Dodaj do ulubionych

Gołabki... "gołabki poznańskie"

IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.04.03, 12:07
Ja z takim pytaniem... otóż robiłam kiedyś gołabki tzw. "poznańskie" - bo
oszczędnościowe - z racji wkładu pracy. Wiem, że dodawało się tam mielone
mięso, ryż, kaszę mannę, szatkowaną kapustę, jajka - robiło z tego takie
kotlety i gotowało zalene sosem pomidorowym. Tylko proporcje.... ile tego ma
być ???
Może ktoś z Was też takie coś robił? robi? Proszę o pomoc....

Rodzina mnie o gołabki zanudza, a przecież kapusta teraz taka nieciekawa,
więc pomyslałam, że im "namiastkę " zrobię...

Z góry dziękuję :-)
Obserwuj wątek
    • inika Re: Gołabki... 'gołabki poznańskie' 07.04.03, 15:52
      I to mają być poznańskie gołabki??? ;) Od urodzenia mieszkam w Poznaniu i z
      takimi się nie spotkałam... ;)
      • Gość: koralik Re: Gołabki... 'gołabki poznańskie' IP: 140.52.1.* 08.04.03, 03:52
        inika napisała:

> I to mają być poznańskie gołabki??? ;) Od urodzenia mieszkam w Poznaniu i z
        > takimi się nie spotkałam... ;)

ja tez nie :-)))
        tak samo salatke poznanska jadlam po raz pierwszy w Warszawie: pyry i drobno
        posiekana cebula (i nic wiecej!!!) wymieszane z majonezem, posolone, popieprzone

jako Poznanianka z krwi i kosci mam inna koncepcje na salatke ziemniaczana :-)))

Koralik
        • aniutek Re: Gołabki... 'gołabki poznańskie' 08.04.03, 04:59
          Gość portalu: koralik napisał(a):

> inika napisała:
          >
          > > I to mają być poznańskie gołabki??? ;) Od urodzenia mieszkam w Poznaniu i
          > z
          > > takimi się nie spotkałam... ;)
          >
          > ja tez nie :-)))
          > tak samo salatke poznanska jadlam po raz pierwszy w Warszawie: pyry i drobno
          > posiekana cebula (i nic wiecej!!!) wymieszane z majonezem, posolone, popieprzon
          > e
          >
          > jako Poznanianka z krwi i kosci mam inna koncepcje na salatke ziemniaczana :-))
          > )
          >
          > Koralik

zapodaj : )
          salatki zawsze znajda chetnych probowaczy,
          pozdr
          aniutek
    • u_ Re: Go?abki... 'go?abki poznan´skie' 08.04.03, 11:40
      mniej wiecej taka potrawe poznalam pod nazwa golabki leniwe. proporcje
      zaleza chyba od upodoban.
      • maga34 Re: Go?abki... 'go?abki poznan´skie' 08.04.03, 12:10
        składniki: obgotowana szatkowana kapusta
        ryż, kasza gryczana, kasza manna (każdego ok pół szklanki)
        mięso mielone (50-70 dag)
        jajko
        siekana cebula
        przyprawy

takie proporcje podała mi moja babcia i zrobiłam te gołąbki wg jej przepisu, ale zdecydowanie wolę te prawdziwe :))
        • Gość: malgosia Re: Go?abki... 'go?abki poznan´skie' IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.04.03, 14:19
          Dzięki za przepis.

Tez wole prawdziwe, zawijane w kapustkę. Ale gdzie teraz dobra kapusta na
          gołabki?? Nie ma... przerzuciłam wczoraj cały warzywniak i nie znalazłam - :-)
          Bedzie namiastka i niech sie rodzina cieszy...:-)

A do poznanianek ... nie obruszajcie się. Od dziś będę na nie mówić leniwe. A
          tak nawiasem mówią to właśnie pierwszy raz jadłam je u matki koleżanki, która
          właśnie z poznanskiego dawnego pochodzi - może to ona mi podała
          nazwę "poznanskie", a może ja sama sobie dorobiłam... Nie pamietam ;)

Ale jak poczułyście sie obrażone - to przepraszam ...
          • figaro1 Re: Go?abki... 'go?abki poznan´skie' 08.04.03, 15:39
            Takie "gołąbki" są pyszne, zwłaszcza z kaszy gryczanej i mięsa. Nie słyszałam
            żeby się nazywały "poznańskie". Tyle tylko, że jak usiłowałam je zrobić po raz
            pierwszy, nie chciały mi się sklejać w kotlety, bo kasza była ugotowana na
            sypko, mimo dużej ilości jajek. Włożyłam więc masę do tortownicy i zapiekłam.
            Wyszedł pyszny jakby pasztet, a z sosem grzybowym jest po prostu wspaniały.
            Polecam ten sposób jeszcze bardziej leniwym !
            • ypsilon Re: Gołąbki... 12.04.03, 11:35
              W tym przepisie wszystkie składniki są surowe, mięso, ryż, kasza,cebula,
              kapusta i in. Najpierw takie gołąbki-kotlety trzeba obsmażyć, aby się nie
              rozwalały, potem ułożyć w garnku na liściach kapusty, zalać przecierem
              pomigorowym z wodą tak, aby wszystkie były zakryte, na wierzch znowu liście
              kapusty i do piekarnika.

Polecam, sama dzisiaj robię. Zawsze robię duże ilości, bo w domu wszyscy są
              amatorami tej potrawy. Nadwyżki zamrażam, więc zawsze mam w zapasie pyszny
              obiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka