Dodaj do ulubionych

"Jak pączek w maśle"

15.02.07, 12:13
Ja w zasadzie z problemem lingwistycznym :-)
Czy ktoś wie skąd się wzięło tytułowe określenie ? Jak mnie pouczono na maśle
pączków się nie wysmaży porządnie, ale może istniała jakaś tradycja
przygotowywania ich z zastosowaniem wzmiankowanego tłuszczu ? Czy ktoś coś o
tym słyszał ???

G.
Obserwuj wątek
    • iem Re: "Jak pączek w maśle" 15.02.07, 12:58
      Owszem, można smażyć na sklarowanym maśle. Wtedy osiąga się wysoka temperaturę
      smażenia.
      • gumpel Re: "Jak pączek w maśle" 15.02.07, 20:38
        Jak się dowiaduję z wiarygodnego źródła nawet sklarowane masło pali się w
        temperaturze potrzebnej do smażenia pączków (jakieś 180 stopni). Nigdy z
        takiego masła nie można się bowiem pozbyć elementów maślanki A to powoduje, że
        powyżej 100 stopni masło się rozkłada i pali. Efekt: pączki smażone na maśle
        jak w ogóle będą to będą blade - nie da się osiągnąć brązowego koloru.

Słowem. Nie tędy droga do zgłębienia tajemnicy określenia "Jak pączek w maśle"
        • fettinia Re: "Jak pączek w maśle" 15.02.07, 20:50
          ale maslo ghee mozna uzywac do smazenia-do 200 stopni:)
          A jesli chodzi o porzekadlo,to mysle,ze ze smazeniem nie ma nic wspolnego:)Po
          prostu i paczek i maslo bylo synonimem obfitosci i dobrobytu-"ma sie jak paczek
          w masle"czyli dobrze mu sie dzieje:)
        • ba_nita Re: Bzdury Waść wypisujesz. 15.02.07, 20:50
          pl.wikipedia.org/wiki/Ghi
          • fettinia banita piatka:)n/t 15.02.07, 20:53

• gumpel Re: Bzdury Waść wypisujesz. 15.02.07, 22:11
            Jakiekolwiek by nie były właściwości indyjskiego tłuszczu ghee to jest mało
            prawdopodobne by stał się on przyczyną powstania naszego swojskiego polskiego
            powiedzenia "Jak pączek w maśle".
            • Gość: senin Re: Bzdury Waść wypisujesz. IP: *.bri.connect.net.au 16.02.07, 11:37
              no tomoze chodzi o to,ze paczek w masle to kompletne, niekonieczne wyuzdanie :)

paczek symbol luksusu
              maslo symbol najszlachetniejszego tluszczu dostepnego w Polszcze dawniej

czyli cos jakby 'dwa grzybki w barszcz' - czyli 'troche za duzo tego dobrego'

moze nawet 'kwiatek do kozucha' ....

????? ;))
              • momas Re: Bzdury Waść wypisujesz. 16.02.07, 11:42
                Czytałam kidyś, że dopiero w XVIII wieku pączki były lekkie, że wiatr
                zdmuchiwał ze stołu. Wcześniej były jak kule armatnie.
                Tak opisywał jakiś dziejopisarz, a czytałam to bodajze w książce W
                staropolskiej kuchni..." (autoranie pomnę, wydane jakoś w latach 80-tych -
                sądząc po jakiści papieru i kleju - tak stylizowana na starą księge....Może
                wtedy zaczęli je smażyć na sklarowanym maśle?
                • Gość: senin Re: Bzdury Waść wypisujesz. IP: *.bri.connect.net.au 16.02.07, 11:57
                  sklarowane maslo (francuska specjalnosc), jak wspomnial gumpel, nie ma takich
                  samych wlasciwosci jak ghee, gdyz wciaz zawiera troche wody i substancji
                  stalych (sorry za kiepskie tlumaczenie z angielskiego:'buttersolids')

wiec nie zniosloby prawdopodobnie zbyt wysokich temperatur

ghee i sklarowane maslo, to tylko z pozoru takie same substancje

www.kurma.net/ingredients/i2.html
                • jottka Re: Bzdury Waść wypisujesz. 16.02.07, 12:18
                  momas napisała:

> Czytałam kidyś, że dopiero w XVIII wieku pączki były lekkie, że wiatr
                  > zdmuchiwał ze stołu. Wcześniej były jak kule armatnie.
                  > Tak opisywał jakiś dziejopisarz

to jest fragment z 'opisu obyczajów za panowania augusta III' jędrzeja
                  kitowicza, ale genezę powiedzenia raczej należy sprawdzić w słownikach
                  etymologicznych, bo zgadywanki lejków bywają boleśnie dalekie od często
                  zaskakującej prawdy:)
                  • momas Re: Bzdury Waść wypisujesz. 16.02.07, 12:21
                    Dzieki. Kitowicz i August III chodzili mi pogłowie, ale jakoże pamięć zawodna,
                    a ksiązka daleko, babola strzelić nie chciałam...
                    A z drugiej strony, wczoraj trąbili, że tradycja pączków to wiek XIX.... Jak to
                    w końcu jest?
        • Gość: chynia Re: "Jak pączek w maśle" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:14
          Mam przed sobą książkę kucharską wcale nie starą, bo z 1997r , pisze
          tam...pączki czy faworki należy smażyc w płaskim rondlu najlepiej na sklarowanym
          maśle lub smalcu,więc masło [tylko sklarowane] jest ok.
          • gumpel Re: "Jak pączek w maśle" 17.02.07, 12:08
            Gość portalu: chynia napisał(a):
            > Mam przed sobą książkę kucharską wcale nie starą, bo z 1997r , pisze
            > tam...pączki czy faworki należy smażyc w płaskim rondlu najlepiej na
            sklarowany
            > m
            > maśle lub smalcu,więc masło [tylko sklarowane] jest ok.

Pełna zgoda, ze pączek na sklarowanym maśle jest do wysmażenia. Problem w tym,
            że będzie bladziuchny.
            • billy.the.kid Re: "Jak pączek w maśle" 17.02.07, 22:24
              dawniej to BYŁY MASŁA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka