Gość: gogo IP: *.mtnet.com.pl 07.04.03, 23:38 widzialam dzis w sklepie sosy serowe w takich kubkach jak danie w 5 minut nie wiem firmy, ale czy ktos jadl cos takiego? jak zrobic samemu dobry sos serowy, bo ja uwielbiam sery Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Annette Re: sos serowy? ! IP: *.at.ibm.com 08.04.03, 15:47 Ja sosik serowy robię tak: do gorącego sosu beszamelowego (z łyżki masła i łyżki mąki robię jasną zasmażkę, rozprowadzam szklanką mleka i zagotowuję mieszając, doprawiam solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem) dodaję porcjami utarty ser żółty, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Czasami zamiast gałki muszkatołowej daję czosnek. Czasami robię też sos ze zmielonych (w młynku do kawy) suszonych grzybów (wtedy bez mąki, bo gęstnieje od grzybów) i do niego dodaję ser. A. Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: sos serowy? ! 08.04.03, 15:52 robię tak ja ty, tylko dodaje jeszcze curry i tą papą polewam świderki zmieszane ze smażonymi kawałkami kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: sos serowy? ! IP: *.tele2.pl 08.04.03, 16:05 muszek0 napisał: > robię tak ja ty, tylko dodaje jeszcze curry i tą papą polewam świderki > zmieszane ze smażonymi kawałkami kurczaka. ja tym sosem polewam np warzywa, piersi indycze no i, oczywiscie makaron ale wtedy do sosu dodaje rozgotowane i rozdrobnione widelcem brokuly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: sos serowy? ! IP: *.tele2.pl 08.04.03, 15:48 b tlusta smietana do garnuszka, podgrzewac. Wsypac pokruszona gorgonzole lub w werjsi tanszej jakis rokpol, byle ostry plesniowy. I neich sie rozpusci. I tyle. pieprz - wg gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
obcasy Re: sos serowy? ! 08.04.03, 17:52 ser gorgonzola ( ok.8-10 dag na osobę ), rozpuścić, dodawać śmietanę ( najlepiej 12-kę ) tak , jak przy przyprawianiu zupy ( czyli do zimnego stopniowo ciepłe ). Ser jest ostry, więc stopień ostrości sosu zależy od ilości śmietany. Ja na 20 dag sera dodaję i opakowanie śmietany. Ciut gałki muszkatołowej. Można dodać: 1/ w paseczki szynkę 2/ położyć na makaronie brokuły i polać sosem 3/ posypać makaron startymi orzechami włoskimi i polać sosem Pycha, zaraz galopuję do skleopu po ser. I wszystkich namawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo dziekuje, bede probowac IP: *.mtnet.com.pl 08.04.03, 23:00 i z plesniowymi i zoltymi i z dodawaniem grzybow i ... wszystko brzmi smacznie dzieki -mniammm Odpowiedz Link Zgłoś