Dodaj do ulubionych

dziwne cytryny

02.12.06, 15:42
kupiłam ostatnio cytryny i mają dziwny zapach...są bardzo wonne i pachną jakby
żywicą, albo igliwiem...nie wiem jak określić ten zapach
czy ktoś spotkał takie dziwne cytryny? mam nadzieję ,ze nie są one jakieś
sztucznie pędzone...
Obserwuj wątek
    • Gość: genny Re: dziwne cytryny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 16:23
      Ja trafiłam, ale nie pachniały żywicą tylko nawozem albo czymś podobnym. W
      każdym razie chemicznie. Wyrzuciliśmy
      • Gość: nieskorzanka Re: dziwne cytryny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 19:25
        ja trafiłam, ale te moje kojarzyły mi się z zapachem tymianku. Miały bardzo
        cienka skórkę, były okrągłe i bardzo soczyste
    • ampolion Re: dziwne cytryny 03.12.06, 05:09
      Jest mnóstwo gatunków cytryn:
      www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/lemon.html#Varieties
      • Gość: gosc Re: dziwne cytryny IP: *.pl 03.12.06, 11:56
        Ja tez takie kupiłam jakby napastowane pastą bezbarwną błyszczaly do tego. Fuj!!!!
        • Gość: chemik Re: dziwne cytryny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 13:54
          może to Cie uspokoi:

mpancz.webpark.pl/biochterpeny.php
    • Gość: Alina cytryny IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.15, 11:32
      Ja także trafiłam własnie na takie. Zapach jakiegoś takiego igliwia lub mocnego zioła. Nie wiem co to jest. Myślałam że to tylko skórka, ale jak wycisnęłam sok to sok pachnie dokładnie tak samo i bardzo intensywnie. Myślicie że to jest szkodliwe? Strasznie to jest dziwne.
      • Gość: klik Re: cytryny IP: *.gdynia.mm.pl 04.11.15, 12:33
        Dziwne to jest wyszukanie wątku z 2006 r.
        • reniam_123 Re: cytryny 04.11.15, 19:20
          Wątek może i stary, ale temat aktualny.

Jakiś czas temu, zauważyłam że cytryny nie mają zapachu, a sok z nich wyciśnięty, ma smak i zapach octu, nie wiem czy to taka odmiana, czy zaczynają nam "ulepszać" cytryny ?
          • linn_linn Re: cytryny 05.11.15, 11:09
            A skad te cytryny?
            • reniam_123 Re: cytryny 05.11.15, 18:25
              Kupuje normalnie, w sklepie i nie tylko w jednym, ale w różnych. Zauważyłam że "te" cytryny mają gładką, prawie lśniącą skórkę. Niestety, w prawie każdym sklepie są te same cytryny.
              • linn_linn Re: cytryny 06.11.15, 09:33
                W Polsce nie ma obowiazku podawania pochodzenia produktu? Ja zawsze sprawdzam kraj pochodzenia.
                Sprawdzilam:
                pochodza np. "Przez cały rok przede wszystkim z Hiszpanii i Włoch, poza tym z Turcji, Izraela, Cypru, Afryki Południowej oraz z różnych państw Ameryki Północnej."
                www.sedi-fruits.at/asortyment/cytryna
                Wloskich z takim zapachem nie zauwazylam / najlepsze sa tzw. "z lisciem" /. We Wloszech poza sezonem czasem zmuszona jestem kupic hiszpanskie albo argentynskie, ale za nimi nie przepadam. Nie odrzucaja jednak z powodu "aromatu". Generalnie unikam cytryn w siateczkach.
                • reniam_123 Re: cytryny 06.11.15, 20:06
                  linn_linn napisała:

> W Polsce nie ma obowiazku podawania pochodzenia produktu? Ja zawsze sprawdzam k
                  > raj pochodzenia.
                  > Sprawdzilam:
                  > pochodza np. "Przez cały rok przede wszystkim z Hiszpanii i Włoch, poza tym
                  > z Turcji, Izraela, Cypru, Afryki Południowej oraz z różnych państw Ameryki Półn
                  > ocnej."

> www.sedi-fruits.at/asortyment/cytryna
                  > Wloskich z takim zapachem nie zauwazylam / najlepsze sa tzw. "z lisciem" /. We
                  > Wloszech poza sezonem czasem zmuszona jestem kupic hiszpanskie albo argentynski
                  > e, ale za nimi nie przepadam. Nie odrzucaja jednak z powodu "aromatu". Generaln
                  > ie unikam cytryn w siateczkach.

Dobrze radzisz Lin, przy najbliższej okazji zapytam skąd te cytryny.
                  • Gość: x z hurtowni IP: *.unitymediagroup.de 06.11.15, 20:58
                  • linn_linn Re: cytryny 08.11.15, 08:59
                    Prawdopodobnie chodzi o "E 230, 231, 232, 233 difenyl / bifenyl, fenol, fenolan stosowany do zabezpieczania skórki owoców cytrusowych".
                    www.wegetarianie.pl/htmlp-10.html
                    W Unii Europejskiej obowiazuja normy w tym zakresie, w innych krajach kto wie...
              • jarek_zielona_pietruszka Re: cytryny 08.11.15, 11:38
                reniam_123 napisała:

> Kupuje normalnie, w sklepie i nie tylko w jednym, ale w różnych. Zauważyłam że
                > "te" cytryny mają gładką, prawie lśniącą skórkę. Niestety, w prawie każdym skl
                > epie są te same cytryny.

a w jakim sklepie?
          • Gość: klik Realy? IP: *.gdynia.mm.pl 05.11.15, 11:46
            No to powiedz mi czego się dowiedziałaś z tego "aktualnego" wątku? O zainteresowaniu się nim nawet nie wspomnę.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: cytryny 08.11.15, 11:37
        Gość portalu: Alina napisał(a):

> Ja także trafiłam własnie na takie. Zapach jakiegoś takiego igliwia lub mocnego
        > zioła. Nie wiem co to jest. Myślałam że to tylko skórka, ale jak wycisnęłam so
        > k to sok pachnie dokładnie tak samo i bardzo intensywnie. Myślicie że to jest s
        > zkodliwe? Strasznie to jest dziwne.

Nagroda złotej łopaty dla archeologa za wyciągnięcie tak starego wątku.
    • kagrami Re: dziwne cytryny 29.09.18, 20:40
      2018. No więc. .. co to za syf? Bo to nie jest naturalny zapach. Sorry za odgrzebanie wątku ale w końcu nie wiem CO TO JEST? Wie ktoś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka