Dodaj do ulubionych

zur jak sie robi ,szybka pomoc

17.04.03, 12:55
kupilam gotowy zakwas na zur i nie wiem co dalej. Prosze wspomoc kolezanke na
obczyznie zanim bedzie musiala przyznac sie ze nie wie jak sie robi
tradycyjna polska zupe. Zakwas kupilam w polskim sklepie -mam nadzieje ze
jest taki sam jak w Polsce.
Obserwuj wątek
    • Gość: reniferek Re: zur jak sie robi ,szybka pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.03, 13:14
      zerknij na watek barszcz "biały czy zurek" tam znajdziesz wszystko.

---------------------
      wesołych swiat
      • Gość: Ania Re: zur jak sie robi ,szybka pomoc IP: 217.8.186.* 17.04.03, 13:39
        Ja robię wersję ekspresową żurka. Wywar na kostce rosołowej, i gotuję ziemniaki
        pokrojonę w dużą kostkę,wlewam zur(jak masz gęsty ze słoika to przecieram go do
        wywuru przez sitko-łatwo go wtedy rozmieszać)i dodaję pokrojone na ukos
        kabanoski,zagotować i gotowe.
        • klaryska Re: zur jak sie robi ,szybka pomoc-ania 17.04.03, 15:07
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Ja robię wersję ekspresową żurka. Wywar na kostce rosołowej, i gotuję
          ziemniaki
          >
          > pokrojonę w dużą kostkę,wlewam zur(jak masz gęsty ze słoika to przecieram go
          do
          >
          > wywuru przez sitko-łatwo go wtedy rozmieszać)i dodaję pokrojone na ukos
          > kabanoski,zagotować i gotowe.
          ile mniej wicej tego zuru wlewasz zeby nie byl zbyt kwasny?
          • Gość: Ania Re: zur jak sie robi ,szybka pomoc-ania IP: 217.8.186.* 17.04.03, 15:23
            Jezeli masz w butelce to i tak będzie kwaśny. Ja robie najpierw wywar i dodaje
            po trochu, co chwila próbując. Na duży gar zuzywam prawie caly słoik. Jak
            robisz pierwszy raz i ten zur masz bardzo gęsty, to wrzuc go na sitko,
            przecieraj partiami do jakiegos naczynia,dolej tam troche wywaru .Bedzie troche
            rzadsze i będzie ci łatwiej dozować. Dolej porcje, pomieszaj sprobuj i decyduj
            co dalej.
            A zapomniałam o najważniejszym: do gotowego żuru, na talerze dodaje czosnek.Nie
            gotuje czosnku w zupie.Niektórzy dodają chrzan - tez lubie.
            • Gość: robin hood Re: zur jak sie robi ,szybka pomoc-ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.03, 14:44
              chrzan do zurku... hmmm pycha, na wielkanoc zawsze tak jem
              • mufka Re: zur lub barszcz bialy 18.04.03, 20:29
                Gotuje wedzony boczek i biala kielbase. Kielbase wyjmuje, wrzucam do wywaru
                cebule, por, seler, kilka zabkow czosnku. Jak sie warzywa podgotuja dodaje
                ziemniaki w kostke i marchew w slupki. Te sa ugotowane bardzo szybko.
                Potem wyrzucam cebule, por, seler. Wlewam zakwas probujac czy jest
                wystarczajaco kwasny, wciskam jeszcze sprasowany czosnek, wsypuje duzo
                majeranku. Jak juz jest gotowy, kroje boczek z wywaru w kostke dodaje biala
                kielbase, jajka i najczesciej wciskam polowke cytryny.
                Lubie kwasne zupy, a zakwas z polskiego sklepu rzadko jest naprawde kwasny.
                Pozdrawiam swiatecznie zyczac smacznego!
                Mru:)
                • Gość: Eva Re: zur lub barszcz bialy IP: *.pool.mediaWays.net 19.04.03, 02:03
                  Ha! u mnie nie ma ani zakwasu w butelce, ani w torebkach, nie mówiąc o polskim
                  sklepie, ale jest mąka żytnia. Stoi to to od kilku dni w słoju,
                  na "najcieplejszym" oknie roztaczając po domu subtelną woń czosnku. Wywar już
                  się gotuje, więc... Jak wyjdzie mi żurek z mojego własnego (po raz pierwszy
                  robionego) zakwasu dowiem się za kilkadziesiat minut... ;-)
                  • Gość: aniutek Re: zur lub barszcz bialy IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 19.04.03, 06:19
                    dobrze jest dodac smietany, i koniecznie ale to koniecznie majeranek, czosnek i cos wedzonego albo biala kielbase.
                    z braku zakwasu mozna podzialac kwaskiem cytrynowym , nie to samo ale z zasmazka z maki, dobrze przyprawiony tez jest OK
                    pozdrowki i wesolego jajaca,
                    aniutek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka