Dodaj do ulubionych

Wędzony łosoś

19.01.07, 13:12
Znajoma obdarowała mnie kawałokiem wędzonego łososia. Nie za bardzo mam
pomysł co z nim zrobić ciekawego. Proszę o jakieś sprawdzone i dobre przepisy
by mogło zachwycić gości
Obserwuj wątek
    • Gość: zadumana Re: Wędzony łosoś IP: 83.238.166.* 19.01.07, 13:35
      Jak duży ten kawałek?
      Jeśli masz po 10dkg na głowę, to zrób tatara.
      Jeśli dużo mniej, to cienkie plastereczki i ozdobne w miarę kanapki.
      • brooks4 Re: Wędzony łosoś 19.01.07, 13:40
        z cieniutkich plasterkow mozesz zrobic roladki wypelnione serkiem kremowym
        wymieszanym z chrzanem i drobniutko siekanym koperkiem, przybrane plasterkami
        cytryny.
    • brunosch Re: Wędzony łosoś 19.01.07, 15:23
      a czy to muszą na siłę być "ciekawe" pomysły? Wystarczy cienkie plasterki
      łososia położyć na świeżym pieczywie, posmarowanym masłem. Odrobina koperku i
      cytryna.
      • hania55 Re: Wędzony łosoś 24.01.07, 10:59
        Można też drobniuteńko posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego w
        małe kawałeczki łososia, startą skórkę z cytryny, dorzucić do tego świeżo
        ugotowany makaron kokardki (farfalle), przyprawić posiekaną natką pietruszki
        (albo nie) i obiad gotowy :)
    • Gość: zołza Re: Wędzony łosoś IP: *.skranetcan.pl 19.01.07, 15:52
      Jeśli łosoś nie pierwszej jakości ( bo szkoda) to tagiatelle z nim i kaparami.
      Pycha!
    • ampolion Re: Wędzony łosoś 19.01.07, 16:07
      Przdziwności, warto chćby tylko popatrzeć:

images.google.com/images?q=smoked+salmon&ndsp=18&svnum=10&hl=en&lr=lang_en|lang_pl|lang_ru&start=0&sa=N
      • bea123456789 Re: Wędzony łosoś 22.01.07, 15:01
        podpatrzyłam na galerii roladki z łososia i serkiem i szpinakiem było pycha do
        tego zrobiłam jeszcze kanapeczki. Dzieki za pomysły, szkoda że łosoś tak drogi
        ale raz na jakiś czas to pyszne
        • Gość: KrAk Re: Wędzony łosoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 15:13
          Radzę spróbować kiedyś placków ziemniaczanych z łososiem: na świerzego placka
          plasnąć kleksa z dobrej, gęstej śmietany a obok położyć ciniutki plaster
          wędzonego łososia. (Z pewną przesadą można powiedzieć, że smakuje jak bliny z
          kawiorem.)
    • biljana Re: Wędzony łosoś 23.01.07, 15:53
      podbijam temat:)
      dostałam kawal wędzonego łososia - taki spory, bo waży prawie kilogram. Szkoda
      mi go do makaronu, bo to pyszny łosoś jest z Mazur, wędzony przez rybaków a nie
      ze sklepu.
      Chciałalbym zrobić coś ciekawego i poczęstować przyjaciół, a przy tym niestety
      kucharka ze mnie marna:))

Macie jakis pomysł?
      • Gość: fettinia Re: Wędzony łosoś IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.07, 16:06
        ojeje-az zazdroszcze:)U nas pare plasterkow dobrego kosztuje prawie 5 euro
        buu:)Ale racje maja wszyscy powyzej-to zbyt szlachetne "mieso" aby je dalej
        przetwarzac.Najlepsze na kanapkach lub jako roladki z serem.Podziel na porcje i
        wloz do zamrazarki.Szkoda,by sie taki skarb zmarnowal:)
    • Gość: zadumana Re: Wędzony łosoś IP: 83.238.166.* 24.01.07, 10:48
      Mój tatar jest jak znalazł dla wielbicieli wędzonego łososia, do których
      należę. Zmielone (malakser) z wyczuciem mięso formuję w górkę na środku
      półmiska, a dookoła stosiki drobno siekanej cebulki i ogórka kwaszonego,
      cytryna. Łosoś jest tak smaczny, że nie ma sensu go od razu mieszać z
      przyprawami jak np. polędwicy wołowej.
      Natomiast w tym wariancie to pretekst do dołożenia odrobiny smacznych dodatków,
      które tu się świetnie komponują.
      Tak naprawdę dla mnie to pretekst do zjedzenia znacznie więcej niż
      plasterka:))) ze świeżą bułeczką.
      • biljana Re: Wędzony łosoś 24.01.07, 22:28
        Gość portalu: zadumana napisał(a):

> Mój tatar jest jak znalazł dla wielbicieli wędzonego łososia, do których
        > należę. Zmielone (malakser) z wyczuciem mięso formuję w górkę na środku
        > półmiska, a dookoła stosiki drobno siekanej cebulki i ogórka kwaszonego,
        > cytryna. Łosoś jest tak smaczny, że nie ma sensu go od razu mieszać z
        > przyprawami jak np. polędwicy wołowej.
        > Natomiast w tym wariancie to pretekst do dołożenia odrobiny smacznych dodatków,
        > które tu się świetnie komponują.
        > Tak naprawdę dla mnie to pretekst do zjedzenia znacznie więcej niż
        > plasterka:))) ze świeżą bułeczką.

Dzieki za polecenie! Mysle, ze sie udal:))
      • Gość: jackk3 Re: Wędzony łosoś IP: *.ptr.terago.ca 25.01.07, 18:57
        Tzw. tatara jesli juz robimy z lososia (wedzonego raczej nie polecam) to mieso
        powinno byc 'poszatkowane' recznie nozem. Nie zniszczymy wtedy nat. wlokien
        lososia (poptrzebny do tego b. osrty noz).
        Pzdr
        • wanda-maria Re: Wędzony łosoś 25.01.07, 23:06
          Oto moje propozycje.
          1/ Kanapka z lososiem.

Zapiec w tosterze chleb i kolejno ukladac na nim:
          pokrojone salate, plastry lososia,jajko w koszulkach, te ostatnie polac gesta
          smietana. Calosc posypac czarnym kawiorem.

2/ Salatka z lososiem.

Na talerz wylozyc kilka roznych salat. Dekoracyjnie ulozyc na nich paski
          lososia, plasterki jaja na twardo, pokrojone awokado, posypac ziarnami
          kukurydzy, ew. jeszcze inne skladniki wg uznania. Calosc polac sosem
          smietanowym doprawionym sokiem z cytryny, lyzka wodki + sol, pieprz i koperek.
          • Gość: jackk3 Re: Wędzony łosoś IP: *.ptr.terago.ca 25.01.07, 23:24
            Super przepisy! Wg mnie cala idea jest w tym aby losos byl jeszcze 'widoczny' w
            potrawach. Jadlem raz bardzo podobny przepis do tego numer 1 (kawior nie byl
            najwyzszego sorta niestety) tylko byly to jaja przepiorcze (?) i pyszne to to
            bylo.
            Pzdr
      • Gość: KrAk Re: Nie wędzony łosoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 14:03
        A z nie wędzonego łososia proponuję takie smarowanie: dzwonko surowego łososia
        ugotować w minimalnej ilości wody z przyprawami (listek, ziele, pieprz), albo
        jeszcze lepiej przygotować "na sucho" w mikrofalówce (dla ok. 25 dkg ryby, 2
        min, przy maksymalnej mocy powinno wystarczyć). Ugotowaną rybę oczyścić z ości
        i posiekać w malakserze razem z sosem, jaki się wytworzył podczas
        przygotowywania. Dodać gęstego majonezu, mniej węcej taką samą ilość
        (objetościowo) jak jest masy rybnej. Najlepszy jest majonez własnej roboty na
        oleju słonecznikowym, przygotowany bez rozcieńczania go śmietaną czy bulionem,
        ale może być też kupny tzw. dekoracyjny, tyle żeby był markowy, a nie jakiś
        wynalazek. Wszystko dokładnie wymieszać na gładka masę, ewentualnie dosolić i
        odstawić w salaterce do lodówki na noc, pod przykryciem z cienkiej folii
        plastikowej.
        To smarowanie ma apetyczny różowy kolorek - można je nazwać "musem z łososia",
        co brzmi nieźle. Zakomicie nadaje się do krakersów, na minikanapeczki z grzanek
        itp. drobne przekąski do wykonania samemu przez gości podczas
        niezobowiązującego przyjęcia.
        I tak też było już kilkakrotnie, z powodzeniem wypróbowywane.
        • Gość: niezalogowany Re: Zakażony łosoś IP: *.blt.pl 16.02.07, 18:49
          po przeczytaniu lektury
          tnij.com/6e9
          straciłem apetyt na łososia.
    • cinemadriver Re: Wędzony łosoś 16.02.07, 20:51
      bardzo dobra jest pizza z wędzonym łososiem, szparagi i serek gorgonzola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka