Dodaj do ulubionych

rolmopsy za mną chodzą

20.11.06, 11:19
no krok w krok po prostu. :)))
I marudzą, żeby je zrobić na święta.
Znalazłam kilka przepisów, ale jakieś takie ... niewymagające mi się wydają.
Macie jakieś ekstra przepisy?
A, jeszcze, jak się toto potem spina wykałaczkami? w poprzek czy "na durch"?
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: rolmopsy za mną chodzą 20.11.06, 12:06
      Wyglądają tak:
      in2.pl/9t
      A tutaj różne przepisy:
      gotowanie.onet.pl/szukaj.html?query=rolmopsy&kat=37&opt=1
    • ewce1 Re: rolmopsy za mną chodzą 21.11.06, 12:42
      Polecam rolmopsy inne niż wszystkie. Moja babcia takie robiła i przepis się przyjął w całej mojej rodzinie, a nigdzie takich rolmopsów nie jadłam, więc może warto spróbować.

10 śledzi solonych (20 połówek)
      4 kwaśne jabłka
      3 suche bułki, najlepiej zwykłe kajzerki, najpierw namoczone w wodzie, następnie z niej odciśnięte (jak na mielone)
      2 cebule
      sól
      pieprz

Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie (w zależności od stopnia ich zasolenia). Jeśli płaty są bardzo grube, proponuję przeciąć je wzdłuż (wtedy rolmopsów będzie jeszcze więcej.
      Z pozostałych składników przygotować farsz, siekając wszystko bardzo drobno, dodać sól i pieprz do smaku (a smak i wygląd ma ta masa taki sobie, więc nie należy się zniechęcać) i wszystko dokładnie wymieszać. Smarować farszem płaty śledziowe i starannie zwinąć każdy w rulon. Rolmopsy układać ściśle w salaterce, wówczs nie potrzeba żadnych wykałaczek. Zalać całość sosem majonezowo-śmietanowym lub jogurtowym z dodadkiem sosu sojowego (odrobinę). Poczekać z jedzeniem do następnego dnia, żeby się 'przegryzły'. Przechowywać w lodówce do ok. tygodnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka