Dodaj do ulubionych

Tortilla z kurczakiem

IP: *.eranet.pl 23.11.06, 14:25
Witam.Chcialabym zrobic tortille z kurczakiem.Nie wiem tylko co powinnam
dodac i jak to wszystko po kolei robic.Moze ktos z Was zna jakis fajny
przepis na tortille ,ktora nie bylaby strasznie ostra? Pamietam jak w pewnej
restauracji jadlam takowe danko wlasnie z kurczakiem,ale dodany byl jeszcze
zolty ser!To bylo dopiero pyszne:)Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Tortilla z kurczakiem 23.11.06, 14:46
      Podajesz składniki, ale tortilla to jedynie podstawa do wielu potraw. O którą
      ci chodzi?
      Taco:
      www.lubbockonline.com/images/102401/taco.jpg
      quesadilla:
      www.dvo.com/images_recipes/chicken_quesadilla.jpg
      burito:
      www015.upp.so-net.ne.jp/sweetdreams/Food/Resources/burito.jpeg
      Jest nawet zupa tortilla:
      www.muirglen.com/images/Beautyshots_275X200/r42524fp.jpg
      --
      "Mądrej głowie dość dwie słowie".
      Przepisy kulinarne są dłuższe.
    • Gość: gosocha Re: Tortilla z kurczakiem IP: *.pl 23.11.06, 15:23
      obiecałam kiedyś przepis na farsz do plackow tortille tak jak przepis na placki
      był z za oceanu tak i przepis na burrito orginalny. Smacznego!!!!


      Składniki na farsz:

      0,7 kg mięsa wołowego (najlepiej z mięśnia)
      3 duże cebule
      3 puszki czerwonej fasoli
      0,25 l śmietany
      1 kapusta pekińska
      1 kostka żółtego sera
      1 ząbek czosnku
      Przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz, ostra papryka.



      Składniki na sos:

      1 mała słodka cebula
      3 papryczki ostrej chili
      3 świeże pomidory
      1 pęczek zielonej kolendry (może być pęczek natki pietruszki)
      2 ząbki czosnku
      Przyprawy: sól, cukier, ewentualnie dodatkowo ostra papryka do smaku (jak kto woli)





      Przygotowanie farszu:

      Mięso poszatkować w drobną kostkę (pół centymetra na pół centymetra), podsmażyć
      a następnie dusić do miękkości (z praktyki proponuje dolewając dwa razy wody do
      patelni gotując aż do wyparowania wody). Oddzielnie podsmażyć pokrojoną cebulę
      na małym ogniu. Fasolę odcedzić i krótko podsmażyć bez tłuszczu do odparowania
      resztek sosu. „Z grubsza” odsączyć smażone mięso i cebulę z tłuszczu (najlepiej
      na gorąco bo jest rzadki). Następnie wszystko razem zmieszać w garnku wraz z
      fasolą i posiekanym czosnkiem, doprawiając do smaku solą, pieprzem, ostrą
      papryką i sosem sojowym (może być maggi - ale uważać by z tym ostatnim nie
      przesadzić).



      Przygotowanie sosu:

      Obrać pomidory ze skóry i przetrzeć na jak najdrobniejszej tarce (można śmiało
      pomidory sparzyć w celu lepszego oskórowania). Poszatkować jak najdrobniej
      papryczkę (można wraz z pestkami), cebulę, czosnek dodając do pomidorów wraz z
      posiekaną kolendrą (lub zieloną pietruszką). Doprawić do smaku z odrobiną cukru
      i solą. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać na zimno.



      Przygotowanie porcji:

      Podgrzać w mikrofalówce tortille do miękkości (ok. 2 min). Na spód placka
      rozłożyć rozdrobniony żółty ser, na to ciepły farsz. Potem po dwie łyżeczki
      śmietany i na wierzch posypać poszatkowaną kapustę pekińską. Całość zawinąć
      odpowiednio w tortillę i ułożyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) połączeniem
      na spód. Po krótkiej chwili (ok. minuty, półtorej) odwrócić (jak ktoś lubi
      bardziej wypieczone można trzymać dłużej). Podawać koniecznie na ciepło,
      polewając zimnym sosem bezpośrednio przed spożyciem. Dozwolone wszelkie
      modyfikacje w doprawianiu i podaniu dania.

      Uwaga: Niektórzy wolą nie łączyć mięsa, cebuli i fasoli razem. Można więc
      dopiero na etapie rozkładania farszu na tortilli warstwowo je rozłożyć.

      SMACZNEGO!



      Orientacyjny czas jaki należy bezpiecznie przeznaczyć na przygotowanie dania -
      ok. 4 godź (pod warunkiem zastosowania gotowych placków).

    • Gość: Amra24 Re: Tortilla z kurczakiem IP: *.eranet.pl 23.11.06, 17:56
      Mam jeszcze pyt: po przeczytaniu wszystkich podanych przez Was linkow,zaczelam
      sie zastanawiac...Wszyscy pisza,ze trzeba tortille wsadzic do woreczka
      foliowego.Ja mam gotowe placki( to sa wrapsy delecty),wiec jak mam z nia
      postepowac od samego poczatku? Czy po wyjeciu z opakowania,nadziewam
      farszem,zawijam i dopiero na koniec podgrzewam na rozgrzanej,suchej patelni?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka