23 www.samira.pl/podstrony/sklep.php?id=191 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone gdzie w W-wie? 17.11.06, 15:19 Trzeba zwracac uwage na skladniki / powinny byc swieze i naturalne /. Dobry panettone to zwykle ten pochodzenia rzemieslniczego, nie przemyslowego. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone z maszyny do chleba i na zakwasie 17.11.06, 15:22 Posiadaczom maszyny do chleba polecam te wersje: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52270669,52270669,0,2.html?v=2 W jednym z podanych linkow jest przepis na panettone na zakwasie. Odpowiedz Link Zgłoś
cafe.amb.llet Re: panettone z maszyny do chleba i na zakwasie 17.11.06, 20:32 Polecam panettony tej firmy www.consonni.pl/ciasta.html , bardzo smaczne i z naturalnych składników, w Warszawie można je kupić np. w herbaciarni w al. Niepodległości niedaleko ogródka Jordanowskiego, albo w sklepie ze zdrową żywnością w Landzie na Wałbrzyskiej. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc132 Re: panettone z maszyny do chleba i na zakwasie IP: *.starnettelecom.pl 01.12.06, 08:51 Kochani , piekarnia Putka ma Panetonne za 14,90 zl ( w sklepie swelect przy rondo BaBAKA) jeszcze ne jadla i niem wiem co to warte ale przynajmniej tansze. pozdr A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc132 Re: panettone z maszyny do chleba i na zakwasie IP: *.starnettelecom.pl 01.12.06, 08:53 a co to jest pandoro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: panettone z maszyny do chleba i na zakwasie IP: *.f5.ngi.it 15.12.06, 20:28 pandoro nie ma w srodku owocow kandyzowanych typu: rodzynki, skorka pomaranczowa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: panettone gdzie w W-wie? 01.12.06, 13:22 w Piotrze i PAwle jest kilka rodzajów - ceny nie sprawdzałam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: panettone gdzie w W-wie? 01.12.06, 13:25 images.google.it/images?hl=it&q=pandoro&btnG=Cerca+immagini Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: panettone gdzie w W-wie? 04.12.06, 12:16 no wiec zjadlam panettone w sobote ( nie sama) to od Putki jest rewelacyjne, ponoc kupili licencje.. A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc132 Re: panettone gdzie w W-wie? IP: *.starnettelecom.pl 15.12.06, 12:06 widzialam rowniez panettone z piekarni "Agata" za 8-11 zl w zxaleznosci od sklepu, jednliscie dobre? A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: panettone gdzie w W-wie? IP: *.f5.ngi.it 15.12.06, 20:23 Mieszkam we Wloszech i przysiegam ci, ze panettone to nic w porownaniu z polskim piernikiem czy makowcem. Daj sobie spokoj, i tak w supermarketach wcisna ci najwiekszy chlam za zbyt duze pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone gdzie w W-wie? 15.12.06, 20:31 To, co w nich najlepsze, to i tak tylko opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: panettone gdzie w W-wie? 15.12.06, 22:40 Gość portalu: maja napisał(a): > Mieszkam we Wloszech i przysiegam ci, ze panettone to nic w porownaniu z > polskim piernikiem czy makowcem. Daj sobie spokoj, i tak w supermarketach > wcisna ci najwiekszy chlam za zbyt duze pieniadze. raczej trudno porównywac panettone do piernika, nie sądzisz przeciez to dwie komletnie rózne rzeczy poza tym o gustach sie nie dyskutuje ja na przykąd bardzo lubię Pandoro, mimo tego, ze wiem, że to świństwo :D Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone gdzie w W-wie? 15.12.06, 23:38 Mam forme do pandoro: nie wykluczone, ze upieke. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: panettone gdzie w W-wie? 16.12.06, 06:34 Nie mam pojecia gdzie w W-wie ale wiem, ze u nas juz przeceniaja. A mowilam mojemu koledze mezowi, zeby sie nie spieszyl z kupowaniem! Ale on strasznie lakomy jest i liczyl na to, ze uda mu sie pozrec albo Panettone albo Pandoro albo jedno i drugie... Dla mnie Panettone to taka lepsza babka drozdzowa. Tu troche ciekawostek na ten temat: en.wikipedia.org/wiki/Panettone Z kolei Pandoro kojarzy mi sie zdecydowaniez francuska brioche i ponoc rzeczywiscie niektorzy od niej Pandoro wywodza. Ciekawe tez sa zwiazki cukiernikow z Werony (pionierow w produkcji Pandoro) z cukiernikami wiedenskimi. do ktorych regularnie jezdzili na szkolenia... en.wikipedia.org/wiki/Pandoro Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone we Wloszech 16.12.06, 08:41 W zeszlym roku na kilka dni przed Wigilia mozna bylo kupic panettone w ogromnej metalowej puszcze, ktora swietnie nadaje sie do przechowywania pierniczkow. Cena chyba 3-4 euro. Prakwtycznie cena puszki. W tym roku widzialam juz panettone u cukiernika w cenie tego przemyslowego. Namawiam do dokladnego czytania skladnikow. Masowa produkcja obniza niestety jakosc. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone produkcji domowej 16.12.06, 09:22 Tylko pozazdroscic... www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.php?/ubb/get_topic/f/5/t/010656.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podyanty Re: panettone produkcji domowej IP: *.dyn.iinet.net.au 16.12.06, 11:30 No, nie jest to proste! Nie wiedzialam, ze ciasto robi sie na raty, najpierw zaczyn, potem jeszcze raz dozdze. No i to wieszanie na patyku na koniec. Ale efekt imponujacy! Chapeau bas! To ja jednak kupie gotowe Panettone. Kolejne, bo maz jednak dobral sie do oryginalnego zakupu ... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone z maszyny do chleba 16.12.06, 11:49 To nie patyk, a druty dziewiarskie :) Istnieje tez wersja dla posiadaczy maszyny do chleba: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52270669,52296015,0,2.html?v=2 Jesli masz kupic, to / moim zdaniem / lepsze jest dobre polskie ciasto drozdzowe. Przynajmniej wiesz co jest w srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: panettone z maszyny do chleba 17.12.06, 01:32 linn_linn napisała: > To nie patyk, a druty dziewiarskie :) > Istnieje tez wersja dla posiadaczy maszyny do chleba: > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52270669,52296015,0,2.html?v=2 > Jesli masz kupic, to / moim zdaniem / lepsze jest dobre polskie ciasto > drozdzowe. Przynajmniej wiesz co jest w srodku. W tym co kupilam nie ma zbyt wielu numerow, choc oczywiscie musza cos wsadzic, zeby calosc dala sie przechowac przez kilka miesiecy. Z kupnem polskiego ciasta drozdzowego bedzie pewien klopot bo jakos kangury nie chca wziac sie do roboty. Moze z zemsty za nasze wczorajsze BBQ z kangurzych kielbasek??? Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone z maszyny do chleba 17.12.06, 07:51 A Ty klikasz z kraju kangurow... Ciasto drozdzowe mozna zrobic w domu. Polecam maszyne do chleba, ktora rozwiazuje ten problem raz na zawsze. Zrobi Ci ciasto, a Ty je upieczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podyanty Re: panettone z maszyny do chleba IP: *.dyn.iinet.net.au 17.12.06, 08:13 To nie jest dobry pomysl. Usiluje sie odchudzic;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone z maszyny do chleba 17.12.06, 08:15 Ty usilujesz, a ja sie odchudzilam: prawie 20 kg. Szczegolnie dobrze mi idzie odkad z pomoca maszyny :)) pieke focaccie. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: panettone z maszyny do chleba 17.12.06, 09:08 linn_linn napisała: > Ty usilujesz, a ja sie odchudzilam: prawie 20 kg. Szczegolnie dobrze mi idzie > odkad z pomoca maszyny :)) pieke focaccie. A jak sie ma maszynowe wypiekanie focacci do zrzucenia 20 kg? Mnie zadowolilaby polowa... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: focaccia 17.12.06, 10:04 Maszyna wyrabia ciasto, a focaccia piecze sie w piekarniku. A wiesz ze ma... Pieke focaccie wieczorem i zjadan jest wcalosci. Do nastepnego wieczoru nie ma w domu nawet malego kawalka pieczywa / na sniadanie i do obiadu nie jadamy /. Nawet w poczatkowym okresie, gdy mialam napady glodu, nie bylo pieczywa i ukrojenie sobie kromki chleba bylo fizycznie niemozliwe. Oczywiscie tylko to nie wystarczy, aby schudnac. Pomaga jenak na pewno. Przynajmniej w moim wypadku tak bylo i jest. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone wloskie supermarkety 23.12.06, 14:00 W tym roku po raz pierwszy panettone produkcji przemyslowej kosztuje mniej niz chleb: nawet 1,99 euro na kg. O skladnikach lepiej nie mowic... Odpowiedz Link Zgłoś
ereshkigal Re: panettone gdzie w W-wie? 23.12.06, 22:15 hmm,a co to takiego? bo jakos nijako mi sie nie kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podyanty Re: panettone gdzie w W-wie? IP: *.dyn.iinet.net.au 24.12.06, 06:32 Zajrzyj do mojego postu z 16.12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibi Panettone IP: *.wist.com.pl 11.12.13, 12:38 Witam ja mam do sprzedania prawdziwe włoskie panettone za jedyna 25zł za sztuke przy większej ilości oczywiście tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: panettone gdzie w W-wie? 11.12.13, 13:19 Na polskim bożonarodzeniowym stole panettone to mus obok śledzi, kapuchy z grochem i czerwonego barszczu. Pasuje jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: panettone gdzie w W-wie? IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.13, 13:39 wiesz co lashqueen tylko ty na tym forum pretendujesz do udawania Włoszki,śmiesznie ci wychodzi,Polka która tak baaaardzo nie chciałaby być Polką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: panettone gdzie w W-wie? IP: *.wist.com.pl 11.12.13, 19:19 Witam może jest ktoś zainteresowany kupnem prawdziwego włoskiego panettone ? Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 slodkie do slonego 11.12.13, 21:03 lashqueen napisała: > Na polskim bożonarodzeniowym stole panettone to mus obok śledzi, kapuchy z groc > hem i czerwonego barszczu. Pasuje jak ulał. Ironia zupelnie nietrafiona. Panettone znakomicie pasuje do smazonej ryby, w zastepstwie drozdzowej chaly. Jeszcze lepiej sie sprawuje w towarzystwie szynki wielkanocnej. Dla wielu bedzie to dosc egzotyczne polaczenie, ale w moim domu swiateczne laczenie slodkiej bulki drozdzowej z wedlina i karpiem bylo norma. Z chlebem sie nie liczy;) Taka tradycja. Qubraczek chyba mnie poprze, bo to z tych samych stron. Zeby bylo jeszcze dziwniej, takie slodkie buly smarowalo sie maslem!)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minor_swing Re: slodkie do slonego IP: *.play-internet.pl 11.12.13, 22:04 ja również bardzo lubię połączenie słodkiej buły z wytrawnym "wierzchem" :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: slodkie do slonego 12.12.13, 08:05 Istnieje wersja wytrawna panettone. prontointavola.tgcom24.it/panettone-gastronomico/ Wersja mini: prontointavola.tgcom24.it/mini-panettoni-gastronomici-farciti/ Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: panettone gdzie w W-wie? 12.12.13, 08:07 Skoro polskie ciasta pasuja, to dlaczego panettone ma nie pasowac? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: panettone gdzie w W-wie? 12.12.13, 12:37 A dlaczego ma nie pasować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minor_swing Re: panettone gdzie w W-wie? IP: *.play-internet.pl 12.12.13, 14:18 jakby ktoś chciał, to w Almie można kupić, cena ok 25 złociszy. Odpowiedz Link Zgłoś